Split sistem je jedan od najčešće korišćenih sistema za grejanje i hlađenje u stambenim i poslovnim objektima. Split sistem se sastoji od spoljašnje i unutrašnje jedinice koje su međusobno povezane cevima.

Spoljašnja jedinica obično se postavlja na spoljašnji deo zgrade, a unutrašnja jedinica se postavlja u prostoriju koja se greje ili hladi. Spoljašnja jedinica sadrži kompresor i kondenzator, dok unutrašnja jedinica sadrži isparivač i ventilator koji se koristi za raspoređivanje vazduha kroz prostoriju.

Split sistem može koristiti različite izvore toplote, uključujući vazduh, vodu, zemlju i gas. Kada se koristi vazduh kao izvor toplote, split sistem radi na principu apsorbovanja toplote iz spoljašnje vazdušne sredine, zatim se prenosi kroz rashladni fluid do unutrašnje jedinice, koja zagreva ili hladi vazduh u prostoriji.

Kada se koristi voda ili zemlja kao izvor toplote, split sistem radi na principu apsorbovanja toplote iz geotermalne energije, koja se prenosi kroz cevi u unutrašnju jedinicu. Ovo je veoma efikasan način grejanja i hlađenja, posebno u područjima sa umerenom klimom.

Split sistem je popularan izbor za grejanje i hlađenje zbog svoje efikasnosti, ekonomičnosti i jednostavnosti instalacije. Ovi sistemi su takođe veoma tihi i lako se održavaju, što ih čini idealnim izborom za stambene i poslovne objekte.

NAPOMENA:
Vrednosti kapaciteta grejanja/ulazne snage/COP je bazirano na merenjima prema standardu EN 14511.
U slučaju nekih izmena izazvanih unapredjivanjem proizvoda, info pločica biće izmenjena.