Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Hiljadu koraka unazad

Prošla godina ostaće upamćena po najvećem aerozagađenju u Pančevu u poslednjih nekoliko godina. Koncentracija benzena preko hiljadu mikrograma po metru kubnom dokaz je da u južnoj zoni još uvek postoje veoma opasni emiteri. Jasno je da su propisane i nametnute mere (smanjenje i obustava proizvodnje pri nepovoljnim klimatskim uslovima) samo šminka i da će biti neophodno još mnogo ulaganja kako bi se zaustavio ekološki genocid.

Povratak na prethodnu stranu

Nagrada za miligram

Usput zabeleženo

Kiril Kravčenko je postao naš sugrađanin. Samo figurativno. Naši lokalni upravljači su mu dodelili prestižno priznanje za doprinos razvoju Pančeva i proglasili ga počasnim stanovnikom. E, sad, naravno da mu ne pada na pamet da se preseli u ovu našu varošicu. Jer, ko je lud, ako ga već muka nije naterala, da živi u gradu u kom se koncentracije benzena više ne mere u mikrogramima, kao u civilizovanom svetu, Usput zabelezenoveć u miligramima. Svojevrsno prošlonedeljno ekološko ludilo uvrstilo je predstavnika „Gaspromnjefta” u NIS-u u red najomraženijih likova u ekološki svesnom pančevačkom plebsu.

Kravčenko je zbog nečega, valjda ugrožavanja poslovanja kompanije, dozvolio da se 1. novembra u Pančevu dogodi genocid – koncentracija benzena od preko 1.000 miligrama! Jasno je kao dan da su japijima profit i lični uspeh iznad svega i na to ne treba trošiti energiju. Jer, kako objasniti činjenicu da kompanija koja je u 2010. godini imala dobit od 16,7 milijardi dinara, što predstavlja 5,3 odsto dobiti cele srpske privrede, ne želi da poštedi građane Pančeva samo jedan dan – dok se ne poprave klimatski uslovi.

Već dve godine, koliko se primenjuje sporazum o zabrani obavljanja škakljivih procesnih aktivnosti tokom klimatskih neprilika, vazduh nad gradom je, priznajemo, u daleko boljem stanju nego što je bio ranije. „Nisovci” su poštovali sporazum do utorka, 1. novembra, a onda su precrtali sve ono dobroUsput zabelezeno što su do tada uradili. Nadajmo se da je ovo bila samo loša procena Kravčenkovog tima, jer je on na svečanoj sednici povodom obeležavanja Dana grada izjavio da je NIS spremio investicioni paket za „Petrohemiju”. Dakle, Rusi ulaze i kod komšija.

Ako pogreše u nekoj proceni i u „Petrohemiji”, Pančevcima jedino preostaje da ponovo, kao nekad, preuzmu stvar u svoje ruke. Ali ne da divljaju tako što će da buše gume na nečijem službenom autu („stradala” su kola republičke inspektorke za zaštitu životne sredine), već da urade nešto mnogo suptilnije, radikalnije i najlakše – da blokiraju ulaze u Rafineriju.

Kad se tako nešto može u Jarinju, zašto ne bi moglo i u Pančevu.