Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Decentralizacija, šta to bi?

U 2010. je doneto nekoliko dramatičnih odluka kada je reč o ekološkoj sudbini grada. Jedna od njih jeste davanje saglasnosti nadležnih organa na Studiju o uticaju asfaltne baze. U slučaju „Štrabagovog” čeda lokalna samouprava je načinila, svesno ili nesvesno, nekoliko propusta. Pokrajinci su presavili tabak i odlučili umesto nas.
Kako bilo, sasvim je jasno da je u Srbiji, kada je o važnim lokalnim ekološkim pitanjima reč, na snazi centralizacija: ili novosadizacija ili beogradizacija.

Povratak na prethodnu stranu

Aerozagađenje: Slučaj „posledice nečinjenja”

Ohrabreni trovači teraju po svom

Samoinicijativa državnog službenika
Smrad sa egalizacionog bazena

Agonija se nastavlja – zagađivači ne prestaju da truju. Pošto su se nakon sastanka tima za vanredne ekološke situacije uverile da mogu da rade šta im je volja, pančevačke trovačnice iz Ohrabreni trovaci teraju po svomjužne industrijske zone potrudile su se da 12. novembra gradski monitoring zabeleži nova povećanja koncentracija zagađujućih materija na mernom mestu Vatrogasni dom. Vrednost ukupnih ugljovodonika oko 23 sata bila je 513 mikrograma, a benzena u 22 sata 49,2 mikrograma po metru kubnom. Nepovoljne vremenske prilike sprečile su da se zagađenje raziđe, pa se veliki broj sugrađana požalio Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje. Pozivi su usledili već oko 19 sati, a oko 20 sati na teren je, po nalogu republičke inspektorke za zaštitu životne sredine Jelene Stanković, izašla i mobilna merna stanica Zavoda za javno zdravlje.

Ubrzo se putem elektronskih medija Pančevcima obratila gradska inspektorke za zaštitu životne sredine Olga Šipovac, koja je obavestila sugrađane o povećanom zagađenju. Posavetovala ih je da na ulicu ne izlaze bez preke potrebe.

Novi udar

Rezultati merenja automatske mobilne merne stanice u 21.45 pokazali su da je benzen u to vreme dostigao vrednost od 91 mikrogram po metru kubnom, azotni oksidi 300–400 ppb, a amonijak 103 mikrograma po metru kubnom. Utvrđeno je da su organske komponente čađi bile na nivou od 100,7 mikrograma, a ona ugljenična ne nešto nižem – 96 mikrograma po metru kubnom.

Veoma je zanimljivo to što je republička inspektorka za zaštitu životne sredine Jelena Stanković te večeri samoinicijativno obišla „Petrohemiju” zbog neprijatnih mirisa koje je i sama osetila. Nakon što je obavila nadzor nad radom fabrike za preradu otpadnih voda, ona je Ohrabreni trovaci teraju po svomnaredila petrohemičarima da obustave rad te fabrike kako bi se smanjilo dalje širenje smrada. Zabranjen je i prijem rafinerijskih otpadnih voda. Inspektorka se odlučila na ovakav, radikalan potez iako su analize pokazale da su svi parametri bili u okviru propisanog internog standarda.

S druge strane, usledila je još jedna naredba – rafinerci su morali da obustave otpremu benzina s auto-punilišta. Kako stoji u izveštaju republičke inspektorke, uskoro bi mogle da „sevnu” i prijave protiv neodgovornih lica zbog zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja građana.

Nije prvi put

Pančevci se još nisu oporavili od prošlonedeljnog trovanja, a nadležni iz fabrika u južnoj industrijskoj zoni, posle samo nekoliko dana, nastavili su da krše dogovor o obustavljanju problematičnih aktivnosti koje mogu dovesti do „sticanja utiska o zagađenju”.

Uzgred, vredno je napomenuti da niko od ekoloških zvaničnika (republički, pokrajinski i lokalni) još nije u stanju da objasni građanima šta se to dešavalo u subotu, 6. novembra, kada je registrovana ekstremna vrednost praškastih materija (1.461,7 mikrograma po metru kubnom). Kako stvari stoje, ako je teško dati odgovor na pitanje ko je odgovoran za to, onda ne bi trebalo da predstavlja problem da budu kažnjeni svi oni koji su doneli odluke da postrojenja rade kada nad gradom vladaju nepovoljni meteorološki uslovi.

Ne bi bilo prvi put da se pred sudom nađu lica koja se oglušuju o potpisani dogovor i dokument koji je zvanično potpisao ministar životne sredine i prostornog planiranja.