Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Znali smo šta je to benzen i svesno smo ga udisali

Nismo imali dovoljno izgrađenu svest o mogućim posledicama. Ovo je priča o tome kako se u jednom gradu budila prava ekološka svest. Pred vama su mišljenja, stavovi, ideje, argumenti, kritike, nadanja i strahovi, političke ekološke igrarije, lažne ekološke ideologije i demagogije, prazne priče i jeftina obećanja...
Stvar je vrlo prosta: posle mnogo godina Pančevci su saznali šta je to benzen i nisu više hteli da ga udišu.

O meni

Zoran Stanižan je rođen 1974. godine u Pančevu. Diplomirao je 2005. godine na katedri za srpski jezik i književnost, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 2000. godine radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Mašinskoj školi u Pančevu. Ekologijom značajnije počinje da se bavi 2005. godine, kada postaje i honorarni saradnik u najstarijem nadeljniku na Balkanu „Pančevcu” za koji radi i sada.

Godinu dana kasnije, pored nekoliko kolega iz različitih srednjih škola, postaje koordinator SEC-a. SEC je srednjoškolski ekološki centar koji je okupljao mlade ljude iz sedam pančevačkih srednjih škola, a koji su svojim akcijama ukazivali na ekološke probleme u ovom gradu.

Privredna komora Srbije dodelila mu je 3. nagradu za seriju tekstova o otrovanim radnicima „Petrohemije” koja je objavljena u „Pančevcu”. Za tekst „Lepota najrobijske misli” Nacionalna asocijacija lokalnih vlasti „Stalna konferencija gradova i opština” i OEBS dodelili su Zoranu Stanižanu 1. nagradu za najbolji istraživački tekst u oblasti štampanih medija za 2009. godinu.

Svi tekstovi objavljeni su u lokalnom listu „Pančevac”, a fotografije uradio je Bogdan Petrov.