Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Znali smo šta je to benzen i svesno smo ga udisali

Nismo imali dovoljno izgrađenu svest o mogućim posledicama. Ovo je priča o tome kako se u jednom gradu budila prava ekološka svest. Pred vama su mišljenja, stavovi, ideje, argumenti, kritike, nadanja i strahovi, političke ekološke igrarije, lažne ekološke ideologije i demagogije, prazne priče i jeftina obećanja...
Stvar je vrlo prosta: posle mnogo godina Pančevci su saznali šta je to benzen i nisu više hteli da ga udišu.

Program Fonda za zaštitu životne sredine

Nema kapitalnih projekata

Delja: „Najveći deo novca odlazi na projekte koji suštinski nisu tipično ekološki” * Proširenje kapaciteta azila za životinje

Otkad su uvedene eko-takse (zlatna koka pančevačke lokalne samouprave), budžet grada je puniji za nekoliko miliona evra. Pojedini odbornici i građani zamerali su odgovornim službama u gradu da se ekološki novac troši nenamenski, jer je jedne godine dobar deo tog kolača završio u nadvožnjaku.

Program fonda za zastitu zivotne sredineČak je postojala inicijativa da se taj novac prosledi fabrikama u južnoj industrijskoj zoni kako bi one rešile probleme u svojim postrojenjima, a zagađenje koje dolazi u grad bilo svedeno na razuman nivo.

Nadležni u gradskoj kući godinama ponavljaju da se ovaj kapital usmerava u realizaciju aktivnosti predviđenih lokalnim akcionim planom (LEAP), usvojenim u maju 2004. godine, kao i za druge „prioritete”. Misli se pre svega na programe i projekte javnih komunalnih preduzeće, JP Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i prioritetne aktivnosti u seoskim mesnim zajednicama. Po svemu sudeći, ovo načelo je primenjeno i u raspodeli ekonovca u ovoj godini.

I dalje isto

Statistika kaže da je 2011. godine ekološka taksa činila jednu petinu novca koji se sliva u gradski budžet i da je bila najstabilniji izvor svežeg kapitala. Procenjuje se da će ovako biti i u 2012. godini, pa je od planiranih 505 miliona dinara ekološkog novca, za realizaciju dela programa Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno svega 28,6 miliona dinara.

Drugi, daleko veći deo otići će kao subvencija javnim preduzećima na teritoriji grada Pančeva. Tako će „Higijena” dobiti 48 miliona, „Grejanje” 53 miliona, „Zelenilo” 92 miliona, a sela mogu da računaju na 65 miliona dinara.

Vladimir Delja, gradski većnik zadužen za ekološka pitanja, napominje da je svestan da je najveći deo novca iz Fonda za zaštitu životne sredine – preko 90 procenata – namenjen za projekte koji suštinski nisu tipično ekološki.

– Za potrebe „Zelenila”, to jest za održavanje i proširenje Narodne bašte, a reč je o potezu popularno zvanom Barutana, izdvojena je pozamašna suma. Ti poslovi se mogu okarakterisati kao doprinos održivom razvoju. Naravno, pokrivanje gradske pijace ne može se dovesti u vezu s ekologijom, ali sa stanovišta urbanista i građana, ova investicija je potpuno opravdana. Subvencija za kredit „Grejanja” je ekološka utoliko što plaćamo gas, a ne mazut kao osnovni energent, što doprinosi da kvalitet vazduha nad gradom bude bar malo bolji nego u godinama kada su Pančevce grejale kotlarnice na mazut. Što se tiče „Higijene”, subvencija se odnosi na čišćenje javnih površina – rekao je Delja.

Ozelenjavanje gradskog jezgra

Kada je reč o čisto ekološkim projektima, u 2012. godini će se nastaviti održavanje i modernizacija gradskog monitoring sistema. Izdvojen je novac za praćenje kvaliteta podzemnih i površinskih voda, kao i za ispitivanje nivoa buke u gradskoj sredini. Novina je da će se u Pančevu i okolino pratiti nivo i kretanje polena, jer su stručnjaci uočili da je porastao broj sugrađana na čije zdravlje ovi alargeni negativno utiču. Grad se priključio regionalnom projektu borbe protiv ambrozije i za potrebe suzbijanja tog opasnog korova izdvojen je 1,1 milion dinara.

– Grad Pančevo već godinama angažuje stručne kuće za ove poslove. Nastavićemo tu praksu i u 2012. godini, jer je važno da tačno znamo u kakvom životnom prostoru živimo. Ujedno, te analize nam daju jasnu sliku o problemima, pa možemo da pravovremeno reagujemo i korigujemo neke stvari. Nastavljamo održavanje pančevačkih prirodnih dobara. Proširićemo parkove, posadićemo još drveća. Planiramo da ugradimo sisteme za TNG u autobuse ATP-a. Ideja je da se, umesto dizela, kao pogonsko gorivo koristi gas. Ove godine će nekoliko autobusa biti modifikovano, a planirano je da za četiri godine čitav sistem bude implementiran u sva vozila za prevoz putnika ATP-a – naveo je Delja.

Kraj stočnom groblju

Problem stočnog groblja je konačno rešen. Nedavno su stigli rezultati analize tla i podzemnih voda. Prema navodima italijanskih stručnjaka koji su obavili ispitivanja, zona u kojoj se nalaze Služba sanitacije i azil JKP-a „Higijena” za napuštene životinje nije ugrožena.

Tlo i voda jesu zagađeni, što je bilo i očekivano, jer je reč o potezu gde su sahranjivane životinje i njihovi ostaci, ali ne toliko da je neophodno intervenisati. Nema negativnog uticaja na okolna privatna zemljišta. Stručnjaci su preporučili da se teren prekrije glinom. Početkom proleća na toj lokaciji treba da bude postavljena oprema za reciklažu papira, kartona i PET ambalaže. Kasnije će se kapacitet proširiti. Planiramo da kupimo veću hladnjaču za odlaganje animalnog otpada i ona će biti na tom mestu dok se ne reši sudbina nove deponije. S druge strane, biće prošireni kapaciteti azila – rekao je Vladimir Delja.

Naši sugrađani pomogli Vasilisi

Uspela novogodišnja ekološka akcija

Humanitarna nagradna igra koju su 5. decembra pokrenuli „Aviv park” i „BiS IT reciklažni centar”, pod nazivom „Staro donesi, NOVOgodišnje odnesi”, prema rečima organizatora, potpuno je uspela.

Više od sto Pančevaca dobilo je novogodišnje poklone, a za našu devetogodišnju sugrađanku Vasilisu Milekić, koja je pre dve godine nesrećnim slučajem zadobila opekotine po celom telu, obezbeđen je deo novca neophodnog za lečenje.

Uspela novogodisnja ekoloska akcijaU kontejner za pravilno odlaganje elektronskog i električnog otpada, koji je bio postavljen na parkingu „Aviv parka”, naši sugrađani su mesec dana ubacivali rashodovane frižidere, klima-uređaje, šporete, veš-mašine, televizore, radio-aparate, monitore, tastature, miševe, skenere, faks-mašine, tostere, miksere, bušilice, konzole, kablove, tranzistore, stabilizatore, fluorescentne cevi, sijalice...

Po okončanju akcije radnici reciklažnog centra izmerili su 1,5 tona električnog i elektronskog otpada. Sugrađani su dobijali nagradne kupone za „ekološki trud”, a oni najsrećniji su novogodišnje praznike dočekali s darovima sponzora ove humanitarne i ekološke akcije („Dis”, „Deichmann”, „Takko”, „Fox”, „Tref sport”, „Peacocks”, „Đak sport”, „Laguna”, „Uradi sam”, JYSK, „Oskar” i „Golden beauty”). „BiS IT reciklažni centar” je na kraju akcije otkupio sav otpad, a 30.000 dinara je uplaćeno na račun za lečenje male Vasilise.

Konkurs Fonda za zaštitu životne sredine

Podstiču očuvanje okoline

Fond za zaštitu životne sredine Srbije objavio je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za recikliranje otpada, dobijanje energije iz otpada i proizvodnju plastičnih kesa za višekratnu upotrebu.

Kako se navodi u tekstu konkursa objavljenom na sajtu www.sepf.gov.rs, podsticaji se dodeljuju za četvrto tromesečje 2011. i 2012. godinu. Rok za prijavljivanje je 31. mart, a formular za prijavu i detalji konkursa mogu se naći na navedenoj veb-stranici.

Pored toga, Fond je pozvao auto-kuće da se uključe u program za raspodelu subvencija (ukupno 20 miliona dinara) radi afirmisanja kupovine ekoloških vozila. Predstavnici te državne institucije ističu da će oni privredni subjekti koji se uključe u kampanju dobiti 100.000 dinara za svako prodato vozilo na električni ili hibridni pogon, odnosno za vozilo čija je emisija ugljen-dioksida manja od 100 grama po kilometru u kombinovanom ciklusu. Na osnovu toga u Srbiji će biti subvencionisana kupovina do 200 ekoloških vozila.

Aerozagađenje: Slučaj „Usput zabeleženo”

Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?

Niko nije obavestio Pančevce o velikom piku benzena! * Gradonačelnice, u čemu je problem?

Pančevci su ponovo bili izloženi visokim vrednostima opasnih i zagađujućih materija. Prvi napad iz južne zone dogodio se prošlog petka, 20. januara, a drugi u ponedeljak, 23. januara.

U oba slučaja zabrinuti građani su se javili Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje. Operater je preduzeo zakonom pripisane mere i o svemu je obavešten nadležni republički inspektorat. Kako nezvanično saznajemo (izveštaji republičke inspekcije o poslednja dva ekološka akcidenta nisu na sajtu Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja), menadžmentu Rafinerije sugerisano je da se obustave manipulativne aktivnosti dok nad gradom vladaju nepovoljni klimatski uslovi.

Ni lokalna samouprava ni pančevački elektronski mediji nisu obavestili javnost o poslednja dva ekološka incidenta. Stiče se utisak da su pojedinci u gradu „legli na rudu”, pa smatraju da pik od sto mikrograma benzena po metru kubnom, u odnosu na novembarskih 1.000, i nije neka velika količina kancerogene materije vredna pažnje. Lep kombi bele bojePodsećamo da je u vreme kada je mobilna merna stanica beležila svetski rekord prisustva benzena u sredini u kojoj ljudi žive, lokalni monitoring na Vatrogasnom domu registrovao pik od 106 mikrograma.

Kada je o poslednjem slučaju aerozagađenja reč, zanimljivo je napomenuti da republička inspektorka, nakon izrečenog upozorenja, nije izdala nalog da put pančevačkih ulica krene vozilo Zavoda za javno zdravlje u kom se nalazi sofisticirana oprema namenjena za „hvatanje” otrova. Javna je tajna da se debelo plaća svaki izlazak tima pančevačkog Zavoda koji opslužuje „lovca na zagađivače”, a da Grad nije spreman da snosi trošak, pa republička inspektorka Jelena Stanković mora da proceni da li je svrsishodno da se o trošku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pošalje skupa oprema u ugrožene delove grada. Ministarstvo baš i nije voljno da u jeku ekonomske krize zalud baca pare! A nije ni Grad.

Ako nema para za taj uzaludan trošak, u čemu je onda problem da lokalna samouprava obavesti građane o rezultatima merenja aerozagađenja bar putem gradskog monitoringa?

Kampanja mreže organizacija

Ekološke fotke i filmovi

Organizacija „Zelene inicijative” raspisala je konkurs za video i foto radove na temu reciklaže. Konkurs je namenjen mladima od 15 do 30 godina, a realizuje se u saradnji s Evropskim pokretom.

Ideja je da autori ukažu na lokalne probleme u vezi s upravljanjem otpadom i reciklažom, i da istovremeno kreiraju mrežu koja će im omogućiti da utiču na njihovo rešavanje. Fotografije i video-zapisi, koje zainteresovani treba da pošalju do 31. marta, moraju da se odnose na neku od brojnih vrsta otpada koji narušava stanje životne sredine u njihovoj lokalnoj zajednici. Najuspešniji učesnici će biti nagrađeni.

„Zelena inicijativa” predstavlja mrežu 22 organizacije građanskog društva u Srbiji koje, u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sprovode aktivnosti usmerene ka razvoju funkcionalnih mehanizama za podsticanje primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou. Ciljevi su da se stvore finansijski uslovi za organizovano institucionalno delovanje sakupljača sekundarnih sirovina u lokalnim zajednicama, da se uspostavi sistem upravljanja otpadom kroz podršku u implementaciji lokalnih i regionalnih planova i da se poveća učešće građana i lokalnih institucija u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 lokalne samouprave u Srbiji.

Konferencija SPAS-a

Tražimo odgovorne za genocid!

„Ako je benzen skočio preko 10 mikrograma, pa 50... 60... 100, naravno da oni (jednočasovni pikovi – prim. aut.) generalno doprinose godišnjem proseku, ali to nije štetno po zdravlje. Trenutni skok benzena može da ide i do 1.000 mikrograma po metru kubnom i da to traje nekoliko sati, ali ni to nije štetno po zdravlje. Ne želim da vas u to ubeđujem, jednostavno, iznosim činjenice.”

Predstavnici SPAS-a su ovom izjavom dr Miladina Avramova, državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, datom pančevačkim medijima nakon sednice Odbora za zaštitu životne sredine održane u Pančevu 10. oktobra 2008. godine, započeli svoju redovnu ovonedeljnu konferenciju za medije.

Mileta Popović, kopredsednik SPAS-a, oštro je osudio potez ekološkog ministarstva za osnivanje novog radnog tela za utvrđivanje uzroka aerozagađenja u Pančevu i činjenicu da je prvi čovek tog tela upravo ozloglašeni Avramov, čiju je smenu tražilo više od 800 Pančevaca, nakon navedene ponižavajuće i sramne izjave. Popović je zaključio da se ministar Oliver Dulić odlučio na ovakav korak zato što veruje da će spomenuti tim, u kom nema predstavnika građana Pančeva, lakše usvojiti elaborate i izveštaje o kvalitetu vazduha i uzrocima zagađenja. Podsetio je i na to da je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, postao počasni građanin Pančeva, ali da informacije o tome šta se dešava u Rafineriji kada skoče koncentracije opasnih i zagađujućih materija i dalje stižu preko direkcije NIS-a u Novom Sadu.

SPAS je postavio pitanje pančevačkom Osnovnom tužilaštvu o sudbini pokrenutog pretkrivičnog postupka (3. novembra – krivični predmet KTR. br. 2141/1 l), u kojem je, prema rečima tužiteljke, zatražen pismeni izveštaj Jelene Stanković, republičke inspektorke za zaštitu životne sredine, o vanrednom pregledu postrojenja Rafinerije u vezi s enormnim aerozagađenjem u noći između 1. i 2. novembra prošle godine.

Ministarstvo kontroliše mobilnu mernu stanicu

Država okrenula leđa Pančevcima

Inspektori procenjuju situaciju * Muk iz Osnovnog javnog tužilaštava

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u skladu s ugovorom potpisanim s pančevačkim Zavodom za javno zdravlje, ima mogućnost da angažuje mobilnu mernu stanicu 365 dana u godini.

Međutim, republička inspektorka za zaštitu životne sredine Jelena Stanković samo je u nekoliko navrata pozvala tim Zavoda da izmeri koncentracije opasnih i zagađujućih materija u ugroženim delovima grada.

Primarijus dr Mica Sarić Tanasković, novoizabrana direktorka ZZJZ-a Pančevo, napominje da su stručnjaci te ustanove dostupni 24 sata dnevno i da su do sada ispunjavali sve ugovorene obaveze.

Ali republički inspektorat je taj koji procenjuje situacije i šalje vozilo. Ostaje nejasno, ako je već sve plaćeno, zašto mobilna stanica ne obilazi ugrožena naselja u situacijima kada lokalni monitoring zabeleži porast zagađujućih materija.

Loša procena

Prema rečima Jelene Stanković, sektor za inspekciju i nadzor republičkog ekološkog ministarstva nije definisao pravila kada službenici treba da prilikom akcidentnih situacija pozovu u pomoć mobilnu mernu stanicu. Istakla je da nadležni u Zavodu ne mogu samoinicijativno da pošalju vozilo ukoliko procene da je zdravlje građana ugroženo, već im je za to potrebno odobrenje nadležnog Ministarstva!? S druge strane, doktorka Mica Sarić Tanasković kaže da Grad može da sklopi ugovor sa Zavodom po istom osnovu kao Ministarstvo ukoliko proceni da postoji potreba za pojačanom kontrolom kvaliteta vazduha. Ipak, samo nadležni republički organi mogu da zatraže monitoring unutar južne zone i ako bi lokalna samouprava i ostvarila ovaj vid saradnje sa Zavodom, vozilo za merenje prisustva opasnih i zagađujućih materija nikad ne bi moglo da, npr. po naređenju gradonačelnice, zađe u Rafineriju, „Petrohemiju” i „Azotaru”.

Pokrajinski organi su van igre jer je, nakon preraspodele nadležnosti, južna zona i dalje pod ingerencijom republičkih institucija, tako da su rafinerijska i petrohemijska vrata zatvorena za pokrajinske ekološke inspektore.

Stara pravila

Nedavna aerozagađenja pokazuju da nacionalni plan za Pančevo ne daje željene rezultate. Stoga je država ponovo počela da primenjuju dobro znanu strategiju kontrolisanja situacije, pa se tako ponovo, kao pre 2008. godine, daleko od očiju pančevačke javnosti donose rešenja i definiše buduća strategija.

Zato republička inspektorka Jelena Stanković retko šalje vozilo u Topolu i Vojlovicu (nakon incidenta od 1. novembra, to sigurno neće činiti u narednom periodu), a Osnovno javno tužilaštvo se ni posle tri meseca nije izjasnilo o ovom incidentu, iako su mu dostavljeni svi relevantni podaci. Zato ne treba da čudi što je nakon novembarskog ekološkog genocida inspektorka podnela samo prekršajnu prijavu protiv NIS-a. Očigledno je da joj je to neko naredio, jer je pre samo nekoliko godina za takve iste propuste pisala krivične prijave.

Očigledna (ne)odgovornost

Naftna industrija Srbije označena je kao glavni krivac za emitovanje preko hiljadu mikrograma benzena. U izveštaju Jelene Stanković o vanrednom inspekcijskom nadzoru pogona Rafinerije u Pančevu pisalo je da rukovodstvo te kompanije nije poštovalo rešenje republičke ekološke inspekcije u kome je stajalo da manipulativne aktivnosti u toj fabrici moraju da se prilagode nepovoljnim meteorološkim uslovima. Postojao je i usmeni nalog da se prekinu sve manipulativne aktivnosti, to jest otprema i pretakanje nafte i derivata, ali su 1. novembra u 19 sati obustavljeni samo oni poslovi koji se odnose na motorni benzin, a „manipulacija” mazutom i dizelom nastavljena je i kasno uveče.

Prema rečima inspektorke Stanković, Rafinerija je tog dana (1. novembar) obavljala veliki broj aktivnosti koje se mogu direktno dovesti u vezu s ekstremnim zagađenjem u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Otpremani su benzin sa auto-punilišta i derivati sa železničkog punilišta, a obavljalo se i namešavanje benzina i prepumpavanje iz jednog rezervoara u drugi. Pored toga, ispražnjena su tri postrojenja (obustavila su rad). I nikom ništa!

Program razvoja organske poljoprivrede

Obuka za profesore

Nacionalna Asocijacija za razvoj organske proizvodnje najavila je da će i ove godine biti organizovana obuka iz organske poljoprivrede za profesore poljoprivrednih stručnih škola, kako bi oni mogli da predaju novouvedene predmete iz te oblasti.

Obukom će biti obuhvaćeno oko 200 profesora iz 33 poljoprivredne škole u Srbiji, a ona se sprovodi u saradnji s beogradskim Poljoprivrednim fakultetom, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Direkcija prvo javno preduzeće u savetu zelene gradnje

Podrška održivom razvoju

Savet zelene gradnje Srbije, posvećen promociji i uspostavljanju principa održive gradnje, objavio je da je Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva prvo javno preduzeće koje je pristupilo toj organizaciji.

U saopštenju za javnost se navodi da je jedna od najvažnijih aktivnosti svih ovakvih saveta u svetu bliska saradnja sa državnim institucijama, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, jer je krajnji cilj uspostavljanje standarda zelene gradnje kao obaveznih građevinskih propisa.

Prema oceni direktorke Direkcije Gordane Denčić Kušljić, direktno učešće u aktivnostima navedene organizacije doprineće da to javno preduzeće postane lider na polju zelene gradnje u javnom sektoru. Ona je dodala da je obaveza tog pančevačkog preduzeća da stalno podiže svest stanovništva i da se profesionalno usavršava radi što kvalitetnijeg delovanja u skladu s principima održivog razvoja.

– Zelena gradnja vodi ka racionalnom korišćenju energije, vode i drugih resursa, zaštiti čovekovog zdravlja i smanjenju količine otpada, zagađenja i degradacije čovekove okoline. Takođe, ona podrazumeva kvalitetnije i sigurne investicije s manjim troškovima korišćenja i održavanja objekata – rekla je Gordana Denčić Kušljić.

Savet zelene gradnje Srbije je nezavisna neprofitna organizacija koja ima viziju da će voditi Republiku Srbiju ka održivosti u svakom aspektu životnog i radnog okruženja. Misija da se srpska građevinska industrija i celokupno tržište podstaknu na održivost i praksu zelene gradnje okupila je kompanije: „Energo energy efficiency engineering”, „Koling”, „Dunav osiguranje”, Atelje „Grbić”, „Terming”, BMSK, „Toplica drvo” i „Sauter building control Serbia”.

Promovisan ekološki investicioni plan NIS-a

Hvalospev ministra Dulića

Lani trideset, a ove godine 45 miliona dolara za eko-investicije * Adekvatan odgovor na zagađenje

Naftna industrija Srbije uložiće do 2015. godine oko 400 miliona evra u zaštitu životne sredine, što je 6,5 puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom.

Ovim rečima je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a i počasni građanin Pančeva, u sredu, 8. februara, započeo obraćanje medijima u Vladi Republike Srbije na promociji investicionog programa te kompanije u oblasti ekologije.

Novinari „Pančevca” nisu bili pozvani na taj skup.

Kravčenko je naglasio da će NIS investirati i u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom i objasnio da je reč o programu modernizacije benzinskih stanica i projektima energetske efikasnosti „koji posebno utiču na poboljšanje životne sredine.

Fejs tu fejs: Tadic i KravcenkoUlaganje u zaštitu životne sredine deo je našeg strateškog opredeljenja da efikasno upravljamo kompanijom i jedan od glavnih prioriteta”, istakao je Kravčenko i dodao da je prošle godine uloženo 30 miliona dolara u ekologiju, a da je ovogodišnji investicioni plan vredan oko 45 miliona dolara. Pored toga, prvi čovek „Gasproma” u Srbiji rekao je da NIS planira da do 2015. godine sanira zagađenja nastala u prethodnom radu kompanije, što bi koštalo oko 18 miliona evra.

Krajnji cilj jeste da kompanija najkasnije do 2016. godine dostigne pokazatelje u oblasti ekologije kakve imaju i druge svetske kompanije.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić zadovoljan je dosadašnjim investicijama NIS-a u ekologiju i saradnjom s tom kompanijom u oblasti zaštite životne sredine. Dulić je rekao i da očekuje da će veći rezultati biti ostvareni kada se završe ulaganja u postrojenja u Rafineriji Pančevo. Poučen novembarskim iskustvom sa 1.000 mikrograma benzena, ministar je priznao da ekološki problemi u Pančevu i dalje postoje, ali je čitavu stvar s aerozagađenjem u našem gradu „razblažio” izjavom da je ono „znatno smanjeno zahvaljujući investicijama NIS-a”. Ministar je podsetio prisutne da je 2011. godine u našem gradu bilo utvrđeno „samo nekoliko povećanja koncentracije benzena preko dozvoljenih količina, na šta je NIS uvek adekvatno reagovao” i naglasio da će Ministarstvo, bez obzira na dobru saradnju s NIS-om, „nastaviti da nadgleda i kontroliše rad Rafinerije i da će po potrebi kažnjavati kompaniju ukoliko dovede do ugrožavanja životne sredine”.

Ministar je nastavio hvalospev NIS-u tvrdnjom da je zahvaljujući realizaciji ekoloških projekata u Rafineriji znatno smanjena emisija zagađujućih supstanci. On je izrazio očekivanje da će planirane investicije takođe doprineti smanjenju koncentracija opasnih materija.

Nova uredba Vlade republike Srbije

Država doprinosi energetskoj efikasnosti

Prijave se podnose od 1. marta

Uredba o racionalnoj upotrebi energije, na osnovu koje će se iz Fonda za zaštitu životne sredine finansirati Program projekata energetske efikasnosti, ušla je u proceduru republičke Vlade. Program se sastoji iz dva dela – jedan se odnosi na finansiranje energetske efikasnosti u državnim objektima, a drugi je namenjen građanima.

Država je obezbedila milijardu dinara bespovratnih sredstava za lokalne samouprave i druge budžetske korisnike, kako bi oni na svojim zgradama promenili stolariju, popravili krovove, ugradili kotlove na biomasu, finansirali postavljanje toplotnih pumpi i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Novac će biti dostupan od 1. marta. Drugi deo programa, vredan 300 miliona dinara, namenjen je za sufinansiranje kredita građana namenjenih za podizanje energetske efikasnosti porodičnih kuća ili stanova. Zahvaljujući tim sredstvima građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive radi uštede energije i smanjenja troškova života.

Realizacija ovog dela programa takođe počinje u martu, kada će biti raspisan javni poziv bankama da se uključe u taj posao. Vraćanjem kredita građani mogu da naprave uštedu u visini rate kredita, jer je mesečna rata zapravo jednaka uštedi koja se postiže ulaganjem u objekat.

Država očekuje da će sledeće godine, kada efekti budu vidljivi, biti ostvarene uštede od nekoliko miliona kilovati električne energije. Srbija je na samom začelju u pogledu energetske efikasnosti. Kod nas se koristi 40 odsto više energije po glavi stanovnika ili po jednom objektu od evropskog proseka.

To je ozbiljan problem i posledica je zanemarivanja činjenice da energenti postaju sve skuplji i da treba dugoročno investirati u projekte za njihovu uštedu.

Aerozagađenje: Slučaj „Praškaste materije”

Poremećaj proizvodnje u „Azotari”

Koncentracije deset puta više od dozvoljenih * Opasan vazduh – građani nisu upozoreni u utorak, 14. februara

Merne stanice u Vojlovici i Starčevu u ponedeljak, 13. februara, zabeležile su deset puta viši nivo praškastih materija od dozvoljenog.

Vladimir Delja, gradski većnik zadužen za ekologiju, zakazao je konferenciju za medije na kojoj je objasnio razloge visoke koncentracije te opasne materije. Prema njegovim rečima, iznenađujuće visoka vrednost u ovakvim vremenskim uslovima registrovana je oko 9 sati.

Najveći pik je bio oko 11 sati u Starčevu (700 mikrograma po kubnom metru). Zbog nestanka struje, pre podne je došlo do poremećaja u procesu proizvodnje „Azotare”. Prema rečima većnika Delje, građani Vojlovice i Starčeva upozoreni su da ne izlaze iz kuća dok zagađenje ne prođe. Ovo je prvi put posle nekoliko godina da je kao glavni krivac za porast nivoa praškastih materija označena „Azotara”.

U poslednjem godišnjem izveštaju Sekretarijata za zaštitu životne sredine stoji da su pančevački vazduh najviše opterećivale suspendovane čestice. Gradski sistem za kontinualno praćenje stanja vazduha tokom 2010. godine jedino je registrovao veliki broj prekoračenja dozvoljenih graničnih vrednosti PM-10 (suspendovane čestice manje od 10 mikrona).

Izmereno je 79 prekoračenja (21,8 odsto u odnosu na ukupan broj merenja) granične vrednosti (50 mikrograma po kubnom metru) na mernom mestu u Vojlovici, a na mernom mestu u Starčevu koncentracija te opasne materije bila je 149 puta (59,3 odsto) iznad dozvoljene. Nadležni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove napominju da je na oba merna mesta broj prekoračenja bio znatno iznad dozvoljenog (35 na godišnjem nivou).

Srednja godišnja koncentracija na mernom mestu u Vojlovici bila je gotovo na samoj graničnoj vrednosti (40,3 mikrograma po kubnom metru), a u Starčevu 59,3 mikrograma po kubnom metru, što je daleko iznad dozvoljene i tolerantne godišnje vrednosti od 40 mikrograma po kubnom metru, koja je propisana Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. Izmerene vrednosti su bile najviše tokom grejne sezone. Iako su koncentracije PM-10 mnogo niže u proleće i leto, one uopšte nisu zanemarljive, što govori o konstantnim izvorima zagađenja tokom cele godine.

Ekstremne vrednosti ove materije zabeležene su i u utorak, 14. februara. Oprema za merenja Zavoda za javno zdravlje registrovala je u 19 sati visok nivo praškastih materija (690,67 mikrograma po metru kubnom). U naredna dva sata vazduh u Pančevu je pripadao kategoriji „veoma opasan”, ali niko od zvaničnika nije upozorio građane da bi bilo korisno da se sklone s ulica. Kao što obično biva u ovakvim situacijama, opet niko nije istražio šta se to dogodilo u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima.

„Ekotank” želi da prerađuje opasan otpad u Rafineriji

Reč imaju nadležne službe

Posle „Medokola”, nov zahtev Ministarstvu * Ponovo soldifikacija u našem gradu

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, na osnovu člana 63 stav 2 Zakona o upravljanju otpadom („Službeni glasnik RS” broj 36/09 i 88/2010), objavilo je na svom sajtu obaveštenje o prijemu zahteva firme „Ekotank” za izdavanje dozvole za tretman opasnog otpada, otpadnih ulja, zauljene zemlje, muljeva i emulzija na lokaciji Rafinerije nafte Pančevo.

Slucaj prerade opasnog otpada u Pancevu bio je aktuelan pre tacno godinu danaZanimljivo je da je to beogradsko privredno društvo registrovano u APR-u za sakupljačku delatnost (neopasan otpad – šifra delatnosti 3811) i nalazi se na listi privrednih subjekata koji su dobili dozvolu Ministarstva životne sredine da se bave upravljanjem otpadom. „Ekotank” poseduje dozvolu za sakupljanje i transport neopasnog otpada (otpadi koji nisu drugačije specifikovani, muljevi od vode iz kotla, zagađena zemlja, muljeviti otpad iskopan bagerom itd.) i opasnog otpada (muljevi i otpadi od bušenja koji sadrže naftu, muljevi od bušenja i drugi otpadi od bušenja koji sadrže opasne supstance, muljevi iz desalinacije, muljevi sa dna rezervoara, kiselo-bazni muljevi, mrlje istekle nafte, kiseli katran itd.), ali još nema dozvolu za njegovu preradu.

Propusta ne sme biti

Slučaj prerade opasnog otpada u Pančevu, tj. u Rafineriji, bio je aktuelan pre tačno godinu dana, kada je na adresu Ministarstva stigao zahtev preduzeća „Medokolo” d. o. o. Beograd (registrovano za konsultantske aktivnosti u oblasti poslovanja i za ostala upravljanja, spoljnotrgovinski promet i usluge u spoljnotrgovinskom prometu). Namera beogradskog „Medokola” bila je da u ruskoj Rafineriji nafte Pančevo „obavlja tretman opasnog otpada (tečni naftni mulj i zauljena zemlja)” metodom soldifikacije.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja nije izdalo dozvolu toj firmi. U obrazloženju je stajalo da je pančevačka lokalna samouprava imala primedbe na dostavljenu dokumentaciju, tako da je ekološko ministarstvo ukazalo menadžmentu na to da moraju biti otklonjene sve nepravilnosti i propusti.

Na osnovu uvida u dokumentaciju Sekretarijat je konstatovao da podnosilac zahteva nije dostavio sve što je neophodno za dobijanje dozvole te da se tretman opasnog otpada ne može odobriti pre pribavljanja kompletne dokumentacije propisane članom 62 Zakona o upravljanju otpadom.

Zakonom je jasno definisano da čitav proces davanja dozvole za rad ovakvog tipa postrojenja treba da prati studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a postupak sprovode pokrajinski organi. Pored toga, zakonom je propisano da se održi i javna rasprava, koja je sastavni deo ovog procesa. U ovom slučaju ništa od toga nije bilo urađeno.

Čekaju se mišljenja

Prema rečima nadležnih u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove, zahtev operatera „Medokola” za izdavanje dozvole za tretman opasnog otpada još nije rešen.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja obavestilo je pančevački ekološki sekretarijat da je navedena beogradska firma tražila produžetak roka za dopunu zahteva i dostavljanje dokumentacije propisane zakonom.

Kada je reč o zahtevu „Ekotanka”, Ministarstvo je podneti dokument s priloženom dokumentacijom dostavilo našoj lokalnoj vlasti radi pribavljanja mišljenja. Pre donošenja konačnog stava, Odeljenje za procene uticaja na životnu sredinu i upravljanje otpadom, u skladu sa članom 63 stav 5. navedenog zakona, pribaviće mišljenja drugih zainteresovanih organa i organizacija s teritorije našega grada (MUP RS – Sektor za vanredne situacije, JKP „Higijena”, Asocijacija potrošača Pančeva, JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, MZ Vojlovica, Zavod za zaštitu prirode Srbije).

Prema dostavljenoj dokumentaciji, reč je o nameri „Ekotanka” da u jugoistočnom delu Rafinerije nafte Pančevo obavlja tretman njenog opasnog otpada u mobilnom postrojenju za reciklažu otpada. Ideja je da se procesom koji obuhvata separaciju dekanter centrifugom i zatim inertizovanje postupkom solidifikacije obrađuju zauljene otpadne materije i zauljene vode.

– Prema dostavljenoj dokumentaciji, primenom ove tehnologije nastaje solidifikat prah koji, prema izveštaju o utvrđivanju karaktera otpada, predstavlja otpad koji nije opasan i nije inertan – kažu nadležni u pančevačkom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i obećavaju da će u zakonskom roku dostaviti mišljenje nadležnom ministarstvu. Značajno je napomenuti da će konačnu odluku doneti ministar Oliver Dulić, koji je jedini kompetentan za izdavanje dozvola za upravljanje opasnim otpadom.

Balkanski reciklažni centar u Omoljici

Nov sistem tretiranja starih sijalica

Uspon zelene ekonomije * Ekološki skup u Beogradu

Kompanija „Božić i sinovi” učestvovaće na konferenciji „Zelena Srbija – zaštita životne sredine – izazov za Srbiju”, koja će biti održana 29. februara u beogradskom hotelu „Hyatt Regency”. Menadžment te firme predstaviće sistem za totalnu reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsta sijalica koji uskoro treba da počne da radi.

Ova vrsta otpada u Srbiji se u malom procentu tretira i reciklira, pa će stoga navedena pančevačka firma ukazati nadležnima u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i Ministarstvu privrede na potencijal novog postrojenja. „Božići” planiraju da u Pančevu u kratkom roku izgrade balkanski centar za reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsta sijalica.

Zelena ekonomija je sastavni deo života razvijenih društava, a od prošle godine naša država ulaže napore da taj oblik održivog razvoja, kao ekološki princip, postane deo naše stvarnosti.

Prema mišljenju stručnjaka, ova industrijska grana je velika razvojna ekonomska šansa i neiscrpan industrijski resurs u raznim oblastima. Treća godišnja konferencija „Zelena Srbija” okupiće poslovne ljude iz raznih oblasti zelene ekonomije, kao i visoke predstavnike Vlade Srbije, Evropske komisije, međunarodnih institucija i poslovnih asocijacija. Osnovna ideja organizatora jeste da se razmene iskustva, iznesu predlozi i utiče na predstavnike vlasti da uvedu rešenja koja zadovoljavaju interese kako industrije, tako i celokupne zajednice. U ime pančevačke kompanije na konferenciji će govoriti njen generalni direktor Nikola Egić, jedan od najpriznatijih stručnjaka u oblasti reciklaže elektronskog i električnog otpada. Među najavljenim govornicima su i Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, i Lu Brefor, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kao najvažniji i najzanimljiviji događaj ovog skupa najavljuje se rasprava o „Nacionalnoj strategiji zaštite životne sredine Republike Srbije za period 2011–2019. godine”.

Aerozagađenje: Slučaj „Sve je pod kontrolom”

Postrojenja u remontu

Ispuštanje benzena uslovljeno redovnom aktivnošću * Produvavanje i čišćenje sistema * Bar znamo šta je uzrok?!

Gradski monitoring sistem zabeležio je u subotu, 25. februara, jednočasovni pik benzena od 107 mikrograma. Prema rečima republičke inspektorke Jelene Stanković, dežurni u fabrikama su odmah nakon dobijanja te informacije preduzeli odgovarajuće aktivnosti kako bi se smanjio nivo zagađujućih materija u vazduhu.

Ona podseća da je u „Petrohemiji” i Rafineriji počeo remont i da prilikom sprovođenja redovnih propisanih remontnih aktivnosti može doći do porasta nivoa štetnih materija. Pazi, radovi u tokuSve gradske i republičke službe te večeri su bile u pripravnosti. Kontaktiralo se i sa Zavodom za javno zdravlje, ali njegovi uređaji nisu zabeležili visok nivo benzena u zoni uticaja koju on nadgleda. U satu koji je usledio, nakon preduzetih mera, koncentracija navedene kancerogene materije drastično je opala.

Poznato je da prilikom svakog zastoja u radu fabrika sve količine štetnih materija moraju biti eliminisane iz procesnih sistema. Inspektorka potvrđuje da je o svemu ovome bila informisana i ističe da nema bojazni, jer nadležni u industrijskoj zoni već godinama uspešno sprovode remont, vodeći računa o tome da prilikom produvavanja i čišćenja sistema koncentracije otrova i kancerogenih materija koje se ispuštaju budu u granicama dozvoljenih vrednosti.

Naftna industrija Srbije poslala je dopis u kom obaveštava Pančevce da je u Rafineriji, počev od 23. februara, u toku redovan remont, koji će trajati do aprila.

„Cilj ovih aktivnosti je da se u RNP-u u narednom periodu obezbedi pouzdana i stabilna proizvodnja kvalitetnih naftnih derivata. Obaviće se kapitalni remont na postrojenjima ’Platforminga’, pogonima za proizvodnju mlaznog goriva i evrodizela, kao i na postrojenju ’Sulfolan’.

Takođe, u okviru remonta biće obavljen i deo ranije planiranih poslova na primarnim rafinerijskim postrojenjima (’S-2100 atmosferska destilacija’)”, stoji u obaveštenju menadžmenta NIS-a.

Sve u svemu, nakon nekoliko nepromišljenih propusta, bar kada je o subotnjoj ekološkoj neprijatnosti reč, nadležni u Republici, lokalu i južnoj zoni postupili su u skladu s potpisanim sporazumom o rešavanju problema aerozagađenja u Pančevu – svako je uradio svoj deo posla.

Na sreću, vreme nas je poslužilo, pa nije bilo potrebno da se putem elektronskih medija Pančevcima uputi obaveštenje Zavoda za javno zdravlje u kom se sugrađanima savetuje da se sklone s ulica i otvorenog prostora.

No, remont još traje. Budite u pripravnosti.

Nova humanitarna akcija

Pomozimo Nemanji

„Staro donesi, nadu ponesi” naziv je nove ekološko-humanitarne akcije „BiS IT reciklažnog centra” i „Aviv parka”, koja je počela 6. februara.

Međutim, namenski kontejner za pravilno odlaganje elektronskog i električnog otpada koji se nalazi na parkingu u prodajnom kompleksu „Aviv” tokom hladnom februara ostao je prazan. Prema rečima organizatora, kampanja se produžava na ceo mart, tako da zainteresovani sugrađani mogu da odlože rashodovane frižidere, klima-uređaje, šporete, veš-mašine, televizore, radio-aparate, monitore, tastature, miševe, skenere, faks-mašine, tostere, miksere, bušilice, tranzistore, stabilizatore, fluorescentne cevi, sijalice… Svi koji budu doneli elektronski i električni otpad moći će da popune kupon i tako staknu pravo da učestvuju u nagradnoj igri.

Dobitnici će biti poznati u prvoj nedelji aprila. Akcija ima humanitarni karakter, a sredstva od prodaje prikupljenog otpada namenjena su za lečenje četrnaestogodišnjeg Pančevca Nemanje Jeremića. Njemu je neophodna operacija u Rusiji kako bi mogao da prohoda.

Pančevačka kompanija „Tehnomarket” prva se priključila ovoj akciji i tako je privrednim subjektima u našem gradu dala primer za to šta znači društveno odgovorno poslovanje – briga o ekologiji i humanitarni doprinos lokalnoj zajednici. Pančevačka javna preduzeća „Grejanje” i ATP takođe su se priključila ovoj kampanji, dopremivši veliku količinu rashodovane električne i elektronske opreme na reciklažu.

Izmena tolerantnih vrednosti zagađujućih materija za 2012. godinu

Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta propisane su nove granične vrednosti za određene zagađujuće materije i određen period usrednjavanja, kao i njihove granice tolerancije i tolerantne vrednosti.

Tolerantna vrednost se prema ovom dokumentu umanjuje svake godine do dostizanja granične vrenosti. U tabeli su date granične vrednosti, tolerantne vrednosti (TV), izmenjene tolerantne vrednosti za 2012. godinu i broj dozvoljenih prekoračenja na godišnjem nivou za određeni period usrednjavanja.

* Granična vrednost (GV) nije propisana Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha („Sl. glasnik RS” br. 11/10 i 75/10).

** Maksimalna dnevna osmočasovna srednja vrednost Izbor najveće dnevne osmočasovne srednje vrednosti za ugljen-monoksid i za prizemni ozon zasniva se na proučavanju osmočasovnih uzastopnih proseka, izračunatih na osnovu jednočasovnih podataka ažuriranih svakog sata.

Za prizemni ozon je propisana Uredbom ciljana vrednost (maksimalna dnevna osmočasovna srednja vrednost) koja iznosi 120,0 μg/m3 i ne sme se prekoračiti u više od 25 dana po kalendarskoj godini u toku tri godine merenja.

Tolerantna vrednost (TV) jeste granična vrednost uvećana za granicu tolerancije, a granica tolerancije jeste procenat dozvoljenog prekoračenja granične vrednosti pod propisanim uslovima.

Ciljana vrednost (CV) jeste nivo zagađujuće materije utvrđen kako bi se izbegli, sprečili ili smanjili štetni efekti po zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu u celini, a biće postignuta u utvrđenom roku.

Obnovljivi izvori energije

Solarni paneli u Pančevu?

Članovi udruženja građana „Febus” nedavno su u gradskoj kući održali predavanje o primeni obnovljivih izvora energije.

Cilj edukacije bio je da se kod nas populariše primena obnovljivih izvora energije i da se Pančevci upoznaju s njenim prednostima. Bilo je reči o primeni solarne energije za dobijanje tople vode, kao i o energiji vetra i uništavanju otpada. Činjenica je da malo naših sugrađana poseduje solarne panele, vetrogeneratore ili toplotne pumpe. Poznato je, međutim, da je pančevačka oblast vetrovita i sunčana i da ovde ima uslova za primenu tehnologija koje mogu obezbediti energente iz obnovljivih izvora. Organizatori skupa su naglasili da je neophodno napraviti odlučnije korake u ovoj oblasti.

Pomaka ima, ali građani još nisu spremni da se upuste u ovu, ne baš tako malu investiciju. Zanimljivo je napomenuti da luksemburška kompanija „Sekjurum” do kraja godine u Srbiji treba da počne da gradi solarni park snage jednog gigavata, vredan dve milijarde evra. Za nekoliko meseci znaće se gde će se nalaziti buduća solarna elektrana. Pored toga, pokrenuta je inicijativa da se na teritoriji naše države otvori i fabrika za proizvodnju solarnih panela, što bi automatski doprinelo pojeftinjenju hvatača svetlosti i toplote.

Podsećamo da je navedena kompanija novembra prošle godine potpisala s Vladom Srbije sporazum o realizaciji projekta za investiranje u obnovljive izvore energije, i to za izgradnju 100 fotonaponskih polja od po 10 megavati (MW), ukupne instalirane snage od 1.000 megavati.

Ne tako davno pančevačka lokalna samouprava imala je ideju da naš grad postane centar proizvodnje opreme za dobijanje energije iz obnovljivih izvora i opreme za reciklažu.

A onda, kako to obično biva, kao i u slučaju nemačkog investicionog programa vrednog preko sto miliona evra, koji je imao da od našeg grada napravi najveći lučki centar u jugoistočnoj Evropi, od toga nije bilo ništa.

Investicioni program NIS-a u oblasti ekologije

Pančevo ima prioritet

Žele da budu lideri na Balkanu * Prevaziđene ugovorene obaveze

Naftna industrija Srbije, zahvaljujući razumevanju ruskog partnera, većinskog vlasnika akcija u toj kompaniji, poslednjih godina doprinosi rešavanju ekoloških problema u našem gradu.

Svake godine se smanjuje broj crnih ekoloških tačaka u rafinerijskom kompleksu u južnoj industrijskoj zoni. Posao nije završen i NIS planira da u narednom periodu više investira u zaštitu životne sredine. Cilj je jasan – zaključno sa 2015. godinom, ova kompanija treba da postane lider na Balkanu ne samo po proizvodnji i kvalitetu benzina već i u oblasti afirmisanja društveno odgovornog poslovanja, naročito u onom delu koji se odnosi na potrebu očuvanja i unapređivanja životnog prostora.

Rafinerija nafte PancevoU skladu s tim Naftna industrija Srbije nedavno je predstavila rezultate dosadašnjih ekoloških projekata, strateške ciljeve i investicioni program. Menadžment kompanije definisao je strategiju po kojoj je predviđeno da se do 2015. godine uloži oko 400 miliona evra u investicioni program, koji obuhvata i nekoliko važnih ekoloških projekata. Da podsetimo, ugovorom o prodaji Naftne industrije Srbije „Gaspromu”, ova najveća ruska naftna kompanija obavezala se da će i u zaštitu životne sredine investirati 60 miliona evra. Zanimljivo je da je menadžment NIS-a odlučio da višestruko poveća ulaganja, pa će tako za unapređivanje životnog prostora i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu biti potrošeno 6,5 puta više novca od prvobitno ugovorene sume.

Rekonstrukcija i modernizacija

Rusko-srpska kompanija će ove godine realizovati i svoj najveći i najznačajniji projekat – modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo (izgradnja kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu), vredan 397 miliona evra, koji će u potpunosti omogućiti proizvodnju evrogoriva i usklađivanje procesa proizvodnje s evropskim normama u delu ekološke i industrijske bezbednosti.

Nove benzinske stanice

Pored ekoloških projekata, NIS će investirati i u infrastrukturne, tj. u one koji doprinose očuvanju životne sredine – u modernizaciju benzinskih stanica i programe energetske efikasnosti. Planirana je i sanacija degradiranog zemljišta u skladu s evropskom regulativom, kao i unapređivanje i racionalno korišćenje prirodnih resursa. U naredne dve i po godine rusko-srpska kompanija uložiće oko 100 miliona evra u modernizaciju benzinskih stanica prema svetskim ekološkim standardima.

Kada je reč o pančevačkom rafinerijskom gigantu, u martu treba da bude završena izgradnja postrojenja za preradu sumporne kiseline (SARU).

Reč je o bezotpadnoj tehnologiji koja omogućuje potpunu preradu istrošene sumporne kiseline u koncentrovanu, a njena primena smanjuje ispuštanje sumpornih oksida u atmosferu. Vrednost čitavog posla iznosi oko 14 miliona evra.

Strateško opredeljenje

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a: – Ulaganje u zaštitu životne sredine deo je našeg strateškog opredeljenja da efikasno upravljamo kompanijom i jedan od naših glavnih prioriteta. Ova investicija omogućiće nam lidersku poziciju u oblasti zaštite životne sredine među naftnim kompanijama na Balkanu. Veoma smo zadovoljni saradnjom s Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima jer smo u njima imali podršku i ravnopravnog partnera u realizaciji naših ekoloških planova. Nastavljamo da uvodimo i primenjujemo standarde koji važe u evropskim rafinerijama

U toku je realizacija projekta rekonstrukcije pristaništa, koja obuhvata revitalizaciju rezervoarskog prostora i postavljanje postrojenja za rekuperaciju gasova (VRU jedinice) i savremene opreme za utovar i istovar naftnih derivata. Ova investicija, vredna 33 miliona evra, treba da doprinese smanjenju emisije lakoisparljivih ugljovodonika i zagađenja podzemnih voda i Dunava prilikom pretovara derivata. Rok za završetak radova je februar sledeće godine.

Velika ulaganja

Da su većinski vlasnici odlučni u nameri da smanje negativan uticaj svojih proizvodnih pogona na životnu sredinu, pokazuje primer da je prošle godine u Rafineriji završena rekonstrukcija postrojenja FCC i da je za postavljanje četvrtog nivoa filtracije izdvojeno oko 22 miliona evra. Zahvaljujući realizaciji tog projekta smanjeno je ispuštanje čvrstih čestica u atmosferu i omogućen stabilniji rad postrojenja.

Za realizaciju Strategije zaštite životne sredine u 2010. godini izdvojeno je 25 miliona, u 2011. taj iznos je uvećan za deset miliona, a u 2012. godini investicije u zaštitu životne sredine biće preko 50 miliona evra. Iz ovoga se jasno vidi da NIS izdvaja poveće sume kako bi pomogao da se ekološka situacija u Pančevu unapredi.

Sedam godina PEK-a „Soko”

„Sokolići” su naša budućnost

Povodom sedam godina od osnivanja Planinarsko-ekološkog kluba „Soko”, u ponedeljak, 27. februara, u „Studiju 21”, priređena je svečanost na kojoj je rezimiran dosadašnji rad članova i rukovodstva tog pančevačkog društva. Tom prilikom su premijerno prikazani dokumentarni filmovi o društvu „Soko” i ekspediciji koja je osvojila najveći vrh u Italiji – Grand Paradizo.

Stotinak ljubitelja prirode i planinarenja videlo je izložbu fotografija o dosadašnjim aktivnostima, a predstavljen je i treći broj časopisa „Soha nebeska”.

Predsednik kluba Branislav Rovčanin u pozdravnom govoru je podsetio članove, goste i prijatelje na 13. januar 2005, kada je grupa dugogodišnjih planinara i zaljubljenika u prirodu osnovala PEK „Soko”. Kako je rekao, osvojeni su mnogi poznati vrhovi u regionu, a mnogobrojne jednodnevne i dvodnevne ekspedicije u zaštićene parkove prirode i usponi na poznate planinske vence ostaće zauvek upamćeni. Rovčanin je istakao da je vizija „Sokola” spajanje prirodnog i duhovnog i da mu je posebno drago što se ona prenosi na najmlađe članove kluba, na koje su veoma ponosni. Početkom 2006. godine pokrenut je rad s planinarskim podmlatkom i otvorena je sekcija „Sokolići”. Brojni kampovi (nazvani „Soko eko-kamp”), izleti i predavanja u školama održani su u saradnji s Gradom i drugim prijateljima kluba i svedoče o brizi starijih članova za one koji treba da budu perjanice budućih aktivnosti.

Humanitarna akcija u „Aviv parku”

Pomozimo Nemanji

„Staro donesi, nadu ponesi” naziv je ekološko-humanitarne akcije „BiS IT reciklažnog centra” i „Aviv parka”, koja je počela 6. februara. Prema rečima organizatora, zainteresovani sugrađani mogu da odlože rashodovane frižidere, klima-uređaje, šporete, veš-mašine, televizore, radio-aparate, monitore, tastature, miševe, skenere, faks-mašine, tostere, miksere, bušilice, tranzistore, stabilizatore, fluorescentne cevi, sijalice…

Svi koji budu doneli elektronski i električni otpad moći će da popune kupon i tako staknu pravo da učestvuju u nagradnoj igri. Dobitnici će biti poznati u prvoj nedelji aprila. Akcija ima humanitarni karakter, a sredstva od prodaje prikupljenog otpada namenjena su za lečenje četrnaestogodišnjeg Pančevca Nemanje Jeremića. Njemu je neophodna operacija u Rusiji kako bi mogao da prohoda.

Veliki uspeh pančevačkih reciklera

Nagrada za najbolji regionalni projekat

Na prvom Balkanskom samitu ekologije, održanom 1. i 2. marta u „Bel ekspo centru” u Beogradu, nagrada za najbolji regionalni projekat za 2012. godinu pripala je firmi „BiS IT reciklažni centar” iz Omoljice. U ime kompanije „Božić i sinovi”, u okviru koje navedeni centar posluje već šest godina, nagradu je primio Božidar Potkonjak, menadžer „BiS IT reciklažnog centra”.

Veliki broj izlagača iz čitavog evropskog regiona učestvovao je na Balkanskom samitu ekologije, svojevrsnoj berzi regionalnih ekoloških projekata. Akcenat je stavljen na mogućnosti zajedničke realizacije regionalnih eko-programa kroz investicione forume.

„BiS IT reciklažni centar” predstavio je investiciju vrednu pola miliona evra – postrojenje za totalnu reciklažu fluorescentnih lampi i svih vrsta sijalica. Kapacitet mašine je 5.000 do 6.000 sijalica na sat, što je blizu 30 miliona sijalica godišnje. Vodeći se činjenicom da se u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori godišnje odbaci oko 19 miliona sijalica, menadžment te firme smatra da su opravdana očekivanja da Pančevo, odnosno Srbija, postane balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada. Nakon prezentacije mogućnosti ovog postrojenja, o čemu je govorio Nikola Egić, generalni direktor kompanije „Božić i sinovi”, ministar rudarstva, ekologije i prostornog planiranja Oliver Dulić uručio je pančevačkoj kompaniju vrednu nagradu.

Pažnju gostiju na dvodnevnom sajmu privukla je i bleštava pojava naše sugrađanke Sandre Vidović u atraktivnom kostimu ukrašenom led-trakom.

Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine

Ministarstvo pomaže nevladinim organizacijama

Prijave do 27. marta * Ulaganje u životnu sredinu vredno oko 130.000 evra

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2012. godini čiji su nosioci nevladine organizacije. Država će finansirati projekte od javnog interesa koji mogu doprineti unapređivanju životnog prostora.

Po ovom osnovu će biti dodeljeno ukupno 15,5 miliona dinara, a pomoć će iznositi najviše 500.000 dinara po projektu, tj. do 80 procenata njegove ukupne vrednosti.

Zgrada Ministarstva zivotne sredineObrazac prijave i uputstvo za sufinansiranje projekata s detaljnijim informacijama mogu se preuzeti s internet stranice navedenog ministarstva (www.ekoplan.gov.rs). Popunjen obrazac prijave (s potpisom ovlašćenog lica, overen pečatom organizacije) s kompletnim prilozima treba poslati preporučenom poštom na adresu: Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd, s naznakom: za KONKURS – NVO 2012, ili predati lično, u pisarnici tog republičkog organa. Rok za podnošenje prijava je 27. mart.

Pored navedenog, poželjno je dostaviti i druga dokumenta značajna za realizaciju predloženog projekta (dokaz o drugim sufinansijerima, pisma preporuke, dokaz o partnerstvu i dr).

Prednost imaju...

Prioritet će imati oni ekološki programi koji popularišu ekologiju i doprinose jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine (informisanje, promotivne aktivnosti, izdavaštvo, festivali, kampanje, ekološke izložbe i dr.), ali i oni koji unapređuju znanja o određenoj temi kroz organizovanje neformalnih vidova obrazovnih aktivnosti (ekološki seminari, stručni skupovi i dr.).

Pomoć mogu očekivati i nevladine organizacije čije su akcije usmerene ka rešavanju pojedinačnog problema ili teme u oblasti očuvanja prirodnih resursa i zaštite životne sredine (zaštita i održivi razvoj prirodnih resursa, zaštita prirode, biodiverzitet, zaštita ozonskog omotača, klimatske promene, upravljanje otpadom – izuzev projekata koji se odnose na akcije čišćenja i uređenja prostora, i druge oblasti iz delokruga Ministarstva).

Pravo učešća

Akcenat je stavljen i na druge aktivnosti od javnog interesa kojima se doprinosi zaštiti životne sredine, ali nije precizirano o čemu je zapravo reč, što može dovesti do mahinacija.

Pravo učešća imaju udruženja čiji je pravni položaj uređen Zakonom o udruženjima („Sl. glasnik RS” br. 51/09), zadužbine koje su osnovane radi ostvarivanja opšteg i korisnog cilja i fondacije. Svi oni moraju da deluju na području Republike Srbije i da se, u okviru ciljeva definisanih statutom, bave životnom sredinom. Jedna organizacija može prijaviti samo jedan projekat, a on treba da je kratkoročan, odnosno da se sve njegove faze završe do kraja oktobra ove godine.

Nova humanitarna akcija

Pomozimo Nemanji

„Staro donesi, nadu ponesi” naziv je nove ekološko-humanitarne akcije „BiS IT reciklažnog centra” i „Aviv parka”, koja je počela 6. februara. Međutim, namenski kontejner za pravilno odlaganje elektronskog i električnog otpada koji se nalazi na parkingu u prodajnom kompleksu „Aviv” tokom hladnom februara ostao je prazan.

Prema rečima organizatora, kampanja se produžava na ceo mart, tako da zainteresovani sugrađani mogu da odlože rashodovane frižidere, klima-uređaje, šporete, veš-mašine, televizore, radio-aparate, monitore, tastature, miševe, skenere, faks-mašine, tostere, miksere, bušilice, tranzistore, stabilizatore, fluorescentne cevi, sijalice… Svi koji budu doneli elektronski i električni otpad moći će da popune kupon i tako staknu pravo da učestvuju u nagradnoj igri.

Dobitnici će biti poznati u prvoj nedelji aprila. Akcija ima humanitarni karakter, a sredstva od prodaje prikupljenog otpada namenjena su za lečenje četrnaestogodišnjeg Pančevca Nemanje Jeremića. Njemu je neophodna operacija u Rusiji kako bi mogao da prohoda.

Pančevačka kompanija „Tehnomarket” prva se priključila ovoj akciji i tako je privrednim subjektima u našem gradu dala primer za to šta znači društveno odgovorno poslovanje – briga o ekologiji i humanitarni doprinos lokalnoj zajednici. Pančevačka javna preduzeća „Grejanje” i ATP takođe su se priključila ovoj kampanji, dopremivši veliku količinu rashodovane električne i elektronske opreme na reciklažu.

Počelo čišćenje puteva

Neodgovorni vozači bacaju šta stignu

Radnici „Vojvodinaputa” čistili su prošle nedelje neke deonice magistralnih i regionalnih puteva. Ekološka akcija sakupljanja otpada uz kolovoze sprovodi se tri puta godišnje, a ovo preduzeće je u poslednjoj prošlogodišnjoj akciji prikupilo oko 6.000 kesa.

U narednom periodu biće uklonjen kabast i animalan otpad duž 480 kilometara magistralnih i regionalnih puteva. To su uglavnom bačene flaše (plastične i staklene), automobilske gume, najlon, leševi uginulih životinja... Trenutno ekipe od po deset radnika navedenog preduzeća uređuju magistralni put M-24 (pravac Pančevo–Crepaja–Kovačica).

Menadžment „Vojvodinaputa” poziva sugrađane da vode računa o životnoj sredini, jer se, zbog bahatosti i neodgovornosti pojedinaca, nakon akcije čišćenja vrlo brzo pojave nove količine otpada uz puteve.

Eko-kontejneri na Kotežu i Sodari

Budimo odgovorni prema životnoj sredini

Stanovnici Sodare i Koteža 2 imaju mogućnost da se pridruže ostalim sugrađanima u kampanji razvoja svesti o potrebi razvrstavanja komunalnog otpada. Prvi od oko 240 novih kontejnera za reciklažu postavljeni su u petak, 9. marta, a nadležni iz JKP-a „Higijena” najavljuju da će za dva mesece početi da radi i gradski reciklažni centar komunalnog otpada.

Postavljanjem opreme za reciklažu i nabavkom novih vozila za odnošenje prikupljenog reciklabilnog otpada Grad će kompletirati sistem za razvrstavanje i preradu dela komunalnog đubreta.

Zasto su kontejneri zuti i plavi?Prepoznatljivi zvonasti kontejneri postavljeni su na pijaci na Kotežu 2 i svako ko je ekološki svestan može da doprinese rešavanju ovog važnog problema, tako što će odvajati i u posebne kante bacati papir, PET ambalažu i staklo. Prema rečima Vesne Paraušić, direktorke JKP „Higijene”, oprema i vozila su deo donacije italijanskog naroda. Projekat je vredan oko 200.000 evra, a sprovela su ga ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Italije.

Reč je o kompletu koji će obuhvatiti jednu celinu. Ovo je doprinos cilju da se u Pančevu svi mobilišemo i usmerimo na rešavanje važnog ekološkog problema. Za građane je tema upravljanja komunalnim otpadom nešto sasvim novo i u narednom periodu ćemo učiniti sve da im pomognemo – rekla je Vesna Paraušić.

Postavljanju kontejnera za reciklažu prisustvovala je i gradonačelnica Vesna Martinović.

Republička Vlada usvojila eko-uredbu

Srpska energetska (ne)efikasnost

Država pomaže građanima da izoluju kuće * Još jedno „Veliko spremanje Srbije”

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o programu unapređivanja energetske efikasnosti u Republici Srbiji, a njegova realizacija treba da počne ovog meseca, nakon što Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja raspiše javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava.

Obezbeđena je milijarda dinara za adaptaciju objekata od javnog značaja – škola, domova zdravlja, kulturnih, sportskih i sličnih objekata.

Novac će biti iskorišćen za izvođenje radova, nabavku repromaterijala i neophodne opreme za postavljanje termoizolacije i spoljašnje stolarije, zamenu kotlovskih postrojenja, nabavku peći i kotlova na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi i slične namene. Na finansijski podsticaj mogu računati jedinice lokalne samouprave i pravna lica čiji su osnivači Republika Srbija, AP Vojvodina ili lokalne samouprave, kao i državna preduzeća.

Subvencije na kredit

Drugi deo ovog ekološkog programa, vredan 300 miliona dinara, odnosi se na unapređivanje energetske efikasnosti stambenih objekata.

Građani će imati mogućnost da u poslovnim bankama podignu subvencionisan kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive, radi uštede energije i smanjenja troškova života.

Nacionalna kampanja

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u okviru akcije „Veliko spremanje Srbije”. Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine i sprovođenja aktivnosti u okviru nacionalne kampanje „Očistimo Srbiju”, Ministarstvo i ove godine izdvaja sredstva za finansiranje aktivnosti koje treba da unaprede životni prostor. I ove godine velika pažnja biće posvećena neposrednom aktivizmu građana i, u skladu s tim, ekološko ministarstvo poziva nevladine organizacije da se priključe akciji „Veliko spremanje Srbije”, zakazanoj za 9. jun. Vlada Republike Srbije sufinansiraće projekte od javnog interesa, koji treba da doprinesu unapređivanju stanja u oblasti zaštite životne sredine. Rok za podnošenje prijava je 5. april, a detaljnija obaveštenja mogu se dobiti na telefone 011/36-22-221 i 011/36-22-220.

Celokupan tekst konkursa, obrazac prijave za sufinansiranje projekta, kao i uputstvo s detaljnijim informacijama mogu se naći na internet stranici Ministarstva www.ekoplan.gov.rs.

Realizacija tog dela programa takođe počinje u martu, a očekuje se da će u narednim danima biti raspisan javni poziv bankama. Nadležni u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja ističu da će ovaj ekološki projekat, pored direktnog doprinosa uštedi energije u narednim godinama, imati i pozitivan efekat na angažovanje većeg broja domaćih malih i srednjih preduzeća.

Znatiželjni Pančevci

Veliki broj naših sugrađana veoma je zainteresovan za ovaj program. Krajem prošlog meseca, kada se na stranicama „Pančevca” pojavila ova informacija, našu redakciju su pozvali mnogi sugrađani i predstavnici pojedinih javnih preduzeća i državnih ustanova kako bi saznali nešto više o tome.

Međutim, nadležno ministarstvo tada nije moglo, a ni sada nije u mogućnosti, da medijima dostavi detaljnija obaveštenja o modelu apliciranja?! Nadležni iz službe informisanja Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kažu da ima nekoliko opcija i da se sve još uvek razmatra.

Predavanje o zaštiti životne sredine

Britanski ekolog u Pančevu

Britanski ekolog i pisac Piter Mekmeners posetio je naš grad u sredu, 21. marta, i u OŠ „Borisav Petrov Braca” održao predavanje osnovcima na temu zaštite životne sredine.

Nakon toga su učenici „Bracine škole” uređivali školsko dvorište i posadili nekoliko sadnica.

Gost iz Velike Britanije pridružio se i akciji udomljavanja životinja Društva prijatelja životinja „Ljubimci”.

Piter Mekmeners već jednu deceniju piše o problemu zagađenja i negativnom uticaju industrijskog razvoja. Njegovi radovi su nagrađivani na mnogobrojnim priznatim svetskim ekološkim konkursima. Profesor je na univerzitetu „Riding”, a bio je i čest gost-predavač na „Oksfordu” i u Britanskoj školi ekonomije. Napisao je nekoliko knjiga o ekologiji i održivom razvoju, a najpoznatije su „Održiva revolucija” i „Globalne snage, lokalni uslovi i održiva rešenja”. Piše i za dnevnu i nedeljnu štampu, a već četiri godine je autor zapažene kolumne u časopisu „Održivi biznis”.

Ekološka akcija „Sat za našu planetu”

Ugasite svetla

Svetski fond za prirodu (WWF) i ove godine organizuje akciju „Sat za našu planetu”, koja će biti održana šesti put u svetu, a četvrti put u Srbiji. U subotu, 31. marta, u 20.30, u domovima, školama, poslovnim zgradama, na znamenitim građevinama i spomenicima širom planete biće ugašena svetla na jedan sat.

Akcija „Sat za našu planetu” je 2007. godine, nakon inicijative grada Sidneja, postala globalni pokret, u koji se prošle godine uključilo 1,8 milijardi ljudi u 135 zemalja. Prof. dr Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, i Duška Dimović, direktor programa WWF za Srbiju, pozvali su državne i javne institucije, lokalne samouprave i građane da se uključe u ovu akciju i da i ove godine, kao i ranije, nastave da vode računa o potrošnji električne energije kako bismo sačuvali svoju planetu.

Prošle godine u našoj zemlji kampanju je podržalo više od 40 gradova i opština, a među njima je bilo i Pančevo. Pokrovitelji ove ekološke manifestacije su Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Agencija za energetsku efikasnost, Gradska uprava Beograda – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Grad Novi Sad, kao i brojne organizacije, fakulteti, nevladine organizacije, kompanije i pojedinci.

Svetlo će biti isključeno i na najpoznatijim spomenicima i građevinama u svetu, uključujući Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj, Bakingemsku palatu, zgradu Opere u Sidneju, most „Golden gejt” i mnoge druge.

Svetski fond za prirodu (WWF) jedna je od najvećih, širom sveta priznatih nezavisnih organizacija koje se bave zaštitom prirode.

Fond ima skoro pet miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da obezbedi budućnost u kojoj će ljudi živeti u skladu s prirodom i održivim razvojem.

Potpisan sporazum o eksploataciji termalnih voda

Obnovljivi izvori u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i direktor Bloka energetike u Naftnoj industriji Srbije Aleksej Belov potpisali su u četvrtak, 8. marta, u Vladi Vojvodine, sporazum o saradnji u eksploataciji geotermalnih potencijala u Vojvodini s mađarskim kompanijama EU FIRE i GMV.

Reč je o dokumentu koji proističe iz Memoranduma o saradnji Vlade Vojvodine i najveće naftne kompanije u Srbiji (potpisan u novembru 2011), a njime se predviđa i realizacija zajedničkih projekata i formiranje zajedničkog preduzeća za iskorišćavanje alternativnih i obnovljivih resursa energije u Vojvodini.

Sporazum je konkretan korak u realizaciji prvog projekta na teritoriji Vojvodine koji treba da obezbedi toplotnu ili električnu energiju iz geotermalnih izvora. Naftna industrija Srbije ima mogućnost da iz neaktivnih geotermalnih bušotina u svom vlasništvu, zajedno s partnerskim kompanijama, aktivira ovaj potencijal i obezbedi toplu vodu. Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine pružiće administrativnu podršku, dok će NIS biti uključen i u poslove servisnih usluga, održavanja i izrade prateće dokumentacije, kao i u projektovanje i izvođenje radova. Prema rečima Alekseja Belova, sporazum potpisan s mađarskim firmama doprineće da se čitav proces ubrza i da se sve sprovede na pravi način.

– To će biti prvi projekti u vezi s iskorišćavanjem obnovljivih izvora energije i za nas je vrlo važno da se to što brže ostvari. Moramo iskoristiti ono što se nalazi pod našim nogama, isto kao što treba da iskoristimo i vetar i sunce, kao i geotermalne izvore – xrekao je direktor Bloka energetike NIS-a.

Mađarske kompanije imaju ogromno iskustvo u korišćenju geotermalnog potencijala.

Naši severni susedi raspolažu s više od 300 banja, dok u Vojvodini ima samo šest. Zanimljivo je da AP Vojvodina ima isti geotermalni potencijal kao i Mađarska.

Državni program energetske efikasnosti

Pomoć preduzećima i lokalnim samoupravama

Milijardu dinara za uštedu energije * Devedeset odsto troškova finansira se iz ekološkog fonda

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u saradnji s Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije, raspisalo je u ponedeljak, 26. marta, javni poziv za kandidovanje projekata za unapređivanje energetske efikasnosti objekata javne namene u 2012. godini, radi uštede energije i očuvanja životne sredine, koje će finansirati država.

Na konkursu mogu učestvovati gradovi odnosno jedinice lokalne samouprave, kao i privredna društva odnosno druga pravna lica čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, AP Vojvodina odnosno Republika Srbija. Projekat se prijavljuje u pisanoj formi, tako što se popunjava prijava za finansiranje unapređivanja energetske efikasnosti objekata javne namene u 2012. godini.

Prioriteti

Prilikom odabira prioritet će imati projekti kojima se obezbeđuje ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih savremenih tehnologija čije je korišćenje ekonomski opravdano. Blagonaklonost komisije imace i oni projekti koji doprinose osavremenjavanju tehnologijeBlagonaklonost komisije imaće i oni projekti koji: doprinose osavremenjavanju tehnologije upotrebe postojećih i uvode nove obnovljive energetske izvore u građevinarstvo; sprovode državni akcioni plan energetske efikasnosti; upošljavaju privredne subjekte; doprinose zaštiti životne sredine kroz smanjene emisije gasova i povećavaju svest o značaju štednje energije.

Banke na potezu

Fond za zaštitu životne sredine subvencionisaće kamatnu stopu poslovne banke kod koje se fizičko lice zadužilo. Valuta kredita može biti dinar ili evro. Maksimalan iznos kredita je 1.500.000 dinara, rok otplate je do 60 meseci, a troškove obrade kredita snosi korisnik.

Za kredite odobrene u evrima maksimalan iznos je 15.000 evra, s rokom otplate do 120 meseci i uz minimalno učešće korisnika kredita od 30 procenata vrednosti projekta. I u ovom slučaju troškove obrade kredita snosi korisnik kredita.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja obezbeđuje finansiranje projekata preko Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije u ukupnom iznosu od milijardu dinara za: nabavku i postavljanje izolacije i zamenu spoljašnje stolarije; nabavku i ugradnju energetski efikasnijih peći, kotlova ili podstanica, odnosno revitalizaciju postojećih; nabavku i ugradnju sistema za regulaciju potrošnje toplotne energije (pumpe s promenljivim protokom, termostatski ventili, regulatori protoka, itd.); revitalizaciju ili zamenu sistema za razvod tople vode u smislu eliminacije curenja vode i postavljanja izolacije; smanjenje korišćenja električne energije za grejanje upotrebom toplotnih pumpi i opreme za sagorevanje biomase; solarne kolektore; povećanje efikasnosti termotehničkih sistema ugradnjom sistema automatske regulacije; nabavku i ugradnju energetski efikasne opreme za sagorevanje biomase i modernizaciju sistema javne rasvete.

Fond sufinansira iznos do 90 procenata vrednosti projekta.

Neophodna dokumentacija

Podnosilac je dužan da uz prijavu projekta energetske sanacije objekta dostavi dokaz o tome da je građevinsko zemljište odnosno objekat u javnoj svojini te da je investicioni program sanacije energetskih gubitaka na objektu izrađen u skladu sa uputstvom za izradu investicionog programa javnog poziva. Nadležni iz Ministarstva upozoravaju da nepotpune prijave, kao i one koje imaju druge formalne nedostatke, neće biti razmatrane. Dokumentacija se dostavlja Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, na adresu: Omladinskih brigada 1 (poslovna zgrada SIV 3, 11070 Novi Beograd), s naznakom „Za kandidovanje projekata radi finansiranja unapređivanja energetske efikasnosti objekata javne namene u 2012. godini, u cilju uštede energije i očuvanja životne sredine”.

Zainteresovani mogu kontaktirati sa Draganom Pelević i Radmilom Grubin, na telefon 011/26-01-034.

Evropa pomaže regionu

Za ekološke projekte 6,9 miliona evra

Ukupno 30,1 milion evra iz evropskih fondova odobreno je za 45 projekata iz programa rumunsko-srpske pogranične saradnje, koji se realizuje u okviru programa IPA.

Peti sastanak zajedničkog komiteta za nadgledanje programa IPA za prekograničnu saradnju Srbije i Rumunije održan je u Temišvaru, uz učešće predstavnika iz Srbije i Rumunije na centralnom i regionalnom nivou.

Izabrano je 45 od 196 projekata i odlučeno da se za njihovu realizaciju dodeli celokupna suma predviđena za period od 2010. do 2013. godine.

Od ukupno 45 projekata, za njih deset, koji se odnose na životnu sredinu i zaštitu od poplava, odobreno je 6,9 miliona evra.

Sat za našu planetu

Eko-hepening na platou kod Muzeja

Stotine miliona ljudi, desetine hiljada preduzeća i ustanova, kao i mnoge vlade širom sveta ujedinjuju se bar na sat vremena svake godine da bi podržale veliku planetarnu akciju „Sat za našu planetu”.

Pančevo će se i ove godine pridružiti ovom ekološkom performansu, koji promoviše štednju električne energije, u subotu, 31. marta, kada stanovnici čitave planete treba da na šezdeset minuta isključe što više sijalica i potrošača električne energije.

Ideja je da se na ovaj način pošalje poruka svetskim liderima da reše problem klimatskih promena.

Dom omladine, Kancelarija za mlade, Omladinski resursni centar, Unija srednjoškolskih učeničkih parlamenata, Unija studenata , „Re:akcija ” , „Kompas”, „Dvadeset šestica”, „ArtIfakt”, Planinarsko-ekološki klub „Soko”, Astronomsko društvo „Milutin Milanković”, Klub ekstremnih sportova „Tifran” i Terenska jedinica Crvenog krsta pozivaju Pančevce da tog dana, u istom trenutku, od 20.30 do 21.30, isključe aparate i pogase svetla u znak podrške ovom planetarnom poduhvatu.

Prema rečima organizatora, ova akcija, bez sumnje, pokazuje da velike stvari mogu da se postignu kada se ljudi udruže zarad zajedničkog cilja. Ovogodišnje jednočasovno „bdenje” odvijaće se na platou ispred Narodnog muzeja, od 20 sati. Za akustički muzički program zaduženi su Muzički centar Pančevo, perkusionisti, gimnazijski udarački ansambl, Plesni klub „Elektra” i pevački ansambl KUD-a „Stanko Paunović”. Biće održana projekcija ekoloških filmova i otvorena izložba fotografija, a posetioci će moći da uživaju i u vratolomijama ekstremnih sportista. Organizatori pozivaju sugrađane da im se masovno pridruže i da ponesu majice, duksere i ostalu trikotažu jer će imati mogućnost da na njima odštampaju ovogodišnji logo ove akcije.

Analiza stanja životne sredine u pokrajini

Uticaj zagađivača na vojvođansku vodu, vazduh i zemlju

Važan ekološki dokument * Sramni rezultati eko-konkursa

U amfiteatru pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode u utorak, 10. aprila, održana je promocija publikacije „Životna sredina u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, stanje–izazovi–perspektive”. Nakon višegodišnjih priprema i aktivnosti na sakupljanju i obradi podataka i informacija, ova publikacija je dala ocenu stanja životne sredine i promenu osnovnih elemenata i parametara životne sredine u AP Vojvodini.

Publikacija kroz poglavlja prikazuje opšta pitanja iz oblasti životne sredine (zakonodavni i institucionalni okvir, generalne karakteristike prostora s osvrtom na stanovništvo), stanje najvažnijih elemenata životne sredine (vazduh, voda, zemljište, biološka raznovrsnost i zaštićena područja) i pitanja u vezi s otpadom i zdravljem stanovništva. Pored toga, dat je i prikaz uticaja industrije (energetika, hemijska industrija, saobraćaj, poljoprivreda, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i turizam) na životni prostor.

Prema rečima nadležnih iz Sekretarijata, ova publikacija po svom sadržaju predstavlja ključni dokument za planiranje politike zaštite životne sredine i ukazuje na nužnost integrisanja zaštite životne sredine u razvojne i strateške dokumente drugih sektorskih politika. U obradu podataka i pisanje pojedinih poglavlja bile su uključene najeminentnije stručne i naučne institucije i eksperti iz svojih oblasti, kao i brojni saradnici. Novosađani i Subotičani Ove nedelje pokrajinski ekološki sekretarijat objavio je spisak nevladinih organizacija koje su dobile bespovratna sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012.

godini za realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine. Među odabranima nema pančevačkih ekologa, ali je vidljivo da među onima u koje AP Vojvodina ima poverenje dominiraju nevladine organizacije iz Novog Sada.

Polovina od ukupne sume subvencija (milion dinara) namenjena je projektima novosadskih ekoloških organizacija. Komisija je utvrdila da će razvoj portala obnovljivih izvora energije (100.000 dinara), akcija „Zeleni džoging”, promocija biodiverziteta (90.000) i brošura „Posetite zaštićena područja Vojvodine” (100.000) umnogome doprineti promovisanju zaštite i unapređivanju stanja životne sredine. Novi Sad: drugu godinu zaredom Pancevci veoma lose prolaze na konkursuPrema mišljenju pokrajinaca, „Ekovikend u Kikindi” i subotičke „Zelene zgrade” su konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređivanja biodiverziteta, ali i programi koji edukuju i podižu ekološku svest javnosti. Naše pare Prošle godine su pančevačka lokalna samouprava i Zavod za javno zdravlja jedini iz našeg grada dobili novac iz programa „Unapređivanje stanja životne sredine u funkciji održivog razvoja na teritoriji AP Vojvodine u 2011. godini”. Drugu godinu zaredom Pančevci veoma loše prolaze na ovom konkursu. Kao po pravilu, najviše novca odlazi institucijama i organizacijama u Novom Sadu i Subotici, što upućuje na zaključak da su Novosađani i Subotičani sposobniji i agilniji od ostalih vojvođanskih varošana.

Bilo kako bilo, Pančevci su ostalih kratkih rukava i u narednom periodu će ekološke akcije morati da se finansiraju iz pančevačke gradske kase i gradskog ekološkog fonda.

Da podsetimo, zamenik sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Milan Popović i direktorka Republičkog fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić potpisali su u maju prošle godine, u Vladi Vojvodine, ugovor o saradnji u realizaciji projekta „Unapređivanje stanja životne sredine u funkciji održivog razvoja na teritoriji AP Vojvodine”. Ukupna vrednost ovog ekološkog programa iznosi 200 miliona dinara. Na osnovu tog dokumenta AP Vojvodina je raspisala javni konkurs za sufinansiranje devet ekoloških oblasti, a najveći deo sredstava (100 miliona dinara) namenjen je za unapređivanja upravljanja otpadom, što je ocenjeno kao prioritet u našoj pokrajini. Ovim ugovorom, treću godinu zaredom, omogućeno je da se sav novac prikupljen na osnovu propisanih ekoloških taksa od zagađivača s teritorije naše pokrajine vrati AP Vojvodini.

Ekološka kampanja

„Higijena” oprema grad novim kantama

Stigli specijalizovani kontejneri za selektivno odvajanje otpada

U skladu sa svojim razvojnim ciljevima, utemeljenim na ideji da Pančevo bude čisto i uređenije, i s namerom da sugrađanima pruži kvalitetnije i profesionalnije usluge, JKP „Higijena” je početkom marta dodelila redovnim platišama na korišćenje posude za odlaganje otpada, zapremine 120 litara.

Na kućne adrese u Vojlovici isporučeno je preko 600 kanti za kućni otpad korisnicima koji su ostvarili to pravo. Akcija je sprovedena i u Ulici cara Dušana, gde je stiglo 100 kanti domaćinstvima koja su redovno izmirivala potraživanja za usluge sakupljanja, odvoženja, odlaganja i uklanjanja kućnog otpada.

U naselju Kotež su postavljeni prvi specijalizovani kontejneri za selektivno odvajanje otpada, zapremine 3,3 kubna metra. Pored PET ambalaže, plastike, konzervi, limenki, papira i kartona, građani sada mogu da odvajaju i odlažu u kontejnere i staklo. Nije prizor s Marsa, vec s KotezaOdvajanjem i razvrstavanjem navedenih materijala u domaćinstvima građani doprinose uspostavljanju sistema upravljanja otpadom, a izdvajanjem reciklabilnih materijala smanjuje se količina otpada koji se trajno odlaže na deponiju i na taj način produžava radni vek deponije. Novi, „zvonasti” kontejneri vrlo su praktični, koliko zbog svojih dimenzija, toliko i zbog predviđenih otvora za odlaganje. Oni su deo italijanske donacije i uskoro će biti postavljeni u ostalim naseljima u gradu.

JKP „Higijena” je 12. aprila na Tesli započela akciju sakupljanja višeslojne kartonske ambalaže za napitke – otpadnog tetrapaka. Nadležni iz tog javnog preduzeća pozvali su građane navedenog naselja da učestvuju u ekološkoj kampanji svakog petka i subote. Najbolji će biti nagrađeni.

Peti eko-festival u Beogradu

Edukativna žurka na otvorenom

Peti festival „Supernatural” održaće se 22. aprila i biće posvećen Danu planete Zemlje. Tog dana će pokret „Supernatural” na rečnom poluostrvu Ada Huja otvoriti ekološki kamp, koji će predstavljati centar obrazovanja, zaštite životne sredine i kulture, s ciljem da se nastavi rešavanje problema narušenog eko-sistema Ade Huje.

Organizatori najavljuju učešće ekologa i muzičara iz zemlje i sveta, tako da će posetioci ovog ekološkog festivala moći da uživaju u dobroj muzici, zdravoj hrani i predavanjima o ekologiji. Tom prilikom će biti priređeno nekoliko ekoloških, edukativnih programa, koji će posetiocima pokušati da približe mnogobrojne aspekte zaštite životne sredine. U „Zelenoj učionici” posetioci će moći da čuju predavanja domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti zaštite voda, biološke raznovrsnosti i menadžmenta otpada, ali i uputstva o ronjenju. Na festivalu će se predstaviti organizacije iz oblasti zaštite životne sredine, kao što su Liga ornitologa Srbije, Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura”, Svetski fond za prirodu (WWF), fond „Riken” za reciklažu limenki i mnogi drugi. U muzičkom delu festivala nastupiće grupe „Zemlja gruva”, „Sharkes, snakes and planes”, džez muzičar Duško Gojković i slovenački muzičar Gusti.

Ulaz je besplatan za roditelje s decom i sve posetioce koji na festival dođu biciklom. Cena ulaznice je 500 dinara, a karte se mogu kupiti na dan održavanja festivala na samom ulazu.

Humanitarna akcija u „Aviv parku”

Nemanji s ljubavlju

Još nekoliko dana je ostalo do kraja akcije „Staro donesi, nadu ponesi”, koju je inicirao „Aviv park” iz Pančeva kako bi se pomoglo malim Pančevcima kojima je pomoć neophodna.

S tim ciljem organizovano je prikupljanje elektronskog i električnog otpada. Nakon dva meseca završava se kampanja za prikupljanje finansijske pomoći namenjene četrnaestogodišnjem sugrađaninu Nemanji Jeremiću, kome predstoji teška operacija u Rusiji.

Sav elektronski i električni otpad koji Pančevci već danima donose u namenski kontejner postavljen na parkingu „Aviv parka” biće odnet na reciklažu. Zavisno od prikupljenih količina, „BiS IT reciklažni centar” i „Aviv park” pokloniće deo sredstava neophodnih da bi Nemanja ponovo prohodao.

Organizatori apeluju na sugrađane da nastave da donose stare električne uređaje, rashodovane računare, ekrane, televizore, radio-aparate, sijalice, fluorescentne cevi, sitne kuhinjske aparate, skenere, faks-mašine, gramofone… Po završetku akcije, radnici „BiS IT reciklažnog centra” odneće sav otpad na reciklažu, a sredstva će biti uplaćena na Nemanjin račun za operaciju. Otpad se može donositi svakog dana od 10 do 22 sata.

Obnovljivi izvori energije u Vojvodini

Pećke za grejanje škola

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković potpisao je ugovore s predstavnicima jedanaest vojvođanskih nevladinih organizacija i neprofitnih institucija o dodeli sredstava za unapređivanje oblasti primene saznanja o obnovljivim izvorima energije i njenoj racionalnoj upotrebi u Pokrajini.

Reč je o konkursu za sufinansiranje, vrednom osamsto hiljada dinara, koji je Sekretarijat raspisao u martu ove godine. Aplicirale su dvadeset četiri organizacije, od kojih je odabrano njih jedanaest. Ugovori su vredni 50.000–100.000 dinara. Među potpisnicima nema Pančevaca.

Vlada Vojvodine je na 160. sednici usvojila predlog pokrajinskog Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za raspodelu i korišćenju sredstava namenjenih projektima upotrebe solarne energije u gerontološkim centrima i školama u Pokrajini za zagrevanje vode.

S druge strane, na osnovu programa podrške za upotrebu svih vidova čvrste otpadne biomase (peleta, briketa, poljoprivredne ili drvne) deo srednjih i osnovnih škola u Vojvodini biće opremljen savremenim kotlovima namenjenim za ovakve vrste goriva. Za dve nedelje će biti raspisan konkurs vredan 23 miliona dinara, kako bi se obezbedila nova oprema za zagrevanje prvih deset do petnaest škola koje nemaju mogućnost da problem grejanja reše na drugi način.

Saradnja lokalne samouprave i NIS-a

Park prijateljstva u novom ruhu

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko posetio je Pančevo u četvrtak, 19. aprila, i tom prilikom s gradonačelnicom Vesnom Martinović obišao Park prijateljstva.

Ova zelena oaza u centru Pančeva obnovljena je zahvaljujući sporazumu između Grada Pančeva i NIS-a, tako da su Pančevci dobili još jedno prijatno mesto za odmor na preko 9.000 kvadratnih metara.

Prema rečima nadležnih iz te kompanije, obnavljanje ovog parka je jedan od mnogobrojnih primera saradnje NIS-a i Grada Pančeva u svim sferama života – od najznačajnijih ekoloških, preko kulturnih i sportskih, do humanitarnih akcija.

Svečano pušteno u rad novo postrojenje u Rafineriji

I ekonomski i ekološki interesi

Kompanija „Gasprom njeft” ispunila investicione obaveze iz ugovora o kupoprodaji akcija NIS-a * Potpisan Protokol o nameri osnivanja Slobodne zone Pančevo

U Rafineriji nafte Pančevo u sredu, 25. aprila, svečano je pušteno u rad novo postrojenje za preradu istrošene sumporne kiseline – SARU (Spent Acid Regeneration Unit), u prisustvu generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića, predstavnika Vlade Srbije i lokalne vlasti Pančeva, kao i kandidata za predsednika Srbije Borisa Tadića. Postrojenje za preradu istros	ene sumporne kiseline – SARU (Spent Acid Regeneration Unit)Nakon simboličnog starta, gosti su obišli pogon i uz prisustvo stručnjaka detaljno se upoznali s njegovim mogućnostima i prednostima, ali i s trenutnim fazama modernizacije Rafinerije nafte Pančevo.

Generalni direktor Kiril Kravčenko s ponosom je istakao da je NIS završetkom i puštanjem u rad sistema za preradu istrošene sumporne kiseline, vrednog oko 14,3 miliona evra, realizovao jedan od svojih najznačajnijih projekata, koji predstavlja sastavni deo modernizacije Rafinerije nafte Pančevo.

Ekološki doprinos

Za građane Pančeva važno je napomenuti da ovo postrojenje ima poseban značaj u oblasti zaštite životne sredine. Reč je o primeni tzv. bezotpadne tehnologije, tačnije istrošena sumporna kiselina, koja se tretira kao opasan otpad, potpuno se prerađuje i kao koncentrovana kiselina ponovo se koristi u proizvodnji. U NIS-u tvrde da je na taj način rešeno pitanje skladištenja i bezbednog odlaganja ove vrste otpada, kao i njegovog transporta. Samim tim, smanjenjem emisije oksida u atmosferu, ekološka bezbednost se povećava, ali se i neutrališe mogućnost nastajanja ekoloških incidenata.

Slobodna zona

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović potpisali su Protokol o nameri osnivanja Slobodne zone Pančevo. Cilj ovog dokumenta jeste da se na osnovu dosadašnje dobre poslovne saradnje omogući dalji razvoj lokalne zajednice. U skladu s tim, Slobodna zona u našem gradu, kako je na svečanosti povodom puštanja u rad novog postrojenja u Rafineriji rekla gradonačelnica Vesna Martinović, doprineće privlačenju investitora, otvaranju novih radnih mesta i unapređivanju proizvodnje i pružanja usluga.

Prema rečima generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, osnivači Slobodne zone, koja će se nalaziti u južnom industrijskom delu grada, biće lokalna samouprava Pančeva, Naftna industrija Srbije i „Petrohemija”. U narednom periodu potpisnici Protokola definisaće detaljan plan i dinamiku projekta u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama.

Pored toga, preradom istrošene sumporne kiseline u koncentrovanu kiselinu rešava se problem njene nabavke, a samim tim obezbeđuje se neprekidna proizvodnja bezolovnog benzina kvaliteta evro 5. Zahvaljujući puštanju u rad postrojenja SARU, u velikoj meri se smanjuju troškovi proizvodnje, što NISu obezbeđuje nezavisan položaj prilikom nabavke, skladištenja i trajnog odlaganja istrošene sumporne kiseline. Naime, do sada je istrošena sumporna kiselina skladištena u iznajmljene rezervoare u „Azotari” u Pančevu i „Prvoj iskri” u Bariču, nakon čega je radi odlaganja morala da se izvozi u Nemačku, što je iziskivalo velike troškove.

– Puštanje u rad novog postrojenja predstavlja čvrstu potvrdu da je modernizacija prerađivačkih kapaciteta NIS-a ušla u završnu fazu i zahvaljujući tome ćemo već ove godine pustiti u rad jedan od najvećih industrijskih projekata poslednjih godina u Srbiji – modernizovanu Rafineriju nafte u Pančevu, sposobnu da u potpunosti proizvodi motorno gorivo evro-standarda – rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Pre roka

Zanimljivo je napomenuti da je nedavno „Gaspromnjeft” realizovao poslednju investicionu tranšu u okviru obaveza utvrđenih ugovorom o kupoprodaji akcija NIS-a i na taj način su dva meseca pre roka ispunjeni svi uslovi sporazuma s Vladom Republike Srbije.

Ukupna investiciona ulaganja kompanije „Gasprom njeft” u modernizaciju i rekonstrukciju rafinerijskog kompleksa kompanije NIS i u poboljšanje ekološke bezbednosti proizvodnih procesa kompanije od 2009. godine dostigla su iznos predviđen kupoprodajnim ugovorom – 500 miliona evra.

U NIS-u ističu da je modernizacija proizvodnog kompleksa osnovni uslov da kompanija zauzme strateški važnu poziciju lidera na regionalnom balkanskom tržištu naftnih derivata, a da ključni element programa modernizacije predstavlja izgradnja kompleksa za laki hidrokreking i hidroobradu u Rafineriji nafte Pančevo. Pored tehnološkog razvoja, koji obuhvata promenu kvantitativnih parametara proizvodnje (prerada će se povećati za 84 procenta), ali i kvalitativnih (poboljšanje karakteristika belih derivata do 76 odsto), novi kompleks postrojenja omogućiće ekološku proizvodnju. Čelnici NIS-a tvrde da će emisija štetnih materija u atmosferu, uključujući emisiju čvrstih materija, biti smanjena i usklađena sa zahtevima Evropske unije.

Dan planete Zemlje u Pančevu

Igrom za zdraviju planetu

Članovi Pokreta gorana Pančevo i Centra volontera iz našeg grada nizom aktivnosti obeležili su Dan planete Zemlje u nedelju, 22. aprila. Za tu priliku je organizovana zabavno-sportska manifestacija nazvana „Igraj za planetu”. Cilj akcije bio je podizanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine i održivog razvoja.

Jedinstvena ideja o zdravijem načinu života, usklađenom s prirodom, okupila je oko 30 pančevačkih gorana.

Lepo vreme je omogućilo da sve aktivnosti budu uspešno izvedene, a mesto dešavanja bilo je Goranski park (poznatiji kao Dudara).

Dok su mlađi gorani, osnovci, učestvovali u potrazi za skrivenim crtežima životinja i upoznavali se s njihovim prirodnim staništima, koje čovek treba da čuva, oni stariji su promovisali zdraviji način život kroz pomalo zaboravljene igre – preskakanje vijače i lastiša, „između dve vatre” i frizbi. Najbolji akteri su nagrađeni majicama s ekološkim parolama i simbolima.

Dan planete Zemlje obeležava se svake godine 22. aprila. Ujedinjene nacije su odredile taj datum kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Smisao ove globalne kampanje jeste da se tokom praznika planete Zemlje što više ljudi uključi u akciju širenja ekološke svesti.

Stoga su Kancelarija za mlade, Omladinski resursni centar i Dom omladine Pančevo, zajedno s volonterima – članovima pančevačkih udruženja, priredili bogat program u krugu Gradskog parka.

Nastupili su di-džejevi, a naši sugrađani su mogli na eko-štandu da se informišu o zaštiti životne sredine i reciklaži i da unaprede znanje u tim oblastima. Najmlađi Pančevci su učestvovali u nagradnoj igri „Reciklažni punkt”, a članovi Društva prijatelja životinja „Ljubimci” udomljavali su životinje.

U galeriji Doma omladine održana je izložba fotografija pod nazivom „Planetarno” Nemanje Miščevića, apsolventa na FPU u Beogradu.

Ove godine, za razliku od prethodnih, u Pančevu nije organizovana veća ekološka kampanja povodom ovog važnog ekološkog praznika. Zatajila je čak i lokalna samouprava, što je veoma čudno. U jeku predizborne kampanje političke stranke u našem gradu nisu iskoristile priliku da građanima predoče svoje ekološke programe, kaošto je to bilo u drugim sredinama. Jedino se podmladak LSV-a usudio da prozbori koju o ugrožavanju zdravlja ljudi u Pančevu.

Nagrada za ekologiju NIS-U

Doprinos zaštiti životne sredine

Kompanija NIS je dobitnik „Zlatnog šampionskog pehara za ekologiju” 79. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Prema rečima žirija, ovo priznanje je dodeljeno rusko-srpskoj firmi za doprinos zaštiti životne sredine izgradnjom postrojenja SARU za preradu istrošene sumporne kiseline, koje je nedavno pušteno u rad u Rafineriji Pančevo.

Priznanje je uručeno na svečanosti „Veče šampiona” u Srpskom narodnom pozorištu, a u ime NIS-a, nagradu je primio Dejvid Elison, direktor Direkcije HSE u NIS-u.

Važno je napomenuti da ovo postrojenje ima poseban značaj u oblasti zaštite životne sredine. Reč je o primeni tzv. bezotpadne tehnologije, tačnije, istrošena sumporna kiselina, koja inače ima tretman opasnog otpada, potpuno se prerađuje i kao koncentrovana kiselina ponovo se koristi u proizvodnji. U NIS-u tvrde da je na taj način rešeno pitanje skladištenja i bezbednog odlaganja ove vrste otpada, kao i njegovog transporta. Samim tim, povećava se ekološka bezbednost zbog smanjenja emisije oksida u atmosferu, ali se i neutrališe mogućnost da dođe do ekoloških incidenata.

Tokovi srpskog otpada

Primer visokorazvijenog evropskog poslovanja

Pančevačka firma za primer * Bolji od mnogih evropskih reciklera

Predstavnici Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Agencije za životnu sredinu Austrije, kao i domaći eksperti u oblasti ekologije, odnosno nadležni inspektori kompetentnih domaćih institucija, posetili su prošle nedelje „BiS – reciklažni centar”.

Reč je o redovnom sastanku tima koji je dve godine radio na tvining-projektu „Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom”. Članovi radne grupe uverili su se u to da je menadžment kompanije „Božić i sinovi” uspešno implementirao zakonske norme u svakodnevnoj poslovnoj praksi. To se naročito odnosi na područje upravljanja elektronskim i električnim otpadom.

Za primer

Dokumentovanu demonstraciju poslovanja vodili su Jovica Božić, osnivač i vlasnik firme „Božić i sinovi”, i Nikola Egić, generalni direktor „BiS – reciklažnog centra”. Članovi tima su dobili detaljnu sliku o poslovanju i načinima rada u prvom srpskom centru za reciklažu elektronskog i električnog otpada i imali su priliku da posete pogone koji već sedam godina uspešno rade. Prisutna na domacem trzistu vec vise od 20 godina: kompanija „Bozic i sinovi” Izrazili su zadovoljstvo zbog primene svih propisa, kao i zbog opšte slike „BiS – reciklažnog centra”, i istakli da je stanje u tom centru u mnogim segmentima bolje nego kod sličnih evropskih firmi.

Čelnici navedene pančevačke firme ponosni su na to što je tim eksperata posetio njihove pogone za reciklažu i kažu da je ovo bila jedinstvena prilika da pokažu i dokažu da po principima i načinima poslovanja ne zaostaju za najrazvijenijim evropskim reciklerima. Kada je reč o zaštiti životne sredine, nadležni u ovoj kompaniji tvrde da je neosporno da je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u proteklih nekoliko godina učinilo zaista mnogo u ovoj oblasti i da su rezultati vidljivi najširoj javnosti.

Uvereni su da će ovakvi projekti doprineti dodatnom poboljšanju rada srpskih reciklera i da će tokove otpada učiniti efikasnijim. Napominju da se očuvanje prirodnih resursa ostvaruje upravo zahvaljujući reciklažnoj industriji, koja doprinosi otvaranju novih radnih mesta.

Da podsetimo, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Agencija za životnu sredinu Austrije završavaju dvogodišnji zajednički rad na tvining-projektu „Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom”.

Dobra praksa

Prema rečima organizatora, osnovni cilj ovog projekta bio je da se doprinese usklađivanju zakonodavstva koje reguliše tokove opasnog otpada u Srbiji sa zakonodavstvom EU, ali i da se podstakne primena primera dobre prakse u oblasti upravljanja opasnim otpadom.

Kompanija „Božić i sinovi” prisutna je na domaćem tržištu već više od 20 godina. Počela je da radi 1985. godine i od osnivanja do danas prilagođavala je svoju delatnost potrebama tržišta.

Septembra 2005 „Božići” ulaze u pregovore s Ministarstvom nauke i zaštite životne sredine o uslovima za otvaranje centra za reciklažu računarske opreme. Nakon usvajanja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dobijena je saglasnost za izgradnju centra u Omoljici kod Pančeva i tako je 7. juna 2006. počeo da radi prvi srpski reciklažni centar za IT opremu.

Već godinama ta firma obavlja delatnost mehaničkog recikliranja IT opreme u skladu s važećim propisima.

Električni i elektronski otpad se rasklapa na osnovne delove, a zatim se razvrstava i skladišti. Određena količina se reciklira kod nas, a veći deo se izvozi u inostranstvo na dalju reciklažu.

Konkursi pokrajinskog ekološkog ministarstva

Obnovljivi izvori u vojvođanskim školama

Prijavite se do 4. juna * Afirmacija novih ekoloških vrednosti

Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine objavio je konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata za korišćenje biomase u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine.

Prema rečima nedležnih, cilj dodele sredstava je da škole kao energent iskoriste biomasu, palete i brikete.

Na osnovu ovog konkursa dodeljuju se sredstva za sufinansiranje nabavke i montaže novih postrojenja za sagorevanje otpadne biomase s pratećim instalacijama (dimnjaci, sistemi za automatizovano ili poluautomatizovano loženje, cevovodi, bojleri, akumulatori toplote, cirkulacione pumpe, ekspanzioni sudovi i ostala prateća mašinska oprema i elektrooprema), ali i za adaptaciju/sanaciju postojećeg dotrajalog kotlovskog postrojenja za grejanje ugradnjom novog postrojenja za primarno korišćenje otpadne biomase svih vrsta u energetske svrhe, kao i neophodne instalacije. Prateći građevinski radovi nisu predmet ovog konkursa.

Maksimalno milion dinara

Pravo učešća imaju osnovne i srednje škole u Vojvodini koje su budžetski korisnici i ne mogu na drugi način da reše problem grejanja, a imaju mogućnost da koriste otpadnu biomasu iz neposrednog okruženja. Reč je o bespovratnim sredstvima (do 80 procenata opravdanih troškova iskazanih idejnim projektom za navedenu namenu), a maksimalna suma po učesniku iznosi do 1.000.000 dinara. Konkurs traje do 6. juna.

Pored toga, Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine objavio je i konkurs za dodelu novca za sufinansiranje projekta „Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode za potrebe pratećih sadržaja uz fiskulturne sale u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine”. Cilj je da se afirmiše ideja o korišćenju solarne energije za pripremu tople potrošne vode.

Ušteda električne energije

Putem navedenog konkursa dodeljuje se novac za sufinansiranje nabavke i montaže novih postrojenja za pripremu tople potrošne vode putem solarnih kolektora, s pratećim instalacijama (cevovodi, armatura, bojleri, cirkulacione pumpe, ekspanzioni sudovii ostala prateća mašinska oprema i elektrooprema), adaptaciju/sanaciju postojećeg sistema za zagrevanje tople potrošne vode koji kao energent za dobijanje toplotne energije koristi električnu energiju ili fosilno gorivo i za rekonstrukciju postojećeg sistema za grejanje tople potrošne vode dodavanjem kombinovane instalacije sa solarnim kolektorima, kako bi se omogućilo alternativno i jeftino zagrevanje tople potrošne vode.

U cenu ulaze neophodni mašinski radovi i prateći elektroradovi za automatizovan rad solarnog postrojenja, solarno postrojenje i adaptacija/sanacija i rekonstrukcija bojlera, kako bi se omogućio kombinovani rad. Prateći građevinski radovi nisu predmet ovog konkursa. Prijave se mogu podneti do 4. juna.

Otvorena izložba eko-fotografija

Čuvam planetu, a ti?

Zavod za javno zdravlje Pančevo predstavio je radove s foto-konkursa „Objektivom kroz svet oko nas”, posvećenog Svetskom danu zaštite životne sredine, koji je realizovan pod pokroviteljstvom Foto-saveza Srbije, a trajao je do 11. maja.

Izložba je otvorena 29. maja, u foajeu Kulturnog centra u Pančevu, kao deo četvrtog međunarodnog Bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI). Svi zainteresovani sugrađani mogu pogledati ekološke fotografije do 10. juna. Na svečanosti su dodeljene nagrade najboljima.

Istog dana su Zavod za javno zdravlje Pančevo, Kulturni centar i „BiS – reciklažni centar” održali eko-radionicu za decu, pod nazivom „Čuvaj planetu – ponesi torbu, zaboravi na kesu”. Mališani su ukrašavali platnene eko-torbe, poklon štamparije „Artija” iz Pančeva, sitnim otpadom iz domaćinstva: poklopcima, zatvaračima, punjačima, diskovima i drugim otpadnim materijalom.

Radovi dece nastali u ovoj eko-radionici predstavljeni su na otvaranju izložbe fotografija.

Izveštaj o bezbednosti za Rafineriju nafte Pančevo

NIS oformio direkciju za upravljanje rizicima

Analiza posledica hemijskog udesa i mere prevencije

Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje nedavno je u „Pančevcu” oglasilo da je pokrenuta procedura usvajanja Izveštaja o bezbednosti, koji je za potrebe Naftne industrije Srbije uradila firma „Dekonta”.

Ovo je prvi put da građani Pančeva imaju priliku da se detaljno upoznaju s opasnostima koje nosi hemijska proizvodnja u južnoj industrijskoj zoni, ali i s merama i mehanizmima koje primenjuje menadžment NIS-a kako bi se smanjio rizik od eventualnog hemijskog udesa.

Prema rečima nadležnih u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, ovo je samo prvi u nizu sličnih važnih dokumenata koji će biti dostupni široj javnosti na uvid u narednom periodu. Za 7. jul je zakazana javna rasprava, na kojoj će stručnjaci upoznati Pančevce s delovima te značajne studije.

Bilo - ne ponovilo sePo usvajanju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine („Sl. glasnik RS” br. 36/09), omogućena je implementacija odredaba direktive Evropske unije SEVESO II, koja reguliše zaštitu od velikih hemijskih udesa nastalih usled nekontrolisanog isticanja opasnih i štetnih materija. Tzv.

SEVESO postrojenje je ono postrojenje u kom se opasne materije proizvode, koriste, skladište ili se njima rukuje. Operater ovih pogona, odnosno kompleksa gde se obavljaju aktivnosti u kojima je prisutna ili može biti prisutna jedna ili više opasnih materija, dužan je da izradi jasnu politiku prevencije od udesa i da preduzme zakonom propisane mere. Naftna industrija Srbije je prva od pančevačke velike hemijske trojke ispunila ovaj uslov.

Postrojenja višeg reda

Zavisno od količine prisutnih opasnih materija, SEVESO postrojenja se dele na ona nižeg ili višeg reda.

Na osnovu navedenih kriterijuma, utvrđeno je da je NIS-ov Blok prerade Rafinerije nafte u Pančevu tip postrojenja višeg reda, te je zbog toga ova kompanija morala da izradi Izveštaj o bezbednosti i Plan zaštite od udesa. Menadžment je sastavio multidisciplinarni tim inženjera (tehnologije, mašinstva, zaštite životne sredine i građevinarstva) s licencama za projektovanje, položenim stručnim ispitima iz oblasti zaštite od požara, bezbednosti i zdravlja na radu i višegodišnjim iskustvom. Sam izveštaj o bezbednosti sadrži uvod (s polaznim osnovama za izradu ove studije, izjavu o ciljevima i principima delovanja operatera postrojenja radi upravljanja rizikom od hemijskog udesa itd.), informacije o sistemu upravljanja bezbednošću u Rafineriji (NIS je, kao odgovorna kompanija, oformio Direkciju za upravljanje rizicima), opis samog SEVESO postrojenja (kompletan spisak postrojenja s detaljima procesa), identifikacije opasnosti (opasan otpad, kvarovi, ljudski faktor itd.), prikaze mogućeg razvoja događaja – scenario (oko dvadeset primera mogućih akcidenata), analize posledica od hemijskog udesa i mere prevencije.

Prema rečima nadležnih u ovoj kompaniji, cilj procene opasnosti od hemijskog udesa i od zagađivanja životne sredine, kao njene posledice, jeste da se identifikuju i kvantifikuju svi mogući rizici koji se javljaju pri normalnom funkcionisanju proizvodnog procesa, a koji mogu znatno uticati na kvalitet i stanje životne sredine, kao i na bezbednost i zdravlje zaposlenih i ostalih ljudi koji se nalaze u njegovoj neposrednoj okolini. Takođe, cilj ove analize je stvaranje uslova za upravljanje rizicima i predlaganje mera za njihovo svođenje na prihvatljivu meru. Rukovodstvo NIS-a svesno je opasnosti koje postoje prilikom radnih procesa unutar naftne industrije i zato je u prethodnih nekoliko godina uspostavljen sistem upravljanja u oblasti zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i bezbednosti i zdravlja na radu – kako kažu, putem jasne kontrole rizika koji utiču na život i zdravlje zaposlenih, opremu, imovinu, a samim tim i na čitavu životnu sredinu.

Otkaz tehničkog sistema

Autori izveštaja navode da u Rafineriji može doći do otkazivanja delova opreme i uređaja ili sistema u celini (hlađenje, zagrevanje, kontrola procesa, transport opasnih materija i sl.), što može prouzrokovati akcident. U dokumentu se ističe da smanjenje ili gubljenje radnih karakteristika tehničko-tehnološkog sistema u procesu eksploatacije može biti uzrokovano habanjem, lomovima, korozijom i drugim oštećenjima ili zbog grešaka pri projektovanju i izradi. Takođe, neka neznatna oštećenja mogu vremenom preći u kategoriju onih koja dovode do otkaza tehničkog sistema. Nepravilno rukovanje proizvodnim instalacijama, instalacijama za skladištenje, mehanički lom usled preopterećenosti, korozija instalacija i skladišnih sudova usled starosti i neadekvatnog održavanja, habanje i udar, nepoznavanje osnovnih osobina hemikalija koje se skladište – samo su neki od mogućih uzročnika ispada u Rafineriji. S druge strane, prilikom izrade studije uzeti su u obzir i ljudski faktori – nepažnja radnika, greška u organizaciji (nepoštovanje propisanih procedura, uputstava za bezbedan rad, nepoštovanje oznaka zabrane i upozorenja i slično) i sabotaže (namerna oštećenja opreme i instalacija).

Naglašeno je takođe da je primena novog sistema i politike HSE u NIS-u, koja uključuje donošenje standarda i uputstava, obuku zaposlenih, upravljanje rizicima, pojačanu odgovornost, nadzor i reviziju, prošle godine dovela do unapređivanja ove oblasti i smanjenja broja akcidenata i povreda na radu.

Seminar Privredne komore Pančevo

O energetskoj efikasnosti zgrada

Imajući u vidu značaj usvajanja Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnika o uslovima, sadržini i načinu izdavanja certifikata o energetskim svojstvima zgrada, Regionalna privredna komora Pančevo priredila je u utorak, 29. maja, u svojim prostorijama, seminar pod nazivom „Implementacija Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada”.

 O novim pravilima igre u zgradarstvu govorili su Jasminka Pavlović, predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, prof. dr Milica Jovanović Popović s Arhitektonskog fakulteta, prof. dr Maja Todorović s Mašinskog fakulteta i Dragan Kostić, predstavnik nemačke organizacije za tehničku saradnju „GIZ–Srbija”.

Ovaj stručni skup je omogućio da se predstavnici preduzeća i institucija iz južnog Banata informišu o sadržaju i primeni Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnika o uslovima, sadržini i načinu izdavanja certifikata o energetskim svojstvima zgrada, kao i o modelima saradnje. Da podsetimo, 10. mseptembra stupaju na snagu odredbe usvojenih pravilnika, pa će tako svaka zgrada u narednom periodu dobiti svoj energetski pasoš. Zanimljivo je da će od jeseni izvođači morati da vode računa o ekološkom aspektu budućeg objekta.

Akcija Reciklažnog centra

Džeparac za more

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, a u okviru kampanje „Veliko spremanje Srbije”, „BiS – reciklažni centar” pruža mogućnost pančevačkim đacima da zarade džeparac za letovanje kroz akciju „Put do plaže preko reciklaže”.

Sa željom da grad učini čistijim, da pomogne u očuvanju prirodnih resursa i da afirmiše reciklažu, menadžment te kompanije odlučio je da donosiocu starog električnog ili elektronskog otpada isplati iznos prema usvojenom cenovniku. Ekološki odgovorni učenici dobiće 1.000 dinara za šporet, 400 dinara za mikrotalasnu, 1.000 dinara za veš-mašinu, 2.000 dinara za frižidere i zamrzivače (300 litara), 1.500 dinara za klime itd.

Đaci treba da pretraže svoje podrume, tavane, ostave, terase i dvorišta, da pronađu dotrajale i odbačene frižidere, štednjake, televizore, računare, usisivače, miksere, telefone, radio-aparate, televizore i druge uređaje i da ih donesu do namenskog kontejnera na platou u Ulici Maksima Gorkog 2 u Pančevu.

„BiS – reciklažni centar” isplatiće za svaki doneti uređaj vrednost navedenu u cenovniku, koji će biti vidno istaknut na zidovima kontejnera. Svi prikupljeni aparati biće reciklirani u pogonima tog centra u Omoljici. Vredne đake njihov džeparac čeka od utorka do subote, 5–9. juna, od 10 do 18 sati. Svako ko bude doneo otpad treba da ponese ličnu kartu, a oni koji su maloletni – đačku knjižicu. Procenu će obavljati predstavnik kompanije. Dodatne informacije se mogu dobiti na telefon 0800-333-033.

Izveštaj o bezbednosti za Rafineriju nafte Pančevo (II)

Prevencija pre svega

Nedavno je Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje oglasilo u „Pančevcu” da je pokrenuta procedura usvajanja Izveštaja o bezbednosti koji je za potrebe Naftne industrije Srbije uradila firma „Dekonta”.

Građani Pančeva prvi put imaju priliku da se detaljno upoznaju s opasnostima hemijske proizvodnje u južnoj industrijskoj zoni, ali i s merama i mehanizmima koje primenjuje menadžment NIS-a kako bi se smanjio rizik od eventualnog hemijskog udesa.

U okviru osnovne delatnosti, u NIS-u se odvijaju brojni opasni procesi: istraživanje i proizvodnja sirove nafte i prirodnog gasa, transport i skladištenje nafte, gasa i prerađevina, prerada i proizvodnja tečnih i gasovitih goriva i bitumena, manipulacija tečnim i gasovitim gorivima itd.

Opasne materije

Prilikom udesa naročit rizik predstavljaju materije koje su pod natpritiskom u tečnom stanju, odnosno u gasnom stanju (butan, izobutan, smesa propan/butan i dr.), materije koje su lako zapaljive i eksplozivne (sirova nafta, teški benzin, laki benzin, motorni benzini, avionski benzin i dr.), zapaljive materije (petrolej, dizeli, lož-ulja i dr.), materije koje su toksične (tetrametil-olovo, tetra-etil olovo, COx, SOx, NOx i dr.).

Moderni pogoni, manji rizik od udesaPored toga, u pogonima Naftne industrije Srbije rukuje se opasnim materijama, kao što su sirova nafta, prirodni gas, tečna i gasovita goriva, pirolitički benzin, benzen, toluen, specijalni benzini i mazut. Svi navedeni proizvodni procesi, kao i vrsta i količina opasnih materija, mogu biti uzročnici erupcije sirove nafte i prirodnog gasa, požara, eksplozije, izlivanja i ispuštanja opasnih i štetnih materija u vazduh, zemlju i vodotokove.

Na primer, rezervoarski prostor manipulacije zauzima najveći deo RNP-a – preko 60 procenata ukupne površine – pa su stručnjaci, na osnovu analize proizvodne celine, zaključili da svi postupci koji se sprovode u tom delu Rafinerije uključuju hemijsku i fizičku opasnost.

Uzroci hemijskog udesa

Hemijska opasnost postoji zbog prisustva materija koje su zapaljive, eksplozivne (u smesi s vazduhom obrazuju eksplozivnu atmosferu) i toksične. Fizička opasnost je prisutna zbog povišenog pritiska pri skladištenju određenih proizvoda u rezervoare i tokom njihove manipulacije. Naravno, postojeći sistemi instalacija tokom redovnog procesa bezbedno funkcionišu i pri takvom radu nema ispuštanja opasnih materija u radnu i životnu sredinu, odnosno nema udesa.

Međutim, prilikom manipulacije i redovnog rada postrojenja može doći (zbog mnogo različitih faktora) do incidentne situacije (požar, eksplozija i trovanje u pojedinim delovima postrojenja). Uzroci udesa mogu biti ljudski faktor i tehnički poremećaji. Nepropisno vođenje tehnološkog procesa, nepoštovanje radnih propisa i postupaka, nekvalitetno održavanje opreme, korišćenje materijala van specifikacije kvaliteta i nekorišćenje dodatne sigurnosne opreme i postupaka mogu dovesti do incidenta. Takođe, uzroci udesa mogu biti poremećaj u dopremi električne energije, vodene pare, rashladne vode, hemikalija i dr., kao i kvarovi na procesnoj opremi, na merno-regulacionoj opremi itd.

Uvek u pripravnosti

U pančevačkoj Rafineriji redovno se izvode vežbe, što je NIS regulisao uvođenjem internih standarda i uputstava usklađenih s važećim zakonima. One se planiraju na godišnjem nivou (za 2012. predviđeno ih je 257) i prema sadržaju obuke dele se na: vežbe osposobljavanja zaposlenih u NIS-u za sprovođenje preventivnih mera i postupanje u slučaju tehničko-tehnoloških nesreća i vežbe osposobljavanja u slučaju elementarnih nepogoda. Pored toga, usvojeno je 17 standarda i uputstava iz oblasti HSE i do sada je sankcionisano 108 zaposlenih s nivoa NIS a. d. zbog propusta i radne nediscipline.

Kada je reč o bezbednosti, stručnjaci pohvalno ocenjuju uvođenje računarskog sistema upravljanja održavanjem (CMMS – Computerised maintenance management system) u pančevačkoj Rafineriji, jer je reč o tehnologiji i alatima koji su neophodni za implementaciju koncepta tzv. proaktivnog održavanja (planiranje i inspekcija procesnih postrojenja na bazi procene rizika za sve pogone i svu opremu, kvalitetna kontrola nivoa rizika na procesnim postrojenjima s mogućnošću online-risk monitoringa, precizno definisanje opasne zone u procesnom postrojenju itd.).

Nacionalna ekološka kampanja

Zavrnimo rukave i očistimo Srbiju

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je građane Srbije da se 9. juna uključe u nacionalnu akciju „Očistimo Srbiju”. Poziv je upućen zaposlenima u državnoj upravi, javnim preduzećima, kompanijama, školama, udruženjima, različitim organizacijama i medijima.

Pored toga, ministar je nedavno potpisao ugovore o sufinansiranju projekata u okviru kampanje „Očistimo Srbiju” s predstavnicima 33 nevladine organizacije, a iz budžeta je za tu namenu izdvojeno ukupno 21,6 miliona dinara. Među potpisnicima je i jedna pančevačka ekološka nevladina organizacija – Udruženje građana za razvoj ekološke svesti i zaštitu životne sredine „Ekopan”. Za subotnju akciju predstavnici tog udruženja (zastupnik Mirjana Balog Kormanjoš) dobili su subvenciju od oko 158.000 dinara za realizaciju projekta „Uključi se u veliko spremanje Srbije”.

Ovo je treća godina zaredom da se organizuje masovna volonterska akcija čišćenja otpada, a tehnički ministar za ekologiju Dulić očekuje da će u ovogodišnjoj radnoj akciji učestvovati najveći broj volontera do sada. Za učešće u akciji prijavili su se Vojska Srbije, „Železnice Srbije” i „Putevi Srbije”.

Ekološki dan

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, obeležen je u Pančevu zajedničkom akcijom Rotari-kluba Pančevo i dece iz nižih razreda osnovnih škola „Stevica Jovanović” i „Jovan Jovanović Zmaj”. Na tamiškom keju su se okupili đaci drugih razreda, koji su kroz dramski i likovni izraz simbolično obeležili taj važan ekološki dan. Đaci „Zmajeve škole” želeli su da kroz dramski prikaz skrenu pažnju na ekološke katastrofe i na ugrožene biljne i životinjske vrste.

Da podsetimo, gotovo svi gradovi i opštine odazvali su se pozivu za učešće u akciji „Očistimo Srbiju 2011”. I naš grad je bio uključen u celodnevno „akcijanje”, ali izostala je masovnost. Svega nekoliko stotina volontera, pretežno učenika osnovnih škola, čistilo je parkove, kej, ulice i naselja. Prema podacima Ministarstva, prošle godine u velikom spremanju Srbije su učestvovala 289.543 građanina, koji su na 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada. Ministarstvo se pohvalilo da broj lokacija prekrivenih đubretom progresivno opada, jer je u poslednjih nekoliko godina u porastu organizovano odnošenja smeća. Statistika kaže da je od 2009. godine smanjen i broj divljih deponija, ali da se povećava broj zaprljanih površina, tj. sve je više lokacija na kojima ima rasutog smeća.

Do zaključenja ovog broja „Pančevca”, pančevačka lokalna samouprava nije pozvala građane da se priključe nacionalnom čišćenju iako su Pančevci u poslednje tri godine bili redovni učesnici te kampanje. To nisu uradili ni predstavnici NVO-a „Ekopan” premda su od ekološkog ministarstva dobili finansijsku podršku za ovu kampanju.

Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Veliko spremanje Pančeva

Oko 3.000 Pančevaca odazvalo se pozivu tehničkog ministra Olivera Dulića * Pančevci sakupili nekoliko tona raznog otpada

U sklopu kampanje „Očistimo Srbiju 2012”, u subotu, 9. juna, kao centralna manifestacija ovogodišnje proslave Dana zaštite životne sredine, u organizaciji Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, održana je velika radna akcija prikupljanja i separacije otpada na teritoriji Republike Srbije, pod radnim nazivom „Veliko spremanje Srbije”.

Treću godinu zaredom gotovo svi gradovi i opštine odazvali su se pozivu tehničkog ministra Dulića, tako da je tokom celodnevnog akcijanja sakupljeno nekoliko tona raznog otpada. I Pančevo je bilo među njima.

Deca u sluzbi ekologijeGradska uprava je u petak, 8. juna, javno pozvala lokalne funkcionere, građane dobre volje, društveno odgovorne kompanije, preduzeća i privredna društva, medije, škole, udruženja i organizacije s teritorije Pančeva da se priključe nacionalnoj ekološkoj kampanji sakupljanja đubreta duž puteva, gradskih ulica, dvorišta, parkova, polja, škola, obala reka... jednostavno, sa svih lokacija u Pančevu i okolini gde se otpad, zbog nemara neodgovornih, nagomilao. Ministarstvo životne sredine obezbedilo je vreće i rukavice za potrebe radne akcije.

Radna akcija

Kako bi kampanja protekla u najboljem redu, lokalna vlast je formirala štab čiji je zadatak bio da koordinira rad volontera na terenu. Ove godine uređivane su gotovo sve gradske mesne zajednice (Kotež, Strelište, Tesla, Gornji grad, Vojlovica, Centar i Misa), ali i tamiški kej (kod „Brodoremonta”), kanali u Kajmakčalanskoj ulici, Sportski centar, prostor oko železničkih stanica i duž pruga, deo oko kasarne „Stevica Jovanović”, Skrobara i mnoge lokacije u seoskim naseljima oko Pančeva.

Jednodnevna ekologija

I ovoga puta najvredniji su bili školarci. Njihov zadatak bio je da urede dvorišta i zone oko prosvetnih zdanja.

Pored osnovaca i srednjoškolaca, veliki doprinos ekološkom akcijanju dali su volonteri „Pokreta gorana”, „Cepte”, Rotari-kluba, ŽTP-a, mesnih zajednica, JKP-a „Higijena”, JKP-a „Zelenilo”, Vojske Srbije, Banke „Inteza”, Crvenog krsta, „BiS IT – reciklažnog centra” i mnogobrojne nevladine organizacije i privredna društva.

Živo i radno bilo je i u naseljima u okolini Pančeva. Akciji „Očistimo Srbiju” priključili su se i volonteri u Banatskom Brestovcu, oko 50 volontera iz udruženja „Park prirode Ponjavica”, radnici JKP-a „Kombrest” itd.

Pančevci u Kovačici

U tekstu pod naslovom „Zavrnimo rukave i očistimo Srbiju”, objavljenom u prošlom broju „Pančevca”, zbog neadekvatne informacije dobijene iz nadležnog ekološkog ministarstva, iznet je netačan podatak da NVO „Ekopan” „nije pozvao građane da se priključe nacionalnom čišćenju premda je od ekološkog ministarstva dobio finansijsku podršku za ovu kampanju”.

Ta pančevačka organizacija realizovala je program ekološke edukacije „Uključi se u veliko spremanje Srbije” u saradnji s lokalnom samoupravom Kovačice, a ne s Gradom Pančevom, te i nije bilo potrebe da se uputi poziv Pančevcima.

S druge strane, desetak neposlušnih građana, antidržavnih elemenata i „antiekologa”, okupilo se istog dana kod mosta na Tamišu, u znak protesta zbog Dulićeve jednodnevne demonstracije velike brige o životnoj sredini.

Oni su javno izrazili negodovanje zbog zloupotrebe pozitivne ideje u političke svrhe. Radnu akciju koju organizuje Ministarstvo za prostorno planiranje, rudarstvo i zaštitu životne sredine okarakterisali su kao „neracionalnu, providnu i pozersku”.

Kružnom biciklističkom vožnjom od stotinak kilometara – počev od mosta na Tamišu, preko okolnih naselja, do Skupštine grada – oni su, kao i prošle godine, obavili inspekcijski nadzor i utvrdili da na teritoriji koju pokriva Pančevo postoji veliki broj divljih deponija.

JKP „Higijena”: eko-akcija i naplata potraživanja

Budimo odgovorni i svesni

Učenici pančevačkih osnovnih i srednjih škola odazvali su se pozivu JKP-a „Higijena” da se priključe kampanji sakupljanja otpadnog papira, kartona i tetrapaka, tako da se specijalizovani kontejneri u školskim dvorištima pune iz dana u dan.

Akcija traje do kraja školske godine, ali po svoj prilici će se nastaviti i naredne.

„Higijena” je postavila posude za odlaganje otpada – plave kontejnere za papir i karton, plave s belim poklopcem za tetrapak ambalažu i žute za plastiku, PET ambalažu i limenke – s idejom da najmlađi sugrađani odmalena uče da je neophodno da razvrstavaju komunalni otpad, jer to doprinosi očuvanju životnog prostora.

JKP „Higijena” je ovih dana poslala opomene za neizmirene račune, zaključno s aprilom 2012. godine. Prema rečima nadležnih, opomene su pre svega obaveštavajućeg karaktera i predstavljaju najbolji način za rešavanje spornih pitanja.

Građani treba da izmire svoje obaveze do 20. juna kako bi izbegli nepotrebno plaćanje sudskih troškova i kamata. Oni koji dobiju opomene a smatraju da su one neosnovane, treba da se obrate službi za reklamacije u upravnoj zgradi navedenog komunalnog preduzeća u Ulici cara Lazara 57, ili na telefon 013/327-000, svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Računi se mogu platiti bez provizije na blagajni JKP-a „Higijena” u Ulici Dimitrija Tucovića 5 i na blagajni na Novoseljanskom putu b. b.

Obeležavanje dana Dunava

Dođite na reku

Pančevo učesnik nacionalne manifestacije * Ekološka akcija čišćenja obala i vodotoka

Grad Pančevo pripada evropskoj mreži gradova (ukupno 17 zemalja) koji svake godine slave Dan Dunava, najznačajnije evropske reke. Stoga će lokalna samouprava 22. juna prirediti akciju „Aktivni za reke”, koja afirmiše ideju o potrebi obnavljanja i očuvanja Dunava i njegovih pritoka.

Nacionalna manifestacija će tradicionalno biti održana u gradovima u podunavskom slivu, pod pokroviteljstvom Republičke direkcije za vode, pri Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa ICPDR-om (International Commission for the Protection of the Danube River) i kompanijom „Koka-Kola”.

Svečanost povodom početka manifestacije „Dan Dunava 2012” biće priređena u petak, 22. juna, od 10 sati. U veliko spremanje Tamisa bice ukljuceno ukupno 20 camaca Na gradskoj plaži, pored loga posvećenog velikoj evropskoj reci, koji će biti urađen od cvetnog aranžmana, na kosini nasipa, učesnike i goste pozdraviće predstavnici grada i gosti iz Republičke direkcije za vode, a zatim će uslediti akcija čišćenja priobalnog pojasa i reke (na potezu od Dunava i ušća Tamiša do starog drumskog mosta preko Tamiša i gradske plaže). Prema rečima organizatora, u veliko spremanje Tamiša biće uključeno ukupno 20 čamaca članova klubova USR „Tamiš” i USR „Heroj Marko Kulić”. Njihov zadatak biće da prevoze učesnike na mapirane zagađene lokalitete.

Učešće u akciji najavili su i članovi Sportskog saveza Pančeva, Pokreta gorana, Ferijalnog saveza Pančeva i udruženja „Avantura 4 h 4”.

Pored toga, volonteri iz šumskog gazdinstva „Banat” izvući će svojom mehanizacijom nakupljenu drvnu masu ispred plovila JRB-a kod „Brodoremonta”. Radnici JRB-a „Brodoremont” ukloniće PET ambalažu i drugi otpad sa svoje parcele. Prikupljeno smeće i sekundarne sirovine preuzeće JKP „Higijena”. Organizatori za taj dan najavljuju i ekološku likovnu radionica na gradskoj plaži, u kojoj će umetnici načiniti umetničko delo na ribarskoj mreži pomoću sekundarnih sirovina. Nju će voditi udruženje likovnih umetnika „Svetionik” iz Pančeva, u saradnji s Republičkim centrom za talente „Mihajlo Pupin”, ateljeom „Mali genije” i predškolskom grupom vrtića „Cvrčak” PU „Dečja radost”.

Za 14 sati je zakazan promotivni odbojkaški meč na peščanom terenu, u organizaciji Sportskog saveza Pančeva.

Za učesnike će biti priređena riblja čorba, koja će se služiti na terasi udruženja „Heroj Marko Kulić”, a za osveženje se pobrinuo generalni sponzor kampanje – „Koka-Kola”. Učesnike će zabavljati tamburaši.

Ekološko ministarstvo najavljuje nove subvencije

Para ima, čeka se nova vlada

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja (preko Fonda za zaštitu životne sredine) u 2012. godini obezbedilo je 300 miliona dinara za subvencionisanje kredita za unapređivanje energetske efikasnosti privatnih objekata.

Zbog velikog interesovanja građana sredstva su utrošena i program pomoći je privremeno obustavljen. Do sada je odobreno više od 3.000 kredita, i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije.

S druge strane, od milijarde dinara za unapređivanje energetske efikasnosti u objektima javne namene, realizovana su 92 projekta. Najviše novca izdvojeno je za obrazovne ustanove (60 projekata). Takođe, devet zdravstvenih ustanova, sedam objekata kulture, jedna sportska ustanova i jedna ustanova socijalne zaštite mogu računati na finansijsku podršku države. Za projekte u Vojvodini odobreno je 284,9 miliona, u Beogradu 183,3 miliona, a u ostatku Srbije 532,7 miliona dinara.

Dodatna sredstva koja će omogućiti nastavak programa energetske efikasnosti su obezbeđena, a njihovo korišćenje biće moguće nakon formiranja vlade. Prioritet će imati projekti koji se tiču uštede energije i njenog racionalnog korišćenja uz primenu proverenih savremenih tehnologija čije je korišćenje ekonomski opravdano. Blagonaklonost komisije imaće i oni koji doprinose osavremenjavanju tehnologije upotrebe postojećih i uvođenja novih obnovljivih energetskih izvora u zgradarstvu; sprovode državni akcioni plan energetske efikasnosti; upošljavaju privredne subjekte; doprinose zaštiti životne sredine kroz smanjene emisije gasova; povećavaju svest o značaju štednje energije itd.

Izgradnja šest sfernih rezervoara za TNG u završnoj fazi

Modernizacija Rafinerije u punom jeku

Uskoro tečni naftni gas * Specijalizovano vozilo za sanaciju zagađenja

U Rafineriji se privode kraju radovi na montaži i povezivanju šest sfernih rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa u bloku 16 RNP-a.

Uređeni su hidrotestovi na svim rezervoarima i šest ih je zaštićeno i ofarbano.

Prema najavi iz NIS-a, tankovi za TNT treba da budu povezani sa cevovodima do kraja ove nedelje. Kapacitet novoizgrađenih rezervoara dovoljan je za smeštanje šest hiljada kubnih metara gasa i, prema rečima investitora „NIS–Gaspromnjefta”, taj kapacitet će biti sasvim dovoljan da zadovolji potrebe po puštanju u rad kompleksa MHC & DHT.

Pored toga, privode se radovi na celokupnom rezervoarskom parku Rafinerije, što će omogućiti veću fleksibilnost u radu postrojenja, jer će ugrađena savremena oprema obezbediti precizno vođenje evidencije prilikom namešavanja gasnih komponenata radi dobijanja komercijalnog gasa visokog kvaliteta, uključujući i gas koji odgovara standardima SRPS EN 589.

Naftna industrija Srbije je za potrebe pančevačkog giganta kupila najmodernije vozilo CAP COMBI 3200 FI ADR za efikasno uklanjanje svih eventualnih posledica akcidentnih situacija u RNP-u.  Nabavkom ovog vozila menadžment Bloka prerade NIS-a želi da naglasi da je trajno opredeljenje ove kompanije svakodnevna briga o zdravlju i bezbednom radu zaposlenih, ali i očuvanje zdrave životne sredine u okolini rafinerijskih postrojenja. Ovaj specijalizovani kamion poseduje najmoderniju opremu i jedinstven je u Srbiji. Namenjen je za sakupljanje ulja sa zauljenih površina i sanaciju eventualnih posledica akcidenata na vodotokovima. Pored mogućnosti preventivnog delovanja, vozilo služi i za sprečavanje akcidentnih situacija u hemijskoj industriji i, važno je istaći, poseduje i ADR certifikat (posle potpune sanacije i pranja zauljenog terena, bezbedno i po svim ekološkim pravilima transportuje otpad).

CAP COMBI 3200 FI ADR, vredan blizu 300.000 evra, dopremljen je pre dvadesetak dana u Rafineriju. Inostrani isporučilac vozila obučio je 11 radnika Sektora protivpožarne zaštite RNP-a za rad specijalnim vozilom.

Modernizacija proizvodnih kapaciteta pančevačke Rafinerije

Kapitalna investicija teška pola milijarde evra

Ugrađena je najsavremenija oprema * Inspekcija pregleda nova postrojenja

U junu, u okviru projekta modernizacije kapaciteta Rafinerije Pančevo, završena je izgradnja niza novih proizvodnih i infrastrukturnih objekata. Prema rečima nadležnih u NIS-u, sledi inspekcijski nadzor merodavnih državnih institucija kako bi nova postrojenja i proizvodni blokovi dobili važeće dozvole.

Na projektu modernizacije angazovane najbolje svetske i srpske kompanije Pod lupom inspektora biće postrojenje za granulaciju sumpora, u koje je, prema rečima licencora, ugrađena tehnološka oprema u skladu s najvišim savremenim svetskim standardima u oblasti proizvodnje industrijskog sumpora, i svi procesi za granulaciju maksimalno su automatizovani i obezbeđuju bezbedni i nesmetani rad. Rusko-srpski naftni gigant najavljuje da će pogon biti pušten u rad kada se završe radovi na izgradnji i postavljanju opreme u novom proizvodnom kompleksu MHS/DHT.

Transformatorska podstanica

Pored toga, rekonstruisano je postrojenje za obradu gasova S 500 – ključno za dobijanje različitih vrsta gasova i motornog goriva, uspešno je testirano i u ovom trenutku potpuno je spremno za eksploataciju.

U okviru izgradnje infrastrukturnih objekata na teritoriji Rafinerije završena je izgradnja sistema za prenos električne energije i transformatorske podstanice kapaciteta 220 kilovolti, što će omogućiti redovno snabdevanje novih postrojenja neophodnim količinama električne energije. Pri projektovanju energetskih objekata korišćena su najnaprednija konstruktorska rešenja i najsavremenija oprema.

Više od ugovorenog

U NIS-u s ponosom ističu da su na projektu modernizacije prerađivačkih kapaciteta u Pančevu angažovane najbolje svetske i srpske kompanije, lideri u oblasti proizvodnje opreme za petrohemijsku industriju, inženjering i izgradnju.

Obim isplata NIS-a dobavljačima za proizvodnju opreme i obavljanje građevinskih radova i pripremu za puštanje u rad, do juna 2012. godine premašio je 500 miliona evra.

Da podsetimo, u aprilu 2012. „Gasprom njeft” je prebacio poslednju investicionu tranšu u okviru obaveza predviđenih ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a. Na taj način kompanija je ispunila uslove sporazuma s Vladom Republike Srbije dva meseca pre roka.

Od 2009. godine ukupna investicija ruskog giganta „Gasprom njefta” u program modernizacije i rekonstrukcije prerađivačkog kompleksa NIS-a i povećanje ekološke bezbednosti proizvodnih procesa srpske kompanije dostigao je sumu od 500 miliona evra, koja je utvrđena kupoprodajnim ugovorom.

Rok koncert i reciklaža

Zaradite džeparac

Na inicijativu Mesne zajednice Starčevo i Organizacionog odbora četvrtog „Eks-Ju rok festa” u subotu i nedelju, 30. juna i 1. jula, Starčevci će moći da zarade čuvajući životnu sredinu. Sve što je potrebno jeste da meštani raskrče kuće od električnog i elektronskog otpada, a svaki donosilac biće nagrađen za uložen trud.

Reč je o nastavaku kampanje „Put do plaže preko reciklaže” koju je 5. juna pokrenuo reciklažni centar u Omoljici s idejom da afirmiše ideju o potrebi očuvanja prirode. Kompanija „Božić i sinovi” isplatiće za svaki doneti uređaj vrednost nevedenu u cenovniku, koji će biti vidno istaknut na stranicama kontejnera. Prikupljni otpad biće recikliran u pogonima centra za raciklažu. Procenu će obavljati predstavnik kompanije.

Lokalna samouprava pomaže najboljima

Nagrade uspešnim đacima

Grad Pančevo izdvojio je 90.000 dinara za nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili vrhunske rezultate na repubičkim takmičenjima.

U ime lokalne samouprave pančevačke đake pozdravili su Nikola Damnjanović i Tijana Lukić i svakom uručili po 5.000 dinara. Prigodnu svečanost uveličali su zaposleni u restoranu „Pocoloco”, koji su poklonili tortu uspešnim mladim sugrađanima.

Nagrađeni su: Stefan Šušnjar (drugi razred Matematičke gimnazije), Marko Šušnjar (sedmi razred Matematičke gimnazije), Aleksandar Milošević (sedmi razred Matematičke gimnazije), Marta Bošnjak (sedmi razred OŠ „Goca Delčev” iz Kačareva), Jelena Marinković (maturantkinja Gimnazije „Uroš Predić”), Dunja Ristovski (drugi razred Gimnazije „Uroš Predić”), Maja Stojakov (prvi razred Baletske škole „Dimitrije Parlić”), Ljiljana Velimirov (treći razred Baletske škole „Dimitrije Parlić”), Mina Radaković (treća godina Baletske škole „Dimitrije Parlić”), Kosta Pajić (peti razred osnovne Muzičke škole „Jovan Bandur”), Jelena Jovanović i Vukašin Gogoš (učenici šestog razreda osnovne Muzičke škole „Jovan Bandur”), Agneš Mesaroš i Časlav Brujić (učenici prvog i drugog razreda srednje Muzičke škole „Jovan Bandur”), Aleksa Marinković (učenik prvog razreda srednje Muzičke škole „Jovan Bandur”), Vitor Rogić (šesti razred osnovne Muzičke škole „Jovan Bandur”), Tamara Mihoilović i Katarina Ječmenica (učenice trećeg razreda Gimnazije „Uroš Predić”)

Obeležen Dan Dunava

Očišćen priobalni pojas

Uklonjena velika količina različitog otpada

Lokalna samouprava organizovala je 22. juna akciju „Aktivni za reke”, koja afirmiše ideju o potrebi obnavljanja i očuvanja Dunava i njegovih pritoka, a sve u sklopu ovogodišnje proslave Dana Dunava.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Republičke direkcije za vode, pri Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa ICPDR-om (International Commission for the Protection of the Danube River) i kompanijom „Koka-Kola”.

Na gradskoj plaži urađen je logo (cvetni aranžman) posvećen velikoj evropskoj reci i očišćen je tamiški priobalni pojas (na potezu od Dunava i ušća Tamiša do starog drumskog mosta preko Tamiša i gradske plaže).

Prema rečima organizatora, u veliko spremanje bio je uključen veliki broj volontera Ferijalnog saveza, pokreta Gorani i ribolovačkih organizacija, a kampanju su podržali i učenici pančevačkih škola. Održana je i ekološka likovna radionica na gradskoj plaži, a umetnici su stvorili umetničko delo na ribarskoj mreži pomoću sekundarnih sirovina. Nju je vodilo udruženje likovnih umetnika „Svetionik” iz Pančeva, u saradnji s Republičkim centrom za talente „Mihajlo Pupin”, ateljeom „Mali genije” i predškolskom grupom vrtića „Cvrčak” PU „Dečja radost”.

Predstavnici lokalne samouprave upozorili su da i dalje velike količine različitog otpada svakodnevno završavaju u Tamišu, što umanjuje mogućnost da ovaj vodotok ponovo bude dostupan kupačima. Grad će uložiti napor da se situacija promeni, ali je neophodna podrška građana za realizaciju tog ambicioznog posla.

NIS predstavio izveštaj o održivom razvoju

Nove investicije u Rafineriji

Stvaranje liderske pozicije u regionu jugoistočne Evrope * Otvoreni dijalog s menadžerima

NIS je u utorak, 3. jula, predstavio „Izveštaj o održivom razvoju za 2011. godinu” i, prema oceni učesnika skupa organizovanog u hotelu „Zira” povodom promocije ovog važnog strateškog dokumenta, izveštaj ukazuje na značajan napredak koji je rusko-srpska kompanija ostvarila u prethodnom periodu.

Sama studija urađena je prema najvišim standardima i kvalitetu kada je reč o korporativnom izveštavanju. O tome su svoj pozitivan sud dali „Global Reporting Initiative”, međunarodna organizacija koja propisuje pravila igre u toj oblasti, i nezavisna revizorska kuća KPMG. Cekamo nova postrojenjaNakon zvaničnog predstavljanja održana su tri paralelna okrugla stola, na kojima su stručnjaci iz različitih oblasti u otvorenom dijalogu s menadžerima NIS-a razgovarali o zdravlju, bezbednosti i zaštiti životne sredine, ljudskim resursima i radu s ponuđačima.

U ime naftne kompanije goste je pozdravio Kiril Kravčenko, generalni direktor, i u svom uvodnom govoru istakao da su veoma zadovoljni što su ove godine zabeležili bolje rezultate u oblasti održivog razvoja u odnosu na prethodnu.

Kako je rekao, posebno su ponosni na to što su u godini krize i velikih izazova bili najveći investitor u Srbiji, s ukupno 34,4 milijarde dinara.

– U protekle tri godine investrali smo zajedno s „Gaspromnjeftom” oko 1,5 milijardi evra u razvoj NIS-a, a isto toliko ćemo uložiti u naredne tri godine. Ostvarenu dobit ponovo ulažemo u kompaniju kako bi postala modernija i efikasnija, kako bismo osvojili „evro 5” standard kvaliteta proizvoda, veći stepen ekološke zaštite, veću proizvodnju i bolju uslugu. Počeli smo da razvijamo energetiku kao nov pravac poslovanja, a načinili smo prve važne korake u stvaranju liderske pozicije u regionu jugoistočne Evrope – rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, i najavio drugi investicioni ciklus za pančevačku Rafineriju.

Kravčenko nije detaljnije obrazlagao buduće poslovne poteze Naftne industrije u našem gradu, ali je napomenuo da se trenutno radi studija izvodljivosti i ona će uskoro biti gotova te da će tada biti jasnije u koju će oblast energetike NIS investirati u Pančevu.

Red i rad

U zgradi Gradske uprave 3. jula održana je prezentacija u okviru zakonom propisane javne rasprave „Izveštaja o bezbednosti operatera NIS a. d. Blok prerada Rafinerija nafte Pančevo”. Uskoro će komisija Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dati konačnu ocenu o tom veoma značajnom dokumentu.

Zakonom o zaštiti životne sredine u oblasti zaštite od hemijskog udesa operateri koji sadrže opasne materije u propisanim količinama u obavezi su da izrade dva dokumenta: izveštaj o bezbednosti i izveštaj o zaštiti od udesa. Verifikaciju tih dokumenata obavlja nadležno ekološko ministarstvo i u skladu sa zakonskom procedurom svi ovi izveštaji moraju da prođu javnu raspravu.

List „Pančevac” je detaljno pisao o ovoj važnoj ekološko-bezbednosnoj temi u brojevima 4456 i 4457.

Kako je rekao, pogon u Spoljnostarčevačkoj biće nakon novog ulaganja (spominje se 2015. godina) „rame uz rame” s najsavremenijim svetskim i evropskim proizvodnim sistemima.

Izrada studije nije zakonska obaveza, ali NIS teži da bude lider u regionu, stoga je izveštaj o korporativnoj društvenoj odgovornosti sasvim normalan poslovni potez – reč je o izboru svake kompanije, ali je poznato da sve velike i ugledne svetske kompanije imaju ovakve dokumente. Prema jednom istraživanju sprovedenom 2011. godine, koje je obuhvatilo 250 najuspešnijih kompanija, čak 95 odsto njih je izveštavalo o društveno odgovornim aktivnostima.

NIS je prva kompanija u Srbiji koja je prošle godine izdala izveštaj o održivom razvoju koncipiran prema tim standardima, a ove godine je, izdavanjem drugog izveštaja, pokazala svoju posvećenost razvoju poslovanja. Vredi napomenuti da menadžment nakon analize ovih izveštaja može otkriti nove mogućnosti za napredak u poslovanju i, prema rečima učesnika skupa, NIS treba da posluži kao primer ostalim kompanijama kako treba istovremeno biti društveno odgovoran i transparentan u svim oblastima poslovanja – finansijskim, ali i društvenim i ekološkim.

Apel Društva prijatelja životinja

Pomozite u vrelim danima

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” poziva sugrađane da tokom vrelih dana koji slede pomognu životinjama koje žive na ulici jer im je usled visokih temperatura ugrožen život. Aktivisti tog udruženja apeluju da građani stave posude sa svežom vodom na mesta gde se životinje okupljaju kako bi mogle da utole žeđ.

Posude bi trebalo da budu postavljene na manje prometnim mestima i skrivene u hladovini. Za ovu namenu mogu se iskoristiti i stare šerpe ili lonci.

Oni pozivaju sugrađane da gradskim životinjama daju hranu i podsećaju da će psima i mačkama dobro doći ostaci od obroka. Kako kažu, bolje je nahraniti lutalice nego hranu baciti u smeće. Ovakav vid pomoći životinjama uobičajen je u mnogim zemljama u svetu. Takođe je veoma važno da vlasnici kućnih ljubimaca ne ostavljaju svoje ljubimce zatvorene u vozilima, pošto temperatura u automobilu na suncu može za samo deset minuta da poraste do 70 stepeni, što može dovesti do ugunuća životinje za manje od petnaest minuta.

Potpisani ugovori sa školama u Vojvodini

Briketi za tople učionice

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković potpisao je u utorak, 3. jula, u Vladi Vojvodine, ugovore o korišćenju otpadne biomase u energetske svrhe s predstavnicima devet osnovnih i srednjih škola u Vojvodini.

Ukupna vrednost ugovora je sedam miliona dinara. Sredstva su dobile osnovne škole: „Miloš Crnjanski” Srpski Itebej (898.900 dinara), „Jovan Popović” Sremska Mitrovica (540.000), „Slobodan Bajić Paja” Sremska Mitrovica, odeljenje u Ležimiru (581.947), „Bratstvo–Jedinstvo” Kucura (979.541), „Branko Radičević” Kuzmin (801.408), „Kosta Stamenković” Srpski Miletić (912.000), „Moša Pijade” Debeljača (910.000 dinara), „Žarko Zrenjanin” Obrovac (902.512), te srednja Poljoprivredna škola u Somboru (473.689,53 dinara).

Sekretar Striković je podsetio da su bespovratna sredstva dodeljena na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata pod nazivom „Korišćenje svih vidova čvrste otpadne biomase (poljoprivredne, drvne ili palete i brikete) u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini”, koje su budžetski korisnici i koje nemaju drugih mogućnosti za rešavanje problema grejanja. Sredstva su namenjena za nabavku i montažu novih postrojenja, odnosno adaptaciju ili sanaciju postojećih dotrajalih kotlovskih postrojenja za grejanje. Nadležni u ovom Sekretarijatu ističu da je ovo jedan od tri konkursa koje su raspisali tokom godine i pozvali su zainteresovane da sa svojim projektima i studijama iz oblasti energetske efikasnosti učestvuju na narednim konkursima, što je interesantno upravo školama.

Govoreći o dosadašnjoj pomoći Sekretarijata za primenu solarnih kolektora, Striković je naveo da svi srednjoškolski domovi u Vojvodini imaju sistem korišćenja tople protočne vode putem ovih uređaja, kao i nekoliko sportskih hala, bolnica i banja. Naveo je i značaj uvođenja monitoringa na način korišćenja ovih sredstava.

Da podsetimo, Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine objavio je pre nekoliko meseci i konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje projekta „Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode za potrebe pratećih sadržaja uz fiskulturne sale u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine”. Prema rečima nadležnih, cilj dodele sredstava je da se afirmiše ideja o korišćenju solarne energije za pripremu tople potrošne vode.

Sredstva po ovom konkursu biće usmerena za sufinansiranje nabavke i montaže novih postrojenja za pripremu tople potrošne vode putem solarnih kolektora, s pratećim instalacijama (cevovodi, armatura, bojleri, cirkulacione pumpe, ekspanzioni sudovi i ostala prateća mašinska i elektro-oprema) i dr.

Naftna industrija Srbije na festivalu „Green days”

Investicije za čistiji vazduh

Na prvom ekološkom festivalu rusko-srpska naftna kompanija predstavila rezultate dosadašnjih investicija * NIS: Zaštita životne sredine je strateško opredeljenje

U okviru prvog ekološko-muzičkog festivala „Green Days” u Domu vojske održan je i Sajam ekologije, na kojem su se predstavile nevladine organizacije, društvena preduzeća i privatne firme čija oblast delovanja obuhvata zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Među izlagačima, kao jedna od retkih srpskih društveno odgovornih kompanija čiji razvojni plan obuhvata investicije za zaštitu životne sredine, bila je i Naftna industrija Srbije, jedan od generalnih sponzora ovogodišnjeg eko-festivala.

NIS je zainteresovanim Pančevcima predstavio dostignuća u oblasti modernizacije rafinerijskog kompleksa u našem gradu, zahvaljujući kojima rusko-srpski gigant proizvodi derivate evropskog kvaliteta. Poseban akcenat je stavljen na izgradnju postrojenja MHC/DHT, koja treba da bude završena do kraja ove godine.

Moderna tehnologija

Čelnici NIS-a su ponosni što su na projektu modernizacije prerađivačkih kapaciteta u Pančevu angažovane najbolje svetske i srpske kompanije, lideri u oblasti proizvodnje opreme za petrohemijsku industriju, inženjering i izgradnju. Svako je mogao da predstavi rezultate radaOva kompanija je do sada uplatila preko 500 miliona evra za nabavku opreme i građevinske radove. U okviru projekta modernizacije kapaciteta završena je izgradnja niza novih proizvodnih i infrastrukturnih objekata, u koje je ugrađena tehnološka oprema u skladu s najvišim svetskim standardima u oblasti hemijske prerade. Tako su, na primer, pri projektovanju energetskih objekata korišćeni najnaprednija konstruktorska rešenja i najsavremenija oprema.

Menadžment NIS-a tvrdi da će buduća proizvodnja industrijskog sumpora biti maksimalno automatizovana i bezbedna, a rekonstruisano postrojenje za obradu gasova S-500, koje je ključno za dobijanje različitih vrsta gasova i motornog goriva, u potpunosti je spremno za eksploataciju po najvišim ekološkim kriterijumima. Pored toga, u okviru izgradnje infrastrukturnih objekata na teritoriji Rafinerije završen je sistem za prenos električne energije i transformatorske podstanice kapaciteta 220 kilovolti, što će omogućiti redovno snabdevanje novih postrojenja neophodnim količinama električne energije.

Smanjeno zagađenje

Kada je reč o čisto ekološkim projektima, 2011. godine ukupna ulaganja bila su 2,41 milijardu dinara, što je 41 procenat više nego u 2010. godini. Prema tvrdnjama rukovodstva NIS-a, ova velika novčana sredstva omogućila su da se u Rafineriji nafte Pančevo smanji emisija praškastih materija za više od tri puta i da se broj ekoloških akcidenata umanji za 24 procenta. Ujedno su nastavljene aktivnosti na istraživanju i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Ova kompanija planira da do 2015. godine uloži oko 400 miliona evra za realizaciju strategije zaštite životne sredine, što je 6,5 puta više od sredstava planiranih kupoprodajnim ugovorom. Stoga u NIS-u ističu da su dosadašnjim radom i uloženim novcem potvrdili da su ekološki odgovorna kompanija. Kako kažu, uspeli su da na tlu Srbije postave temelje rafinerije po evropskim standardima, koja će u ekološkom i proizvodnom smislu biti uzor ne samo u zemlji već i u regionu. Menadžment NIS-a smatra da je ovaj rezultat ostvaren zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa Gradom Pančevom, kao i sa državom Srbijom.

NIS je na sajmu priredio i dečju slikarsku radionicu, u kojoj su mališani crtežima predstavili svoj doživljaj grada.

Raspisan nagradni konkurs za eko-film

Prijavite se do 10. oktobra

Centar za unapređivanje životne sredine objavio je konkurs za amaterske i kratke filmove u okviru programa ekološkog filma „Green Screen Fest”, na temu „Urbana ekologija i održivi razvoj”.

Autori mogu predati radove do 10. oktobra, a odabrani će biti prikazani na festivalu u beogradskom Domu omladine, od 14. do 16. novembra. Kako je precizirano, lista izabranih radova biće dostupna 5. novembra na internet stranici www.greenfest.rs.

Ujedno, na ovoj veb-adresi nalaze se svi važni podaci koji se tiču konkursa.

Konkurs za amaterski film otvoren je za sve učesnike bez obzira na uzrast. Pojedinac može da konkuriše ako je tehnika snimanja filma u potpunosti amaterska, a mogu se prijaviti snimci napravljeni mobilnim telefonom, foto-aparatom i amaterskom video-kamerom. Program kratkog filma otvoren je i za sve profesionalce iz oblasti kinematografije koji se bave temom prirode i ekologije.

Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest” ove godine se prvi put održava pod tim imenom i predstavlja nastavak Međunarodnog festivala ekološkog filma. Tokom 2010. i 2011. godine prikazano je više od 130 filmova iz 25 zemalja i održano je 39 radionica i predavanja, a predstavljeni su radovi više od 20 izlagača i umetnika

Pančevci podržali akciju „Reciklirajte i vi”

Koš za čistiji grad

Članice benda „Vibrator u rikverc”, di-džej Slobodan Jovanović i grupe „Black Flame”, „Imperia”, „Acid” i „Artemida”, predvođeni Vlatkom Stefanovskim i voditeljkom s „Prve” Danijelom Jankov, podržali su akciju „Apatinske pivare” pod nazivom „Reciklirajte i vi” i ličnim primerom doprineli jačanju svesti o značaju recikliranja i energetskim uštedama koje ono donosi.

Reč je o kampanji u okviru prvog festivala „Green Days”, na kom su se dva tima takmičila u ubacivanju limenki u specijalan sistem cevi „ReCan levak”, povezan s reciklažnim kontejnerom.

Jedan od takmičara bio je Vlatko Stefanovski, koji je rekao: – Ovo je idealan način da učinimo nešto za svoju budućnost. Drago mi je da su i mladi muzičari podržali akciju „Reciklirajte i vi”, jer samo zajedno možemo promeniti nešto.

S druge strane, Danijela Jankov je naglasila da u Srbiji mnogo toga treba očistiti i reciklirati i da za početak treba da recikliramo limenke jer, kako je rekla, „to može svako od nas”. Među akterima ekološke kampanje bila je i pančevačka glumica Vladana Cvijanović, koja je pozdravila tu akciju i istakla da je ovo pravi način da se Pančevcima pošalje poruka o značaju reciklaže.

Sanja Ivaniš, pi-ar menadžer „Apatinske pivare”, naglasila je da se akcija „Reciklirajte i vi” sprovodi četiri godine zaredom, u saradnji s kompanijom „ReCan”, a ideja je da se ojača svest o značaju očuvanja životne sredine.

Stoga ta kompanija podržava sve muzičke manifestacije čiji je cilj podsticanje odgovornog ponašanja

Epilog velikog aerozagađenja

Propust naftnog giganta

U skladu sa Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, nije propisana granična vrednost za ukupne ugljovodonike * Analizator registrovao zagađenje od 1.300 do 1.600 mikrograma

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je u noći između 28. i 29. jula automatska merna stanica Grada Pančeva na mernom mestu Vatrogasni dom registrovala povećanje jednočasovnih koncentracija ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa u vazduhu. Rafinerijino puniliste na Dunavu: za 40 dana bice resen problem zagadjenjaU jednom momentu na sajtu Gradske uprave mogla se videti vrednost od 886 mikrograma po metru kubnom. Prema rečima nadležnih iz Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje, preteća izmaglica i neprijatni miris zabrinuli su Pančevce, tako da je 29. jula u ranim jutarnjim satima zabeleženo desetak poziva. O ovom slučaju obaveštena je Republička ekološka inspekcija.

Prema izveštaju službenika Ministarstva životne sredine, kontaktiralo se s nadležnima u Rafineriji u Pančevu i utvrđeno je da je 28. jula uveče počeo utovar dizela na trećem pristanu rafinerijskog pristaništa.

Zatvoreni sistem

Planom mera i aktivnosti na zaštiti životne sredine u Rafineriji nafte Pančevo 2011–2016. godine, za koji je Ministarstvo dalo načelnu saglasnost, definisano je da Rafinerija, radi smanjenja emisija ugljovodonika u atmosferu, pokrene projekat rekonstrukcije pristaništa, koji podrazumeva postavljanje opreme za zatvoreni sistem punjenja plovnih objekata. Rok za realizaciju navedenog projekta po akcionom planu NIS-a jeste avgust 2012. godine

Inspektori su menadžmentu fabrike naredili da se odmah obustavi utovar dizel-goriva kako bi se nivo ukupnih ugljovodonika u vazduhu sveo na uobičajene vrednosti. Ubrzo su rafinerci to i učinili, a povoljna vremenska situacija doprinela je da ovaj propust NIS-a više ne zadaje probleme sugrađanima, bar do naredne toplotne inverzije. Situacija se nakon toga znatno popravila.

Zanimljivo je napomenuti da Republička eko-inspekcija nije direktno prozvala NIS za nemili događaj, niti su protiv odgovornih u pančevačkoj rafineriji podnete prijave (npr. za privredni prestup), već se u izveštaju navodi da „emisije koje potiču iz Rafinerije u Pančevu mogu doprineti povećanju nivoa ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa u vazduhu usled postojanja temperaturne inverzije”.

Vanredni sastanak

Usled prekomernog aerozagađenja (u jednom trenutku izmereno je čak 1.300 mikrograma ugljovodonika po kubnom metru), lokalna samouprava je sazvala radni sastanak. Pored predstavnika Gradskog veća i gradskog Sekretarijata za ekologiju, njemu su prisustvovali i predstavnici pančevačke Rafinerije, a cilj je bio da se nađe rešenje kako bi se predupredili slični hemijski incidenti nižeg stepena. Ponovo je, ko zna koji put, kao glavni uzročnik aerozagađenja označena manipulativna aktivnost derivatima.

Međutim, na sastanku su se mogle čuti i neke zabrinjavajuće informacije, koje su bacile senku na izveštaj nadležne republičke inspekcije. Naime, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima sasvim drugačije viđenje o nedavnom hemijskom „problemčiću”.

Nekoliko puta u julu zabeleženo je prekomerno prisustvo hemijskih jedinjenja u vazduhu – naročito ugljovodonika, što nepobitno ukazuje na to da NIS još nije rešio problem u jednom delu svoje proizvodnje. Rezultati merenja (28. i 29. jula) zabrinuli su gradsku samoupravu jer su u jednom momentu aparati registrovali opseg zagađenja od 1.300 do 1.600 mikrograma.

Ujedno, izražena je sumnja u navode da je manipulacija dizelom uzročnik emisije jer se menadžment fabrike još tokom dana (28. jula) oglušio o odluku republičke inspekcije. Naime, iako su bili najavljeni nepovoljni vremenski uslovi (da će tokom noći doći do toplotne inverzije), zaposleni su obavljali određene manipulativne aktivnosti (npr. motornim benzinom) koje mogu dovesti do povećanja nivoa opasnih materija u vazduhu.

Modernizacija pristaništa

Predstavnici Rafinerije najavili su da će za 40 dana biti završena modernizacija rafinerijskog pristaništa za manipulaciju naftom i derivatima, tako da će opasnost od emitovanja štetnih supstanci i jedinjenja biti smanjena. Prema rečima Vladimira Delje, gradskog većnika zaduženog za ekološka pitanja, vremenske prilike i proizvodnja u južnoj zoni imaju veliki uticaj na kvalitet vazduha u gradu. Kako je rekao, sastanak je bio sazvan kako bi se prevazišli problemi.

Dogovoreno je da u narednom periodu, kada se registruje porast ukupnih ugljovodonika (aromati neprijatnog mirisa), koji zvanično nisu normirani i za koje ne postoji granična vrednost, Rafinerija reaguje i koriguje svoje aktivnosti kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu.

S druge strane, predstavnici Rafinerije su obećali da će, kao i do sada, poštovati vremenske uslove i prognoze, koji bitno utiču na kvalitet pančevačkog vazduha.

Ponovo nesnosan smrad u gradu

Vetar promenljive ćudi

Farme PKB-a glavni krivac? * Zagađenje nema veze s proizvodnjom u južnoj zoni

Pančevci su treću nedelju zaredom bili izloženi nesnosnom smradu koji podseća na stajnjak. Sekretarijat za zaštitu životne sredine pokušao je i ovog puta, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo, da utvrdi izvor neprijatnog mirisa.

Kontaktiralo se s ministarstvima poljoprivrede i ekologije, nadležnim inspekcijskim službama u glavnom gradu i sa ekološkim sekretarijatom grada Beograda, jer se pretpostavljalo da je smradna neprijatnost nastala na farmi PKB-a. Nadležnim službama u gradu severozapadni pravac vetar ukazivao je na to da su njihove procene tačne i da aerozagađenje nema nikakve veze s procesima proizvodnje u južnoj zoni.

Prema rečima Vladimira Delje, gradskog većnika zaduženog za ekologiju, sudeći po informacijama koje su dobijene iz prestonice, i stanovnici nekih naselja u Beogradu požalili su se na neprijatne mirise. On je rekao kako je procenjeno da je izvor zagađenju upravo okolina glavnog grada, ali je naša Gradska uprava ponovo angažovala ekipu Zavoda za tzv. organoleptičku procenu mirisa.

Vremenske prilike su se tokom prethodnih dana popravile, pa je nadzor kvaliteta vazduha obustavljen.

Da podsetimo, u protekle tri nedelje građanima Pančeva velike muke zadavao je nesnosan smrad koji se širio danima i noćima po gotovo svim naseljima. Kako bi se ispitao čitav slučaj, alarmirane su sve nadležne službe.

Prema prvim informacijama prosleđenim javnosti iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, tim stručnjaka je obišao nekoliko lokacija u gradu i čulom mirisa pokušao da utvrdi šta je prouzrokovalo emisiju smrada koji podseća na stajsko đubrivo.

Pošto oni nisu uspeli u tome, angažovali su Zavod.

Sve u svemu, vetar je prvo odmogao, a onda je ponovo bio na strani Pančevaca, pa je ko zna koji put u poslednjih pola veka spasao građane od torture zagađivača. Naravno, problem je to što život građana još uvek zavisi od meteoroloških prilika, a ne od primene ekoloških zakona. Bliži se jesen, a nedavne atmosferske prilike nad gradom ukazuju na to da će toplotna inverzija kumovati novim hemijskim akcidentima manjeg intenziteta

Aerozagađenje: Slučaj „Ma, može nam se!”

Bezobzirnost hemijskog giganta se nastavlja

Vetar je glavni krivac * Pančevačka „meteorološka anomalija”

Gradski monitoring sistem ponovo je registrovao povećane koncentracije ukupnih ugljovodonika (775 mikrograma po kubnom metru) na mernom mestu Vatrogasni dom u subotu, 4. avgusta, u 2 sata. Pored toga, analizator je u 9 sati istog dana zabeležio jednočasovni pik benzena od 62,7 mikrograma po kubnom metru.

O čitavom slučaju obavešteni su nadležni republički inspekcijski organi, ali državni ekološki službenici ni ovog puta nisu pozvali nadležne u Rafineriji na odgovornost, iako je očigledno da su se u procesnim sistemima NIS-a tokom noći i ranih jutarnjih sati odvijale aktivnosti kojima meteorološki uslovi nisu pogodovali. Stoga ne treba da čudi što se opet nad gradom, na svu sreću nakratko, nadvio preteći otrovni oblak, za čije je nastajanje Marina Vilić, republička inspektorka za zaštitu životne sredine, optužila meteorološke uslove – „slab jugoistočni vetar, koji nije uspeo da raznese zagađujuće materije, nego su one ostale nad gradom tokom noći i jutra”.

Bez prijava

Pošto su rafinerci u nedelju sveli manipulativne aktivnosti na minimum, situacija u pančevačkom vazduhu se znatno poboljšala, što nepobitno ukazuje na Rafineriju kao jedinog prošlonedeljnog uzročnika emitovanja opasnih i zagađujućih materija u atmosferu. Valjda ce posle modernizacije biti boljeOvo je druga nedelja zaredom da manadžment NIS-a ne ferma dogovore i potpisane sporazume, niti se obazire na pritužbe lokalne samouprave i građana.

Ponovo su sticaj okolnosti i „viša sila” prozvani za glavne krivce. Zna se da su nepovoljni meteorološki uslovi označeni kao nužna otežavajuća okolnost, ali se ne zna koja je to „viša sila” naredila da se obavljaju manipulativne aktivnosti kada nisu ispunjeni svi uslovi propisani pravilnikom o radu fabrika u južnoj zoni pri lošim klimatskim uslovima. Inspektorka nije smatrala za shodno da se pozabavi ovim pitanjem, te će i ovog puta zaposleni u Rafineriji proći nekažnjeno.

Jesen i život bez smisla

Bliži se deo godine kada će vremenske prilike pogodovati povećanju količine otrova u pančevačkom aerosedimentu, a sva je prilika da će se nekadašnja novembarska enormna zagađenja ponoviti, jer nadležni u NIS-u nisu uspeli da zakrpe rupe u sistemu.

Zato već sada, u trenutku kada se nad gradom steknu uslovi za toplotni inverziju, imamo napetu ekološku situaciju. Srećom ova pančevačka „meteorološka anomalija” leti traje svega nekoliko sati, ali se postavlja pitanje šta će biti kada ona potraje nekoliko dana ili nedelja, kao što se događa tokom jeseni.

Drugi put u samo nedelju dana zakazao je najefikasniji državni sistem „protivvazdušne odbrane” Pančeva od obesti zagađivača iz južne zone – podnošenje prijava za privredni prestup i zabrana obavljanja aktivnosti kada nisu ispunjeni svi uslovi propisani pravilnikom o radu fabrika u južnoj zoni pri lošim klimatskim uslovima (kršenje ove naredbe ekoloških inspektora podleže krivičnoj odgovornosti).

Analiza kvaliteta vode Dunava, Tamiša, Ponjavice i jezera u Kačarevu

Kupanje u rekama nije preporučljivo

Na osnovu ugovora o praćenju kvaliteta površinskih voda na području Grada koji je Zavod za javno zdravlje Pančevo sklopio s Gradskom upravom, stručnjaci iz Zavoda redovno ispituju kvalitet voda koje naši sugrađani koristi za kupanje.

Prema Uredbi o klasifikaciji voda, sve vode koje ne pripadaju prvoj i drugoj klasi mogu biti rizične po zdravlje kupača. Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Zavod za javno zdravlje upozoravaju Pančevce da izbegavaju kupanje u pančevačkim rekama i jezerima jer poslednja analiza kvaliteta vode pokazuje da u svim uzorcima ima nedozvoljenih koncentracija štetnih materija.

Rezultati analize govore da jezero u Kačarevu, na osnovu ispitivanih parametara (fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva), ne odgovara drugoj klasi površinskih voda zbog prisustva suspendovanih materija.

Da Pančevo postane biciklistički grad

Dunavskim nasipom do Beograda

Kampanja za unapređivanje zdravlja i životne sredine * Američka ambasada želi da pomogne

U okviru proslave Međunarodnog dana mladih, biciklistički klub „Ekvator” organizovaće u petak, 10. avgusta, promotivnu rekreativnu vožnju od Pančeva do Beograda nasipom uz Dunav.

Prema rečima Dušana Milojkova, predsednika tog kluba, reč je o kampanji čiji je cilj da se inicira asfaltiranje te deonice kako bi ljubitelji dvotočkaša dobili adekvatnu stazu koja će obogatiti evropsku biciklističku rutu od Švarcvalda do delte Dunava u Rumuniji. Pored toga, sve veći broj naših sugrađana odlazi put prestonice na rekreaciju, ali prometni saobraćaj predstavlja veliki rizik, pa članovi „Ekvatora” veruju da će ova njihova ideja naići na razumevanje javnosti.

Dušan Milojkov smatra da je ostvarivanje ovog ambicioznog plana moguće jer postoje indicije da će se obezbediti novac za izgradnju infrastrukture.

Na nedavno održanoj rekreativnoj vožnji od Pančeva do Alibunara među učesnicima je bio i predstavnik ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koji je, videvši potencijal ove regije, rekao da je američka vlada spremna da pomogne izgradnju biciklističkih staza u ovom delu Vojvodine. Stalna linija rekreativne voznjePored toga, međunarodna organizacija GTC dobila je velika sredstva od Evropske unije za izgradnju i uređenje biciklističkih staza u slivu Dunava. U prvoj fazi realizacije ovog projekta postavljeno je 350 tabli koje biciklistima treba da olakšaju put kroz Srbiju, a za drugu fazu je predviđeno da se uradi nekoliko deonica. Članovi „Ekvatora” planiraju da organizuju sastanak zainteresovanih strana i smatraju da u čitavu priču treba da se uključe predstavnici naše lokalne samouprave, jer je evidentno da sve veći broj stranih državljana posećuje naš grad u okviru svojih putovanja kroz zemlje Podunavlja.

Navedena akcija ujedno predstavlja apel da Pančevo postane biciklistički grad, jer njegov položaj, kao i postojeća i buduća infrastruktura, omogućavaju da bicikl postane sastavni deo kulture življenja ovdašnjih građana. Stanovnici svetskih metropola odavno su uočili prednosti biciklizma, pa je tako to prevozno sredstvo postalo sastavni deo života mnogih ljudi širom sveta. Unapređivanje zdravlja i životne sredine samo su neke od prednosti koje ovakav tip prevoza pruža. Ako se tome pridoda i ekonomski faktor, sasvim je jasno zašto se broj poklonika dvotočkaša širom planete povećava.

Članovi „Ekvatora” pozivaju Pančevce da im se pridruže, a onima koji odluče da podrže kampanju, savetuju da, pored vode, na „biciklistički đir” ponesu i energetske biskvite.

Požar u rafinerijskom pristaništu

Izgorela pumpna kućica

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasne ekipe požar ugašen za 35 minuta * Dva radnika preventivno poslata na VMA

Na pristaništu pančevačke Rafinerije na Dunavu u četvrtak, 9. avgusta, oko 19 sati, izbio je požar. Prema dopisu Naftne industrije Srbije, akcident se dogodio u pumpnoj kućici, ali je zahvaljujući brzoj intervenciji Vatrogasne brigade NIS-a požar saniran za 35 minuta.

Dva spoljna izvođača su, zbog udisanja dima, prebačena u pančevačku Bolnicu, a zatim su po standardnoj proceduri, iz preventivnih razloga, upućeni na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Na rafinerijskom pristanistu na Dunavu nastavljene su redovne manipulativne aktivnosti Ubrzo su pušteni kućama jer su lekari utvrdili da nanete povrede ne iziskuju dalje lečenje. Prilikom intervencije lakše je povređen i jedan pripadnik vatrogasne službe Rafinerije nafte Pančevo, ali posekotina na prstu nije zahtevala bolnički tretman, tako da je vatrogasac pušten kući. Na rafinerijskom pristaništu na Dunavu nastavljene su redovne manipulativne aktivnosti pa zastoja u utovaru derivata u plovne objekte i njihovom istovaru nije bilo, niti je incident uticao na kvalitet vazduha u gradu.

Istražni postupak

Policijska ekipa i protivpožarni stručnjaci izvršili su prošlog četvrtka uviđaj i očekuje se da će u narednom periodu, na osnovu podataka prikupljenih na terenu, biti utvrđeno ima li osnova za pokretanje postupka pred sudom. Procenjena šteta iznosi nekoliko stotina hiljada dinara.

Da podsetimo, nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine („Sl. glasnik RS” br. 36/09) u Srbiji se primenjuju odredbe SEVESO II (direktiva EU koja reguliše zaštitu od velikih hemijskih udesa koji su nastali usled nekontrolisanog isticanja opasnih i štetnih materija). U skladu s tim, NIS je za Blok prerade (Rafinerija nafte u Pančevu) izradio „Izveštaj o bezbednosti” i „Plan zaštite od udesa”, u kom su jasno definisani mogući scenariji i rešenja u slučaju kada se dogodi hemijski akcident.

Autori ovih dokumenata navode da u Rafineriji može doći do „otkaza” delova opreme i uređaja ili sistema u celini (hlađenje, zagrevanje, kontrola procesa, transport opasnih materija i sl.), što može prouzrokovati akcident. Pored toga, nepravilno rukovanje proizvodnim instalacijama, instalacijama za skladištenje, mehanički lom usled preopterećenosti, korozija instalacija i skladišnih sudova usled starosti i neadekvatnog održavanja, habanje i udar, kao i nepoznavanje osnovnih osobina hemikalija koje se skladište samo su neki od mogućih uzročnika havarija u Rafineriji.

S druge strane, stručnjaci u obzir uzimaju i ljudski faktor – nepažnja radnika, greška u organizaciji (nepoštovanje propisanih procedura, uputstava za bezbedan rad, nepoštovanje oznaka zabrane i upozorenja i slično) i sabotaže (namerna oštećenja opreme i instalacija).

Politika HSE

Sasvim je jasno da se u pogonima Naftne industrije Srbije rukuje opasnim materijama, kao i da vrsta i količina opasnih materija mogu biti uzročnici erupcije sirove nafte i prirodnog gasa, požara, eksplozije, izlivanja i ispuštanja opasnih i štetnih materija. U NIS-u kažu da su svesni toga i čine sve kako ne bi došlo do najgoreg.

U pančevačkoj Rafineriji redovno se izvode vežbe osposobljavanja zaposlenih u NIS-u za sprovođenje preventivnih mera i postupanje u slučaju tehničko-tehnoloških nesreća. Prema zvaničnim podacima, primena novog sistema i politike HSE u NIS-u, koja uključuje donošenje standarda i uputstava, obuku zaposlenih, upravljanje rizicima, pojačanu odgovornost, nadzor i reviziju, prošle godine dovela je do unapređivanja ove oblasti i smanjenja broja akcidenata i povreda na radu.

Treća eko-regata „Tamiš”

Uživajte u čarima reke

Pančevački ljubitelji reke i prirode imaju mogućnost da se od 24. do 26. avgusta uključe u treću nautičku regatu na Tamišu, koja će ove godine ići od Pančeva, preko Jabuke i Glogonja, do Opova i nazad. Organizatori su ovog puta predvideli noćenje i druženje u naseljima uzvodno od Pančeva.

Za drugi dan regate planirano je da njeni učesnici krenu iz Glogonja ka Sefkerinu. Konvoj nautičara zaustaviće se kod novog mosta, a zatim će nastaviti put prema Opovu, tj. krajnjoj destinaciji – marini „Opava”.

Domaćini će u opovačkoj „Čardi” sačekati učesnike s pasuljem iz kazana i s tamburašima.

Za nedelju, 26. avgust, posle oficijelnog ekološkog programa, planirano je da nautičari i njihovi gosti zaplove nizvodno ka Pančevu. Kraći odmor biće omogućen na glogonjskoj plaži i u Jabuci, a oko 16 sati tamiška ekspedicija treba da završi plovidbu na pančevačkoj gradskoj plaži. Za kraj druženja članovi ribolovačkih klubova „Tamiš” i „Heroj Marko Kulić” pripremiće zajednički oproštajni ručak (riblju čorbu) za sve učesnike. Organizatori regate će tom prilikom dodeliti plakete najzaslužnijim pojedincima.

Tokom regate na svim destinacijama od Pančeva do Opova najveća pažnja biće posvećena zaštiti reke Tamiš i ideji da se tom važnom plovnom putu vrati nekadašnji nautički sjaj. Pošto je bezbednost jedan od najvažnijih preduslova organizovanja ovakvog tipa druženja na vodi, organizatori su dobili obećanje nadležnih iz JP „Vojvodinašuma” da će stručne ekipe ukloniti prepreke (stara debla i drugo) s nekih problematičnih deonica, kako bi plovidba protekla u najboljem redu.

Na regati će učestvovati i Beograđani i Smederevci, a zainteresovani Pančevci mogu se prijaviti pokrovitelju regate, Gradskoj upravi Pančevo, do 22. avgusta, na telefon 013/308-881, ili na mejl milorad.timcenko@pancevo.rs.

Za učesnike prethodnih regata biće obezbeđena izvesna količina benzina za motore čamaca, a svi ostali dobiće po jedan kuvani obrok u svakom mestu u kom se ekspedicija bude duže zadržavala, kao i sokove i pijaću vodu.

Svi nautičari će dobiti i liflet regate sa čije unutrašnje strane se nalazi stilizovana nautička karta dela Tamiša kojim će konvoj čamaca ploviti.

Aktivnosti za očuvanje ribljeg fonda Vojvodine

Posledice dugotrajne suše

Povodom učestalih uginuća riba u ribolovnim vodama koja su izazvana promenama hidrološkog režima usled dugotrajnih suša, pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine pozvao je korisnike ribolovnih voda na teritoriji AP Vojvodine da preduzmu sve potrebne mere kako bi se sprečio dalji pomor.

Pojačan je i nadzor pokrajinske inspekcije za ribarstvo u vojvođanskim vodotokovima kako bi se sankcionisali nesavesni i predupredile akcidentne situacije.

Navedeni sekretarijat izdvaja namenska sredstva za revitalizaciju ribljih plodišta, produbljivanje i odmuljavanje dovodnih i odvodnih kanala i uređenje oštećenih i ugroženih ribljih staništa. Prošle godine za te svrhe je izdvojeno 7.247.619 dinara, a u pripremi su i novi projekti za 2012. Najviše novca (tri miliona dinara) utrošeno je za upumpavanje vode iz kanala Tisa–Palić u Palićko i Ludaško jezero kao preventivna mera za sprečavanje eventualnog uginuća i održavanje vodnog režima povoljnog za riblji fond.

Prvi koraci ekološkog ministarstva

Revizija taksa za životnu sredinu

Država plaća subvencije za sakupljenu, a ne recikliranu gumu!? * Ukidaju se neke eko-agencije

U svom prvom zvaničnom obraćanju javnosti kada je o ekologiji reč, Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, rekla je da će u narednom periodu uslediti revizija svih taksa i naknada za zaštitu životne sredine koje plaća privreda.

Mnoge od njih biće revidirane, a neke ukinute. Tim okupljen oko ministarke smatra da se u prethodnom periodu nije vodilo mnogo računa o vrsti naknada i podsticaja u toj oblasti. U izveštaju datom javnosti stoji, na primer, da država plaća subvencije za sakupljenu, a ne recikliranu gumu, što je neodrživo, kao i da će takve odluke prve biti ukinute. Očistimo Srbiju pod lupom ministarke MihajlovicMinistarka kao varijantu rešavanja ovog problema navodi logičniji mehanizam plaćanja za reciklažu – koliko guma bude reciklirano, toliko će biti plaćeno, što je po njenom mišljenju u skladu s ciljevima zaštite životne sredine.

S druge strane, doći će i do radikalnijeg sažimanja unutar državnog ekološkog aparata, pa će uskoro biti jasnije koje će ekološke agencije biti ukinute, a sve kako bi rad državnih službenika u ovoj oblasti bio što efikasniji i da ne bi dolazilo do preklapanja nadležnosti.

Prema njenim rečima, planirano je da se od nekoliko agencija formira jedna.

Država upravlja fondom

Mihajlovićeva je kazala da ni Fond za zaštitu životne sredine „neće postojati na način na koji je do sada po stojao”, već će on biti „objedinjen sa finansiranjem projekata iz oblasti energetske efikasnosti”. Zanimljivo je da je uvidom u dokumenta utvrđeno da je u republičkom eko-fondu uvek bilo novca, ali da on nije trošen zato što nije bilo dovoljno kvalitetnih projekata. Stoga će taj fond biti pod upravom Ministarstva, koje će nadzirati efikasnost i kontrolisati odliv novca. Trenutno se sprovodi analiza, a poseban akcenat je stavljen na utrošak para na akciju „Očistimo Srbiju”.

Ministarka Zorana Mihajlović smatra da je ova nacionalna kampanja u početku bila afirmativan i korektan projekat, ali da se poslednjih godina pretvorila u pi-ar kampanju bivšeg ministra Olivera Dulića. Zamerka se odnosi na to što je njen prethodnik potrošio „stotinu hiljada evra na priču o nekim stvarima koje nisu urađene” i to što je „nacionalna kampanja ’Očistimo Srbiju’ po nalogu ministra Dulića imala svoje prostorije i direktora”. Ona smatra da su ovi propusti umanjili značaj ovom odličnom projektu i da on više neće „postojati u tom obliku, odnosno biće postavljeni strogi kriterijumi kontrole novca koji se bude davao za te namene”.

Transparentnost u radu

Ministarstvo životne sredine nastaviće realizaciju dobrih programa započetih u prošlom mandatu, tako da će i sada prioritet imati deponije, opasan otpad i reciklaža. Ministarka Mihajlović poručila je lokalnim samoupravama da njeno ministarstvo neće pomagati projekte na lokalnom nivou sve dok sami građani ne budu saglasni s tim. To se posebno odnosi problem privremenog skladištenja ili uništavanja opasnog otpada.

Zanimljivo je da Dulićeva naslednica ističe da će, kada je reč o rešavanju problema opasnog otpada, sve biti transparentno i da neće biti tajnih pregovora. Ona je najavila da će Ministarstvo raditi na edukaciji stanovništva o tehnologijama za tretman opasnog otpada. Pored toga, naglasila je da će se mnogi projekti iz oblasti zaštite životne sredine raditi kroz javnoprivatno partnerstvo, jer je to „jedini model koji zemlja može da dozvoli u vreme krize i nemogućnosti daljeg zaduživanja”.

Na kraju je ministarka kazala da Srbija ima oko 300 zakona koji se direktno ili posredno tiču zaštite životne sredine, a da bi se u potpunosti usaglasila u toj oblasti s Evropskom unijom u narednih pet godina, biće potrebno usvojiti još oko 150. Smatra da je trenutno najveći problem njihovo neadekvatno sprovođenje i da će zbog toga prioritet Ministarstva biti i poboljšanje rada inspekcijske službe.

Novi propisi o reciklaži

Šverc EE-otpada iz EU

U zemljama Evropske unije sredinom avgusta na snagu su stupili novi propisi o sakupljanju i preradi starih elektronskih i električnih uređaja, a sve s ciljem da se do 2020. godine u EU reciklira 85 procenata te vrste otpada.

Trenutno se godišnje u Evropi sakupi i preradi samo jedna trećina, a zvaničnici evropske porodice uzrok toga vide u činjenici da pojedine članice Unije, podstaknute ekonomskom računicom (trošak recikliranja je znatno viši u EU), ilegalno izvoze stare aparate u siromašne zemlje.

Prema novim propisima, države članice moraće nadležnim evropskim institucijama da dostave informacije o tome gde otpad može da se reciklira, ali i da strože regulišu izvoz elektronskog otpada. Povodom stupanja na snagu nove direktive, Evropska komisija je saopštila da je prerada EE-otpada jedan od privrednih sektora koji se najbrže razvijaju i pružaju mogućnosti za plasiranje sekundarnih sirovina na tržište. S druge strane, evropski zvaničnici smatraju da je efikasno korišćenje ovih resursa ključno za zaštitu životne sredine, ali i za ekonomski rast u ovim teškim vremenima.

Analiza kvaliteta vode za kupanje i rekreaciju

Zeleno svetlo za jezero u Kačarevu

Meteorolozi najavljuju novi talas tropskih vrućina, pa će mnogi naši sugrađani spas potražiti na poznatim pančevačkim kupalištima.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva upozorava sugrađane da, prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje o ispitivanju kvaliteta vode u rekama koje se koriste za kupanje i rekreaciju, nije preporučljivo koristiti te vodotokove za rashlađivanje, osim jezera u Kačarevu.

Na osnovu ugovora o praćenju kvaliteta površinskih voda na području grada Pančeva koji je Zavod za javno zdravlje Pančevo sklopio s Gradskom upravom, stručnjaci iz Zavoda ispitivali su kvalitet vode na mestima na kojima se naši sugrađani kupaju.

Prema Uredbi o klasifikaciji voda, sve vode koje ne pripadaju prvoj i drugoj klasi mogu biti rizične po zdravlje kupača. Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Zavod za javno zdravlje upozoravaju Pančevce da izbegavaju kupanje na omiljenim mestima jer je nedavnom analizom kvaliteta vode utvrđeno da u svim uzorcima ima nedozvoljenih koncentracija štetnih materija.

Fizičko-hemijska i mikrobiološka analiza uzorka dunavske vode na Beloj steni (i levo i desno od špica) ukazuje na to da kupanje na ovoj plaži nije preporučljivo. Isto je i s tamiškim kupalištima u Pančevu, Jabuci i Glogonju, kao i s plažama na Ponjavici u Omoljici, Banatskom Brestovcu i Ivanovu.

Analiza kvaliteta vode u kačarevačkom jezeru pokazuje da ona odgovara drugoj klasi površinskih voda i da se može koristiti za rekreaciju.

Aerozagađenje: Slučaj „ukupni ugljovodonici, opet!”

Zagađujuća manipulativna aktivnost

Inspekcija tera po starom: nema prijava protiv odgovornih

Građani Pančeva su u noći između ponedeljka i utorka, 20. i 21. avgusta, ponovo bili izloženi visokim koncentracijama opasnih i zagađujućih materija.

Prema informacijama lokalnog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, 21. avgusta, jedan sat nakon ponoći, gradski monitoring sistem zabeležio je povišene vrednosti ukupnih ugljovodonika (preko 800 mikrograma po kubnom metru) i praškastih materija. Usled povećanog smrada i preteće izmaglice, dvadesetak Pančevaca, iz svih delova grada, obratilo se Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje. Usledila je standardna procedura – obavešteni su nadležni iz fabrika u južnoj industrijskoj zoni i republička inspekcija.

Dežurni u hemijskom kompleksu izvestili su javnost da su proizvodni procesi tekli normalno i da nije bilo akcidenta. Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, atmosferske prilike su tih dana bile veoma nepovoljne, što je pogodovalo stvaranju toplotne inverzije. Bez obzira na prognozu, menadžment Rafinerije je treći put zaredom u mesec dana prekršio Protokol o saradnji Grada Pančeva, ekološkog Ministarstva i NIS-a kojim se srpsko-ruski naftni gigant obavezao da će ukoliko vremenske prilike budu nepovoljne, obustaviti procese koji mogu dovesti do zagađenja. Pored toga, rafinerci su ponovo radili suprotno odlukama pravilnika o postupanju u slučaju loših meteoroloških uslova iako su bili upoznati sa činjenicom da će manipulativne aktivnosti pri ovakvom vremenu neminovno prouzrokovati povećano prisustvo opasnih i zagađujućih materija u pančevačkom aerosedimentu.

Sekretarijat nije uspeo da uđe u trag „blagom prekoračenju graničnih vrednosti emisije praškastih materija” i on bi mogao da potiče iz raznih izvora, ali lokalni ekolozi napominju da se i ovaj slučaj može dovesti u vezu s povećanjem koncentracije otrova tokom večeri početkom nedelje.

Akcija države radi zaštite građana Pančeva svela se na to da je republička inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Vilić naredila Rafineriji nafte Pančevo da, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, skrati vrememanipulacije. Ni ovog puta nisu podnete prijave protiv odgovornih direktora.

Ministarka dr Zorana Mihajlović posetila Rafineriju nafte Pančevo

U novembru startuje novo postrojenje

Prva poseta zvaničnika republičke Vlade nakon poslednjih izbora * Završena izgradnja rezervoara za tečni naftni gas * NIS ostaje bez monopola?

Ministarka za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine dr Zorana Mihajlović posetila je 24. avgusta rafinerijski kompleks Naftne industrije Srbije u Pančevu. Povod posete bio je završetak izgradnje rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa (TNG) u okviru projekta modernizacije prerađivačkih kapaciteta pančevačke Rafinerije, čije će puštanje u rad omogućiti čuvanje najmanje 6.000 kubnih metara TNG-a. Vrednost projekta izgradnje rezervoara premašila je devet miliona evra.

Tom prilikom, menadžment rusko-srpskog naftnog giganta s generalnim direktorom Kirilom Kravčenkom na čelu upoznao je ministarku dr Zoranu Mihajlović novim tehnološkim rešenjima koja će uskoro biti primenjena u procesu prerade nafte. Ujedno, ona je imala priliku da vidi ključne novoizgrađene objekte najveće NISove prerađivačke jedinice, koji bi prema najavi generalnog direktora NIS-a, trebalo da počnu da rade u novembru.

Pored visokih zvanica iz ministarstva i lokalne samouprave (delegaciju Pančeva predvodio je gradonačelnik prim. dr Svetozar Gavrilović), ovom skupu prisustvovao je i veliki broj novinara elektronskih i štampanih medija. Za sve njih organizovan je obilazak čitavog kompleksa kako bi se šira javnost što detaljnije upoznala s razvojnim planovima i ciljevima te kompanije.

Radovi pri kraju

Kiril Kravčenko je nakon zajedničkog obilaska fabrike, na konferenciji za novinare održanoj u krugu Rafinerije, iskoristio priliku da upozna prisutne goste s detaljima modernizacije. Kako je rekao, privode se kraju mašinsko-montažni radovi na novom postrojenju i sistem savremene infrastrukture rafinerije, kao jedan od neophodnih uslova za uspešan završetak primene mera na modernizaciji proizvodnih kapaciteta NIS-a, dobija svoj konačan oblik.

– Efikasna prerada nafte ne može da se sastoji samo od proizvodnih kapaciteta. Potrebne su i savremene mreže za distribuciju električne energije, uređaji za regeneraciju sirovina koje se koriste u različitim procesima, stabilan sistem transporta i logistike i drugo – rekao je Kravčenko.

On je podsetio da je u okviru realizacije projekta modernizacije od 2009. godine na teritoriji Rafinerije Pančevo pored osnovnih prerađivačkih kapaciteta ukupno izgrađeno i modernizovano 28 objekata.

Među njima su savremena transformatorska stanica kapaciteta 220 kilovata, uređaj za regeneraciju vodonika, komandna soba, postrojenje za regeneraciju sumporne kiseline i dr. Ukupan iznos investicija u rekonstrukciju je oko 90 miliona evra.

Interes države

Ministarka dr Zorana Mihajlović istakla je da će temeljno obnavljanje Rafinerije Pančevo omogućiti značajno povećanje efikasnosti tehnološkog procesa i energetske stabilnosti proizvodnje i da će se smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu primenom savremenih tehnologija za neutralisanje nusproizvoda prerade nafte.

– Za nas u Vladi Srbije i Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine jeste značajno da se ovo postrojenje pušta u rad jer je Srbija dugo čekala da na svojoj teritoriji ima Rafineriju koja će proizvoditi derivate kvaliteta EURO 5, odnosno derivate koji će odgovarati direktivama Evropske unije – rekla je ona na kraju i napomenula da će Vlada Republike Srbije mnogo više, u odnosu na svoje prethodnike, braniti državne interese kada je reč o udelu u vlasništvu i pravima koja proističu od toga.

Posebno je bila interesantna njena najava da će uskoro biti izmenjeni zakonski akti koji su NIS-u omogućili da suvereno vlada srpskim naftnim tržištem – npr. najveći naftni gigant na Balkanu u narednom periodu mogao bi da ostane bez monopola na polju skladištenja goriva. Pored toga, prva dama energetike očekuje da već od novembra, kada bude startovalo novo postrojenje NIS-a, smanji cenu goriva, jer će, prema njenom mišljenju, trošak prerade biti daleko niži od postojećeg.

Na primer, puštanje u rad postrojenja omogućiće NIS-u da poveća dubinu prerade nafte na 84 odsto, što je daleko više nego dosad. S druge strane, ne treba smetnuti s uma da će startovanje nove transformatorske podstanice omogućiti NIS-u značajnu uštedu električne energije.

Završena treća tamiška regata

Vratimo sjaj rekama

Pančevački ljubitelji reke i prirode učestvovali su od 24. do 26. avgusta na trećoj nautičkoj regati na Tamišu, koja je i ove godine prolazila poznatom trasom od Pančeva, preko Jabuke i Glogonja, do Opova i nazad.

Na svim destinacijama gde se konvoj zadržavao najveća pažnja posvećena je zaštiti reke Tamiš i ideji da se tom važnom plovnom putu vrati nekadašnji nautički sjaj.

U kampanji u okviru inicijative za vraćanje statusa plovne reke Tamišu učestvovalo 19 čamaca. Bilo je prijavljeno oko 30 posada, ali članovi Nautičkog kluba „Beograd” nisu mogli da isplove zbog niskog vodostaja u Čukaričkoj marini.

Uz druženje, muziku, priču i edukaciju protekla je i ovogodišnja regata koja je organizovana pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Stupa na snagu nov pravilnik

Zeleni pasoši obavezni od oktobra

Novi objekti moraju da poseduju dokaz o energetskoj efikasnosti * Upotrebna dozvola i uknjiženje neće biti moguće bez ovog dokumenta

U Srbiji će od 30. septembra prvi put početi da se primenjuju takozvani „energetski pasoši” za objekte, što bi trebalo da omogući uštedu energije i očuvanje životne sredine.

Ovaj dokument će biti legitimacija zgrade ili stana o potrošnji energije na godišnjem nivou i biće obavezan. Ni ova zgrada nece dobiti upotrebnu dozvolu bez energetskog pasosaNijedna zgrada, kuća, hotel, bolnica, dom zdravlja posle 30. septembra neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ili da bude uknjižena ako nema energetski pasoš koji će sadržati opšte, klimatske i termotehničke podatke o zgradi i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta itd. Prema pravilniku, utvrđeno je osam kategorija energetskih razreda od A plus do G, gde je A plus najveća energetska efikasnost.

Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kilovat-sati po metru kvadratnom godišnje, što je na nivou evropskog proseka. U našoj državi ima oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja od 150 do 200 kilovat-sati po kvadratnom metru na godišnjem nivou, dok u EU iznosi između 50 i 70 kilovat-sati.

Licencirani inženjeri

Pravilnikom o energetskoj efikasnosti obuhvaćeno je 10 kategorija objekata i to su stambene zgrade s jednim stanom, s dva ili više stanova, upravne i poslovne zgrade, zgrade namenjene obrazovanju i kulturi, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, turizmu i ugostiteljstvu, sportu i rekreaciji i zgrade mešovite namene. Do sada je 290 inženjera bilo na obuci i položilo stručni ispit za licence za izradu elaborata energetske efikasnosti, na osnovu kojih će se kasnije izdavati pasoši.

Kako je procenila Inženjerska komora Srbije, potrebno je obučiti i zaposliti oko 2.000 licenciranih inženjera, kako bi svi objekti u zemlji mogli da budu kategorisani. Što se tiče firmi koje će biti zadužene za izdavanje energetskih pasoša, one će morati da imaju najmanje dva inženjera bilo koje struke s licencom za energetske pasoše.

Poskupljuju nekretnine

Jasno je da će primena tog pravilnika uticati na poskupljenje izgradnjr (procenjuje se da će to biti oko pet odsto), ali će prema mišljenju stručnjaka, povraćaj uloženih sredstava u energetsku efikasnost uslediti posle pet do šest godina. S druge strane, oni zaključuju da lokacija neće više biti presudna za iznos cene stanova, već će energetska efikasnost igrati ključnu ulogu u utvrđivanju konačne vrednosti objekta.

„Zeleni pasoš” biće obavezan prilikom rekonstrukcije i prometa i izdavanja nekretnina, ali neće biti potreban za vikendice, zgrade manje od 50 kvadrata, kao i pomoćne zgrade i proizvodne pogone gde je temperatura grejanja ispod 12 stepeni. Kada je reč o starim objektima, njihovi vlasnici biće u obavezi da unaprede efikasnost najmanje za jednu kategoriju utroška energije, što će postići dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora, stolarije itd. Država još uvek nije propisala rok do kada to treba uraditi, ali je obećala da će pomoći građanima (subvencionisanim kreditima) da ispune propisane obaveze.

Koliko smo spremni

Gradski većnik zadužen za ekologiju Vladimir Delja govoriće u narednom broju „Pančevca” o ovoj važnoj temi. Da li su i koliko spremne službe lokalne samouprave da primenjuju odredbe novog Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada, biće jasnije sledećeg četvrtka.

Država procenjuje da će uvođenje „energetskih pasoša” povećati proizvodnju u industriji građevinskog materijala, ali će veliku korist imati i građevinske firme koje će raditi adaptacije starih objekata. Posebno je interesantan deo pravilnika koji se odnosi na energetsku efikasnost stanova u zgradama, jer je predviđeno da se uvede plaćanje centralnog grejanja po potrošnji, a ne paušalno po kvadratu.

Regionalna privredna komora Pančevo, imajući u vidu značaj usvajanja Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnika o uslovima, sadržini i načinu izdavanja certifikata o energetskim svojstvima zgrada, organizovala je krajem maja prezentaciju pod nazivom „Implementacija pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada” na kojoj su predstavnici preduzeća i institucija iz južnog Banata mogli da se informišu o sadržaju i primeni novog pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i uslovima, sadržini i načinu izdavanja certifikata o energetskim svojstvima zgrada.

Aerozagađenje: Slučaj „Svetli dan”

Ekonomski interes pre svega

Poremećaj proizvodnje u „Azotari”?! * Rafinerci teraju po svom – truju za sve pare * Sastanak zakazan za sredu, 5. septembar

Pančevci su i prošle nedelje bili izloženi visokim vrednostima opasnih i zagađujućih materija.

Pored ukupnih ugljovodonika i praškastih materija, ovoga puta otrovni koktel južne zone bio je obogaćen i amonijakom – 25. avgusta jednočasovna vrednost ove opasne materije dostigla je 502 mikrograma – merenja mobilne merne stanice Zavoda za javno zdravlje (granična vrednost 270 mikrograma po kubnom metru). S druge strane, gradski monitoring je istog dana zabeležio vrednosti ukupnih ugljovodonika od 886 mikrograma. Treba istaći da je analizator ponovo izmerio maksimalnu vrednost koju je mogao da registruje (tako je baždare), što ukazuje da su vrednosti zasigurno bile duplo veće.

Ponovo su uznemireni građani do ranih jutarnjih sati tražili više informacija o hemijskom incidentu od Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje i po ko zna koji put su službenici bili prinuđeni da ponavljaju staru mantru – da su nepovoljni klimatski uslovi doprineli zagađenju.

Procesi u pogonima južne industrijske zone, prema rečima dežurnih iz fabrika, tekli su normalno i u skladu s propisanim procedurama.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine okrivila je razlike u dnevnim i noćnim temperaturama, uz obrazloženje da u Rafineriji nije bilo pretakanja motornih benzina u petak, 24. avgusta, nakon 18 sati.

Prema rečima Vladimira Delje, gradskog većnika zaduženog za zaštitu životne sredine, neprijatni mirisi, zbog povećanih vrednosti ukupnih ugljovodonika, počeli su da se šire gradom u petak, 24. avgusta, oko 22 sata.

– To nije prvi put ovog leta i to nas prati non-stop. Nepovoljni meteo-uslovi utiču da se ova pojava ponavlja i dalje. U tom smislu, moramo potražiti rešenje na duži period, nešto što se neće zaustaviti na ovome. Efekata nema i uz razumevanje da RNP mora da proizvodi moramo razumeti i želju Pančevaca da imaju miran san i normalan život – rekao je on i najavio da će se u sredu, 5. septembra, gradska vlast održati sastanak s predstavnicima zagađivača i nadležnih republičkih organa na kom će javnosti biti predočen „Predlogprograma mera za poboljšanje kvaliteta vazduha u Pančevu”.

Valjda će se sledeće srede razjasniti da li je dogovor između inspektorke Marine Vilić i menadžmenta NIS-a da rafinerci „u toku ’svetlog dana’ idu s utovarom benzina, a da kasnije, eventualno mogu ići s utovarom drugih motornih benzina, tipa dizela, evrodizela i dizelskih komponenti”(izjava inspektorke koju je prenela televizija Pančevo) u skladu s planom i pravilnikom kojima se utvrđuju pravila igre u situaciji kada nad gradom vladaju nepovoljni meteouslovi. Ujedno, saznaće se i šta je to poremetilo proizvodnju u „Azotari” usled čega je pančevački vazduh bio prepunjen amonijakom.

Grad spremno dočekuje primenu novog pravilnika

Smanjen utrošak električne energije

U Srbiji će od 30. septembra stupiti na snagu Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja certifikata o energetskim svojstvima zgrada. To znači da će se od tada u našem gradu primenjivati odredbe koje definišu činjenicu da svaki novi objekat mora da ima tzv. „energetski pasoš”.

Prema rečima Vladimira Delje, gradskog većnika zaduženog za zaštitu životne sredine, naša lokalna samouprava spremno dočekuje primenu novih pravila igre. Pančevci ne bi trebalo da brinu jer je u Direkciji petoro stručnjaka obučeno i dobilo licence za obavljanje pomenutog posla (izradu elaborata energetske efikasnosti, na osnovu kojih će se kasnije izdavati ova ekološka legitimacija). Pasoš će biti deo obavezne prateće dokumentacije jednog objekta i sadržaće podatke o njegovoj potrošnji energije na godišnjem nivou. On će biti jedan od uslova na osnovu kojeg će nadležne institucije davati upotrebnu dozvolu za objekat ili dozvolu za uknjiženje kuće ili zgrade u katastar.

Da podsetimo, Pravilnikom o energetskoj efikasnosti obuhvaćeno je 10 kategorija objekata: stambene zgrade s jednim stanom, s dva ili više stanova; upravne i poslovne zgrade; one namenjene za obrazovanje i kulturu; zdravstvenu i socijalnu zaštitu, turizam i ugostiteljstvo; sport i rekreaciju, kao i zgrade mešovite namene.

Pored toga, Ministarstvo za zaštitu životne sredine naložilo je lokalnim samoupravama da pripreme strategije energetske efikasnosti, kao i to da jedan deo tog programa i ostvare. Pančevačka vlast je pripremila nekoliko projekata, čija bi realizacija trebalo da počne uskoro. Prema rečima većnika Delje, neki od njih su već okončani.

Prilikom renoviranja instalacija u gradskoj kući, radnici su vodili računa o tome da ostvare uštedu električne energije, pa je tako račun za struju lokalne vlasti mnogo manji nego ranije. Pančevo bi u narednom periodu trebalo da dobije i svog menadžera za energetsku efikasnost, čiji će posao biti da pripremi i nadzire primenu lokalnih planova, koji bi trebalo da smanje potrošnju energenata u našem Gradu.

Radni sastanak lokalne samouprave i zagađivača

Zahtevi upućeni ministarstvu životne sredine

Ukupni ugljovodonici prave veliki problem * Toplotna inverzija pospešuje aerozagađenje

Lokalna samouprava organizovala je u sredu, 5. avgusta, sastanak s predstavnicima Rafinerije nafte Pančevo, „HIP Petrohemije” i „Azotare” povodom višednevnog aerozagađenja koje je građanima Pančeva poslednjih nedelja zadavalo velike probleme.

Prema rečima nadležnih u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine oko 30 sugrađana dnevno je zvalo Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje zbog povećane koncentracije neprijatnih mirisa u gradu.

Zaključci

– Da grad Pančevo pokrene izradu „Plana za poboljšanje kvaliteta vazduha na teritoriji grada” koji bi obuhvatio kratkoročne i dugoročne mere; – Obavestice ministarku MihajlovicDa grad Pančevo pokrene inicijativu da Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije pruži adekvatnu podršku pri izradi gorenavedenog plana; – Zahteva se od Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine da fabrikama naloži inoviranje njihovih akcionih planova, s akcentom na što bržu modernizaciju tehnoloških postupaka; – Zahteva se od nadležnog ministarstva da fabrikama naloži primenu mera prevencije u cilju redukcije neprijatnih mirisa u procesima u kojima se mogu emitovati gasovi neprijatnog mirisa.

– Grad Pančevo zahteva od Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine da u skladu sa svojim nadležnostima utvrdi uzroke zagađenja vazduha u periodu jul–avgust 2012. godine ukupnim ugljovodonicima; – Zahteva se od fabrika južne industrijske zone da hitno izvrše dopunu svojih planova preventivnih mera u situaciji prognoziranih nepovoljnih meteoroloških uslova, kako bi se sprečila pojava povećanih koncentracija zagađujućih materija; – Zahteva se da zagađivači redovno informišu nadležni sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva o realizaciji svih planova koji se odnose na zaštitu životne sredine i redovno dostavljaju izveštaje o merenjima s automatskih kontinualnih merača, kao i merenjima emisije i kvaliteta vazduha koje vrše na osnovu svojih programa za praćenje kontrole kvaliteta vazduha; – Da ovlašćena lica fabrika u južnoj industrijskoj zoni blagovremeno prenesu informaciju lokalnim medijima o svim planiranim aktivnostima koje eventualno mogu dovesti do povećanih emisija zagađujućih materija.

Zaključci s ovog sastanka biće upućeni resornoj ministarki Zorani Mihajlović

Pored toga, lokalni monitoring sistem beležio je visoke vrednosti velikog broja opasnih i zagađujućih materija, među kojima se izdvajao visok nivo ukupnih ugljovodonika, pa su lokalci bili prinuđeni da zatraže odgovore od nadležnih u fabrikama južne industrijske zone.

Preduzimaju sve

Naravno, kao po nepisanom pravilu kada je o pančevačkom zagađenju reč, konkretnog odgovora nije bilo. Predstavnici fabrika objašnjavali su većniku Vladimiru Delji i predstavnicima ekološkog sekretarijata kako zaposleni u hemijskom kompleksu preduzimaju sve da bi se situacija u pančevačkom aerosedimentu prilikom nepovoljnih vremenskih prilika bar malo popravila.

Rafinerci su istakli da su svesni svoje odgovornosti i da 70 miliona evra uloženih u poslednje tri godine u rešavanje ekoloških problema pokazuje spremnost menadžmenta da jednom zauvek naftni gigant bude skinut s dnevnog reda kada je reč o ispuštanju opasnih materija. Trenutno je u toku kapitalni remont sistema dreniranja i nakon završenih radova čitav sistem biće zatvorenog tipa, što bi trebalo da spreči emitovanje opasnih materija s ove ekološke crne tačke. Ostalo je nejasno da li će konkretan zahvat doprineti da se smanje vrednosti ukupnih ugljovodonika.

Otprema derivata

S druge strane, manipulacija i otprema derivata predstavljaju najveći izvor emisije ukupnih ugljovodonika i nadležni u NIS-u ne beže od toga, ali uveravaju Pančevce da će realizacija investicije na autopunilištu u mnogome smanjiti udeo Rafinerije u ukupnom zagađenju ugljovodonicima za koje je kriva južna industrijska zona.

Petrohemičari su u remontu i trenutno se modernizuje jedan deo proizvodnog bloka, što bi trebalo da spreči emitovanje opasnih i zagađujućih materija u atmosferu. Azotarci imaju identičan stav s komšijama kada je reč o tome da su nove investicije jedini pravi način izlaska iz ekološkog ćorsokaka. Ostvarivanje zacrtanog kroz sprovođenje mera iz usvojenih akcionih planova zavisi, kada je reč o „Azotari”, od interesa države, jer primena ekoloških standarda EU nije moranje već interes, smatra menadžment nekadašnjeg lidera u proizvodnji veštačkog đubriva.

Nakon kratke diskusije predloženi su zaključci koji će biti prosleđeni nadležnom ekološkom ministarstvu.

Prava šansa NIS-a

Mladi imaju priliku da se pokažu

Pančevački srednjoškolci među odabranima * Devet meseci stručne prakse u naftnom gigantu

U okviru svoje korporativne društvene odgovornosti, Naftna industrija Srbije započela je realizaciju programa pod nazivom „NIS ŠANSA 2012”, čiji je cilj da mladim, talentovanim stručnjacima sa završenom srednjom stručnom školom i završenim fakultetom, bez radnog iskustva u struci omogući zaposlenje.

U skladu sa tim, prošle nedelje je 215 kandidata u Novom Sadu potpisalo ugovor o radu na određeno vreme s NIS-om, tako da će uskoro postati deo tima kompanije u mestima gde rusko-srpski gigant obavlja delatnost.

U realizaciji prve faze ovog programa partneri NISa su Autonomna pokrajina Vojvodina i lokalne samouprave grada Novog Sada, Pančeva, Kikinde, Zrenjanina i Novog Bečeja. Šansu da rade, uče i steknu prva profesionalna iskustva za godinu dana dobilo je 129 kandidata s visokom stručnom spremom, među kojima je najviše diplomiranih inženjera rudarstva i geologije, ekonomije, elektrotehnike i mašinstva. S druge strane, sa završenom srednjom stručnom školom 86 mladih elektrotehničara, bravara i mašinbravara, hemijskih i mašinskih tehničara imaće priliku da devet meseci stiču svoja prva radna iskustva u NIS-u. Među njima je i 40 srednjoškolaca iz Pančeva.

Prema rečima nadležnih iz NIS-a, obavljena je pažljiva selekcija koja je obuhvatala niz testova i provera znanja, kao i analizu proseka ocena u toku školovanja.

U toku izbora kandidata NIS je sarađivao sa opštinama, fakultetima i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Takođe, tokom jeseni NIS započinje i drugu fazu ovog programa, u kojoj će svoju šansu dobiti još osamdesetak mladih bez radnog iskustva u svojoj struci. Oni će biti angažovani u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. Kako kažu u NIS-u, svi oni će svojom energijom i znanjem stečenim u srednjim školama i na fakultetima osvežiti budućeg naftnog lidera na Balkanu.

Najavljeno je da će još dvadesetak visoko obrazovanih Pančevki i Pančevaca dobiti priliku da se dokazuje u Rafineriji nafte Pančevo.

Građanska eko-patrola

Reciklaža u Malom Londonu

Građani se godinama žale na dim i smrad od paljevine iz romskog naselja na ulazu u Pančevo, poznatog kao Mali London.

Obavestice ministarku MihajlovicProblem je što se u tom delu grada, pretežno noću, odvija svojevrstan, zakonom zabranjen, proces reciklaže – spaljivanje nepotrebnih delova reciklabilne sirovine kako bi se došlo do bakra.

Pančevci redovno o tome obaveštavaju nadležne inspekcijske organe, ali leka za ovu bahatost još uvek nema. Kako se može videti iz priloženog, osionost sumnjivih reciklera prelazi u bezobrazluk.

Razgovor s povodom: Radosav Despotović, direktor Direkcije za industrijsku i ekološku bezbednost, zaštitu na radu i zdravlje u bloku prerade NIS-a

Zahtevi upućeni ministarstvu životne sredine

Ukupni ugljovodonici prave veliki problem * Toplotna inverzija pospešuje aerozagađenje

Nekoliko nedelja nad gradom su se nadvijali otrovni oblaci natopljeni ugljovodonicima. Nepovoljni klimatski uslovi prouzrokovali su pogoršanje situacije u gradu, tako da su jednočasovni pikovi prelazili i 1.300 mikrograma po kubnom metru.

S namerom da saznamo šta se tih dana dešavalo u Rafineriji, za koju se sumnja da je najveći krivac za nedavna zagađenja, o ovoj temi smo razgovarali s Radosavom Despotovićem, direktorom Direkcije za industrijsku i ekološku bezbednost, zaštitu na radu i zdravlje u NIS-ovom Bloku prerade u Pančevu.

PANČEVAC: Naftna industrija Srbije rešila je problem emisije benzena, a sad vas nadležne ekološke institucije i pančevačka javnost optužuju da ste krivi za nedavna višenedeljna zagađenja ukupnim ugljovodonicima. Da li je nezadovoljstvo građana opravdano?

R. DESPOTOVIĆ: Koncentracije benzena u ambijentalnoj sredini svedene su na vrednosti koje su ispod zakonom propisanih ili su, kako se to kaže, u granicama tolerantnih vrednosti. To je rezultat i investicija koje smo uradili poslednjih godina, znatno povećane radne i tehnološke discipline i sadržajne saradnje s državnim i lokalnim organima vlasti na polju zaštite životne sredine. Novinar Pancevca u razgovoru sa predstavnikom NIS-aZa poslednje tri godine, kroz različite ekološke projekte, NIS je u pančevačku Rafineriju uložio preko 70 miliona evra. To će se nastaviti i u narednom periodu. Kada je reč o nedavnim povišenim koncentracijama ugljovodonika, u potpunosti razumemo negodovanje građana zbog neprijatnih mirisa koji su se mogli osetiti u pojedinim delovima grada. To nezadovoljstvo je opravdano. Traženje uzroka za povišene koncentracije ugljovodonika, međutim, nije jednostavno i rekao bih da je upiranje prsta u Rafineriju više posledica inercije nego egzaktnih podataka. Prisustvo povišenih koncentracija ukupnih ugljovodonika u Pančevu ne može se vezivati samo za Rafineriju, jer u situacijama kada se formiraju nepovoljni meteorološki uslovi, povišenju koncentracija doprinose, pored industrijskih objekata, i aktivnosti građana – vozila u saobraćaju, benzinske pumpe, farbare i tako dalje. Za stepen prisustva ukupnih ugljovodonika u vazduhu, prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, nisu propisane granične vrednosti, što bi trebalo da umanji zabrinutost građana. Ipak, ta činjenica nas u NIS-u neće uspavati i mi ćemo zajedno sa svima istrajati kako bismo prisustvo svih zagađujućih materija sveli na najmanju meru.

• Kada nad gradom vladaju nepovoljni vremenski uslovi, Rafinerija mora da prilagodi procese proizvodnje kako bi se smanjio mogućđ negativan uticaj na kvalitet vazduha.

– U slučaju nepovoljnih meteoroloških uslova i epizodnog zagađenja vazduha, kada je mešanje slojeva vazduha smanjeno i kada se polutanti emitovani iz industrije, saobraćaja i u zimskom periodu iz ložišta zadržavaju u prizemnim slojevima, što povećava njihove koncentracije u ambijentalnom vazduhu, preduzima se niz preventivnih mera. Manipulativne aktivnosti se redukuju i prilagođavaju prognoziranoj meteorološkoj situaciji. Pored toga, uvodi se vremensko ograničenje otpreme motornih benzina, a ukoliko je potrebno, isporuka derivata se potpuno obustavlja, sve dok epizodno zagađenje traje. Pripreme za takve situacije počinju od jutarnjih sati. Kada u Rafineriju stigne prognoza za 48 sati unapred, počinje planiranje aktivnosti na dnevnom nivou. Sve aktivnosti koje eventualno mogu doprineti povišenom nivou zagađujućih materija u vazduhu preventivno se stavljaju pod restrikciju. Kasnije u toku dana, ako se zabeleži povišenje koncentracija pojedinih zagađujućih materija merenih na monitoring sistemu, preventivno se pristupa i obustavljanju pojedinih odobrenih aktivnosti, dok se nivo zagađujućih materija ne spusti na normalu.

• Najavljena modernizacija pristana treba da smanji emisiju zagađujućđih materija prilikom utovara i istovara derivata. Kada ćđe posao biti završen i da li ćđe realizacija ovog projekta doneti željene rezultate?

– Sasvim sigurno, modernizacija pristaništa na Dunavu je u osnovi ekološka investicija. Njena vrednost prelazi sumu od 32 miliona evra. Ovde su već dopremljeni uređaji za utečnjavanje gasova prilikom utovara/istovara derivata – takozvane VRU jedinice – i ova investicija će doprineti smanjenju ukupnog nivoa zagađenja, uključujući i ugljovodonike.

Projekat modernizacije pristaništa treba da bude završen u narednih mesec dana.

Nakon puštanja u rad VRU jedinice na pristaništu smanjiće se emisija ugljovodonika u vazduh, a Rafinerija neće više morati da redukuje otpremu naftnih derivata s pristaništa, osim iz preventivnih razloga. Očekujemo dobre rezultate realizacije ovog projekta, ali treba imati u vidu i činjenicu da i plovni objekti moraju biti pripremljeni kako bi VRU jedinica mogla u potpunosti da funkcioniše. S obzirom na nepovoljan materijalni položaj brodara, i njima će biti potrebno vreme da prilagode svoje objekte za hermetički zatvoren sistem utovara. U tome očekujemo i pomoć države.

• U javnosti se često napominje da procesi proizvodnje ne mogu biti potpuno obustavljeni. Zašto prilikom nepovoljne klimatske situacije Rafinerija jednostavno ne obustavi sve?

– Takve mere su nepotrebne, jer su sve aktivnosti koje eventualno mogu dovesti do povišenja koncentracije ukupnih ugljovodonika u RNP-u prepoznate i one se ograničavaju u skladu s prognoziranim meteorološkim prilikama. Preduzimanje nekih drastičnijih mera, u smislu obustavljanja procesa proizvodnje, moglo bi da bude kontraproduktivno.

Treba imati na umu činjenicu da su svi uspesi koje smo do sada ostvarili na polju ekologije rezultat kontinuiranog rada rafinerijskih postrojenja.

Uspešno tržišno poslovanje, koje rezultira profitom, uz nesumnjivu socijalnu odgovornost NIS-a, na najefikasniji način otvara prostor za rešavanje svih nasleđenih problema u oblasti zaštite životne sredine.

• Sem manipulacije derivatima, postoji li još neki „hotspot” koji je uzrok povišenja nivoa ukupnih ugljovodonika u pančevačkom vazduhu?

– Akcionim planom za rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine, koji smo u međuvremenu, u saradnji s nadležnim državnim organima, inovirali, ustanovili smo sva mesta u proizvodnom procesu koja mogu biti potencijalni uzročnici aerozagađenja. Sve naše aktivnosti na polju ekologije svode se na realizaciju tih planova, a samo loše obavešteni ili nedobronamerni ne žele da vide rezultate koje smo do sada ostvarili.

Udruženje građana „Gama” predstavilo program

Nova stranica aktivizma

Organizacioni tim udruženja građana „Gama” održao je u sredu, 11. septembra, javnu prezentaciju sistemskih predloga i mogućih rešenja za unapređivanje životne sredine i sporta u našem gradu.

U punoj maloj sali gradske kuće predstavljeni su planovi i ciljevi udruženja, koji će biti prosleđeni članovima Gradskog veća. Članovi ove nevladine organizacije očekuju da će sadašnja lokalna samouprava imati više razumevanja nego prethodna za ideje i napore „Game” da se život u Pančevu učini boljim. U pozdravnoj reči predsednica udruženja Vesna Radojčić osvrnula se na dosadašnje akcije i podsetila prisutne da su u protekle dve i po godine, kroz više od dvadeset aktivnosti, iako je bilo spočitavanja s raznih strana, „gamovci” uspeli da privuku pažnju pretežno mladih Pančevaca. Pošto se u Pančevu nakon izbora stvorila nova klima, odlučili su da započnu ispisivanje nove stranice u oblasti građanskog aktivizma.

Prvi korak je usmeren na rešavanje problema u sportu i ekologiji. Prema rečima Vukašina Čukića, člana glavnog odbora „Game”, neophodno je afirmisati bazne sportove u nižim razredima, ali i reformisati dosadašnji sistem školskog takmičenja. Ujedno, članovi udruženja se zalažu za pokretanje amaterskih liga, kapitalna ulaganja u infrastrukturu, ukidanje plaćanja profesionalnih ugovora novcem iz budžeta i stvaranje jednog sportskog društva koje treba da postane baza za razvoj sporta u gradu. Najviše kritika se odnosilo na fiktivni rad postojećih upravnih odbora pančevačkih klubova.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, osnovno opredeljenje udruženja je da se prekine praksa da ekonomski interes bude ispred interesa građana Pančeva. Pored toga, neophodno je da tužilaštvo bude mnogo agilnije kada je reč o kažnjavanju propusta zagađivača, ali i da Grad preduzme konkretne mere u oblasti rešavanja problema otpadnih voda i otpada.

Mera republičke Vlade stupila na snagu

Niža cena dizela za poljoprivrednike

U okviru programa za obezbeđivanje goriva za poljoprivrednike u periodu setve i u skladu sa odlukom Ministarstva poljoprivrede Srbije, prošlog vikenda je počela prodaja dizel-goriva na benzinskim stanicama NIS-a po povlašćenim cenama za porodična poljoprivredna gazdinstva.

Program realizacije subvencionisanog goriva važiće na teritoriji cele Srbije u periodu od 15. septembra do 15. novembra 2012, a prodaja se obavlja preko maloprodajne mreže NIS-a. Ukupna količina goriva koje je kompanija namenila za potrebe poljoprivrednika iznosi 66 miliona litara. Važeća maloprodajna cena dizel-goriva koju plaća kupac regresira se u visini od 23 dinara po litru, kao i u visini popusta odobrenog od strane ovlašćenog distributera, koji iznosi 15,40 dinara po litru dizelgoriva D2 i 1,50 dinara po litru evrodizela.

Primera radi, navedeni povraćaj je 13. septembra iznosio ukupno 72,97 dinara po litru dizel-goriva D2, odnosno 59,07 dinara po litru evrodizela. Sredstva za regresiranje goriva odobravaju se za obavljanje jesenjih radova, u količini od 40 litara goriva po hektaru prijavljenog obradivog poljoprivrednog zemljišta. Vlada preporučuje kupcima da sa sobom ponesu bilo kakav dokument na kome piše tačan broj gazdinstva jer će u suprotnom morati da plate punu cenu.

U isto vreme NIS je započeo realizaciju programa za obezbeđivanje popusta na dizel-gorivo D2 i evrodizel za sve kategorije fizičkih lica. U skladu s tim programom, koji takođe važi do 15. novembra, na svim benzinskim stanicama NIS-a predviđen je popust od tri dinara za litar dizela D2 za količinu čija je vrednost preko 1.000 dinara, kao i popust od 1,5 dinara za litar evrodizela za količinu u vrednosti manjoj od 1.000 dinara.

Predstavljena studija o potencijalu biomase

Spaljivanjem sena do struje

Termoelektrana na Kotežu? * Alternativna goriva u službi zaštite životne sredine

Međunarodna fondacija „BalkanNet” održala je u sredu, 19. septembra, prezentaciju studije o potencijalu upotrebe biomase na teritoriji Pančeva u energetske svrhe.

Taj projekat je proizašao iz protokola o saradnji našeg grada i te međunarodne fondacije, koji je potpisan 2010. godine.

Reč je o inicijativi da u našem gradu počne upotreba obnovljivih izvora energije i da se, u skladu sa evropskim direktivama, uštedom podigne nivo energetske efikasnosti. Prema rečima Vladimira Delje, gradskog većnika zaduženog za ekologiju, lokalna samouprava uveliko radi na izradi strategije koji bi Pančevu donela veliku uštedu u potrošnji svih vidova energenata. On smatra da navedena studija predstavlja prvi korak u realizaciji tog ambicioznog plana.

Izvori

Obnovljiva energija iz biomase, vetra, malih hidroelektrana i geotermalnih izvora u centru je pažnje država, potencijalnih investitora i potrošača u celom svetu. U 2007. godini Evropska unija (EU) postavila je cilj zemljama članicama da do 2020. godine dvadeset procenata energije u svakoj od zemalja treba da potiče iz obnovljivih izvora energije.

Srbija ima značajne izvore kojima bi mogla da zadovolji novonastale zahteve. Zasto na polju, kad moze u furuni? Vlada Srbije je razvila strategiju kako bi iskoristila ovu priliku. Da bi podstakla razvoj i investicije u ovaj sektor i ispunila obavezu po Ugovoru o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, Vlada Srbije je usvojila nekoliko propisa po direktivi od novembra 2009. godine.

Po navodima stručnjaka koji su radili na ovom dokumentu, naš grad ima veliki potencijal kada je reč o korišćenju alternativnih goriva u energetske svrhe. To se naročito odnosi na biomasu.

Prema rezultatima istraživanja, ova materija mogla bi da učestvuje sa šest procenata u ukupnoj godišnjoj proizvodnji toplotne energije.

Biomasa, kao gorivo za proizvodnju energije (električne i toplotne) koje se smatra obnovljivim izvorom, jeste bio-razgradiva materija nastala u poljoprivredi, šumarstvu i pratećoj industriji i domaćinstvu i obuhvata: biljke i delove biljaka; ostatke i nusproizvode biljaka nastale u poljoprivredi (slama, kukuruzovina, granje, koštice, ljuske); stajsko đubrivo; ostatke biljaka u šumarstvu (ostaci pri seči šuma); bio-razgradive ostatke u prehrambenoj i drvnoj industriji koji ne sadrže opasne materije i dr.

Ideja o korišćenju biomase kao energenta u Pančevu realizuje se i kroz projekat koji finansira Evropska komisija u saradnji s Ministarstvom energetike. JKP „Grejanje” očekuje rezultate predstudije o izgradnji postrojenja za proizvodnju struje i toplotne energije i prema preliminarnim rezultatima sasvim je moguće da u dogledno vreme, na samom obodu naselja Kotež, „nikne” termoelektrana koja će proizvoditi dvadeset megavati toplotne energije i pet do deset megavati električne energije na sat. Prema rečima zvaničnika, ukoliko se Grad odluči na ovaj korak, deo troškova izgradnje obezbediće Evropska unija.

Aktivnost kluba „Materhorn”

Antiglobalistički ultramaraton

U organizaciji Planinarsko-alpinističkog kluba „Materhorn”, u subotu, 22. septembra, biće održan sedmi ultramaraton od Rafinerije nafte Pančevo do Fruške gore.

Do prošle godine ova manifestacija je imala prevashodno ekološki karakter – kao vid protesta zbog aerozagađenja u Pančevu i uništavanja nacionalnog parka Fruška gora. Sada ultramaraton ima antiglobalističko obeležje – kao borba protiv pohlepe, siromaštva, modernog robovlasništva, stvaranja novog modela kolonija i drugih nepravdi u zemlji i svetu.

Biciklistički maraton je dugačak 156 kilometara, a start je predviđen za subotu, 22. septembar, u 9 sati, ispred Rafinerije. Učesnici manifestacije kratko će se zadržati ispred kuće u Petra Preradovića 6, u znak solidarnosti s porodicom čija je kuća srušena 18. novembra 2009. godine usled eksplozije plina. Konvoj aktivista zaustaviće se i ispred zgrade lokalne samouprave, u znak protesta zbog bahatog odnosa NIS-a prema pravima građanima Pančeva da žive u zdravoj sredini.

Nedelju dana kasnije, u subotu, 29. septembra, biće održan i ultramaraton, na istoj trasi, za trkače i pešake.

Upaljeni pilot-breneri peći na novim postrojenjima MHC & DHT

NIS priprema start

Važna faza pripreme pogona * Remontni zastoj u Rafineriji

U sklopu predstartnih aktivnosti, provere ispravnosti opreme i uređaja na postrojenjima u kompleksu MHC & DHT, početkom septembra upaljeni su pilot-breneri na pećima za blagi hidrokreking i hidroobradu.

Prema rečima Vladimira Gagića, zamenika direktora tehničke direkcije Bloka prerade, ovo je bila veoma važna faza pripreme pogona za siguran start – proces sušenja je trajao tri dana.

Pored toga, s paljenjem pilot-gorionika puštena je u rad i ugljovodonična baklja na kojoj će sagorevati gasovi iz novoizgrađenog kompleksa. U rad su pušteni i svi pomoćni sistemi, vodena para, struja i voda. Prema rečima nadležnih u NIS-u, sve aktivnosti su protekle po planu.

Nova baklja visine 141 metar najviša je metalno-mašinska građevina u Rafineriji. Ugradnju cevi baklje i čelične konstrukcije obavila je kompanija „Goša montaža”, a radove na priključivanju ovog objekta na elektro i instrumentalni deo sistema uradila je firma „Termoelektro Enel”. Razvođenje i spajanje kablova na baklji urađeno je u potpunosti, uključujući i avionsku signalizaciju u tri nivoa.

Važno je istaći da je nova rafinerijska baklja viša od postojeće, tzv. velike, za preko 50 metara, a od male skoro trostruko.

Tokom septembra procesna postrojenja Rafinerije nafte Pančevo biće u remontnom zastoju. Ovo je poslednji ovogodišnji remont, u okviru koga će, uz ispunjavanje zakonskih obaveza, biti obavljeni svi tehničko-tehnološki zahvati, kako bi se omogućio kontinualan rad Rafinerije tokom čitave naredne godine.

Siniša Stokuća, rukovodilac remonta, ističe da je najznačajniji posao tokom jednomesečnog planskog zastoja povezivanje proizvodnih postrojenja u starom delu fabrike s novoizgrađenim procesnim pogonima u okviru kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC & DHT).

Na remontnim poslovima je angažovano 400 izvršilaca, a procenjuje se da će ukupna vrednost radova biti oko 476 miliona dinara. „Nisovci” u pravi plan izdvajaju sanaciju dimnjaka na postrojenju za fluidni katalitički kreking, remont koplja rafinerijske baklje, revitalizaciju slajd-ventila na postrojenju FCC i ugradnju masenih merača. U okviru ovog remonta završiće se i jedna investicija – realizacija zatvorenog sistema uzimanja uzoraka, što će doprineti većim uštedama i većoj bezbednosti zaposlenih na radu. U toku ovog planskog zastoja otprema derivata iz Pančeva obavlja se nesmetano i obezbeđene su dovoljne zalihe svih vrsta derivata.

Akcija planinarskog društva „Materhorn”

Sedmi ekološko-antiglobalistički ultramaraton

U organizaciji Planinarskoalpinističkog kluba „Materhorn”, prošle subote je održan sedmi ekološko- antiglobalistički ultramaraton od Rafinerije nafte Pančevo do Popovice, poznatog izletišta na Fruškoj gori.

Šezdesetak učesnika iz nekoliko gradova i mesta u Srbiji – Novog Sada, Beograda, Inđije, Požarevca i Mladenovca – krstarilo je dvotočkašima po banatskim drumovima. Na cilj je stiglo 39 biciklista, koji su prešli rutu dugu 156 kilometara.

Ova manifestacija, prvobitno zamišljena kao protest zbog narušavanja životne sredine u Pančevu i u nacionalnom parku Fruška gora, prerasla je u antiglobalističku aktivnost. Oaza ocekuje goste...Cilj je da se ukaže na veoma ozbiljan i opasan problem – posledice globalizma (pohlepa, eksploatacija, siromaštvo i nehumanost). Učesnici maratona su se pre izlaska na trasu, u znak solidarnosti s porodicom Preda, nakratko zadržali u Ulici Petra Preradovića 6, ispred razrušenog zdanja. Ni nakon tri godine nepravda nije ispravljena – zbog nečije greške ova porodica je ostala bez krova nad glavom.

Akterima manifestacije dodeljene su zahvalnice, medalje i majice. Nastavak antiglobalističke kampanje najavljen je za subotu, 29. septembar, kada će put Fruške gore krenuti trkači. Kao i prošlog vikenda, start će biti ispred glavnog ulaza Rafinerije nafte Pančevo, u 8.30.

Staza je dugačka 140 kilometara i uglavnom se pruža nasipima uz Tamiš i Dunav, do mosta kod Beške, a nastavlja se u šumskom području Fruške gore. Najmlađi učesnik koji je savladao stazu ultramaratona jeste Dejan Lazarević (14) iz Pančeva, a najstariji – Spasoje Spasojević (62) iz Krnjače.

Akcija planinarskog društva „Jelenak”

Pokrajinska manifestacija „Boje ruja” u Peščari

Tradicionalni susret planinara i ljubitelja prirode * Besplatan prevoz do Čardaka

Planinarsko društvo „Jelenak” u subotu, 29. septembra, organizuje treću pokrajinsku akciju pod nazivom „Boje ruja” na Čardaku u Deliblatskoj peščari.

Reč je o već tradicionalnom susretu planinara i ljubitelja prirode, posvećenom zaštiti životne sredine, održivom razvoju i očuvanju biljnog i životinjskog sveta. Odziv na ovu akciju je uvek masovan i ove godine se očekuje dolazak preko 400 učesnika.

Nakon svečanog otvaranja (u 10 sati) uslediće šetnja.

Pred učesnicima će biti tri deonice – u skladu s mogućnostima, oni će moći da se opredele za pešačenje stazom od sedam, deset ili dvadeset kilometara. Posle šetnje biće obezbeđen obrok za sve, po simboličnoj ceni.

Organizatori su se potrudili da tog dana najmlađim ljubiteljima prirode boravak u Peščari bude što ugodniji.

Mališani će imati priliku da nauče kako se podižu šator i zaklon, kao i da prave improvizovana nosila. U sklopu ovogodišnje akcije biće održan i poslednji trening u okviru projekta „Fitnes u parkovima” i tako će ovaj petomesečni projekat Grada Pančeva biti okončan. Trening će voditi Zorica Ranković, kondicioni trener.

Ujedno, u subotu će biti održano i treće kolo Vojvođanske treking lige. Takmičari će birati između deonica od 18,5 i 22,5 kilometara, a oni najspremniji mogu se okušati na stazi dugoj 44 kilometra.

Da podsetimo, članovi društva „Jelenak” iz Pančeva, uz podršku Grada Pančeva, Opštine Kovin, pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu i ŠG „Banat”, na lokalitetu Čardak obeležili su šest pešačkih staza različitih dužina, koje predstavljaju pravi poligon za sve ljubitelje prirode, pešačenja, biciklizma i raznih sportova, uz ekološku edukaciju. Realizacija ovog projekta omogućila je ljubiteljima prirode da slobodno šetaju ovim zaštićenim prirodnim dobrom, bez bojazni da će zalutati. Naravno, ako se svako od njih pridržava osnovnih pravila.

Planinarsko društvo „Jelenak”, kompanija NIS i lokalna samouprava obezbedili su pet autobusa za sve zainteresovane učesnike i novinare.

Polazi se od Doma omladine, u 8 sati, a povratak u Pančevo je u 19 sati.

Akcija „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”

Iznesite smeće

U okviru akcije „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”, koja se sprovodi od 1. do 31. oktobra, u intervalu od 7 do 15 sati, radnici JKPa „Higijena” odnosiće kabasto smeće: stari nameštaj, belu tehniku, ambalažu, auto-limariju, gume, baštensko smeće i sav drugi otpad izuzev građevinskog šuta, po sledećem rasporedu.

Ponedeljak, 1. oktobar – Mučenička ulica, Teslina, Vuka Karadžića, Ignjata Barajevca, Kosovska, Štrosmajerova, Đure Jakšića, Nikole Đurkovića, Kej Radoja Dakića, Dositejeva, Georgija Dimitrova, naselja Sodara i Solara i Gimnazija „Uroš Predić”.

Utorak, 2. oktobar – Trg slobode, Vojvode Radomira Putnika, Vojvode Petra Bojovića, Žarka Zrenjanina (do Georgija Dimitrova), Mite Topalovića, naselje u Žarka Zrenjanina 14–18 i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.

Sreda, 3. oktobar – Maksima Gorkog, Cara Lazara, Dr Kasapinovića, 6. oktobra, Žarka Fogaraša i škola „Nikola Tesla”.

Četvrtak, 4. oktobar – Branka Anovića, Takovska, Petra Preradovića, Filipa Višnjića, Vladimira Žestića, Kraljevića Marka, naselja Tip Stanko i Pepeljara, kao i škole „Branko Radičević” i „Mara Mandić”.

Petak, 5. oktobar – rad po pozivu građana i obilazak terena pređenog od 1. do 4. oktobra.

Nadležni u JKP-u „Higijena” napominju da dobar deo grada nije obuhvaćen planom redovnog čišćenje, pa zato mole građane da smeće iz dvorišta i bašta određenog dana iznesu na pristupačno mesto, kako bi radnici tog preduzeća mogli da ga odnesu na deponiju. Obaveštenja o ovoj akciji mogu se dobiti putem telefona 327-010 i 310-931.

Dunavska strategija Evropske unije

U Srbiji malo zainteresovanih

U Beogradu je nedavno održana 23. međunarodna konferencija „Dunav – reka saradnje”, na kojoj je bilo najviše reči o mogućnostima korišćenja novca iz fondova Evropske unije, o modelima apliciranja i o mogućim projektima.

Učesnici skupa pozvali su zainteresovane u našoj zemlji da podnesu predloge projekata koje će EU finansirati u okviru Dunavske strategije. Vremena još ima, ali, prema rečima nadležnih, veoma mali broj kvalitetnih prijava stigao je na adresu republičkog tima koji je angažovan na realizaciji ovog posla.

Opšti zaključak je da srpska javnost još uvek nije dovoljno informisana o značaju primene Dunavske strategije za Srbiju. Neprihvatljivo je to da u zemlji kroz koju najznačajnija reka protiče dužinom od 588 kilometara, i to svojim najboljim i najplovnijim delom, nema zainteresovanih organizacija, lokalnih samouprava, privatnog i javnog sektora koji su spremni da se uključe u ovaj značajan evropski projekat za uspostavljanje sistema bezbedne plovidbe i za razvoj turizma i ekonomije u četrnaest podunavskih zemalja. Zajedničko korišćenje prirodnih resursa, jedinstvena regulativa o izgradnji prateće infrastrukture i energetike i održivi razvoj samo su neki od ciljeva EU kada je reč o budućnosti Dunava. Evropska komisija je u junu 2009. godine dobila mandat od Saveta EU za izradu zajedničke, sveobuhvatne strategije za zemlje dunavskog sliva. Posle dužih priprema i niza skupova i konferencija, na kojima je sa svojim konkretnim predlozima aktivno učestvovala i Srbija, 8. decembra 2010, Evropska komisija je usvojila završni dokument strategije i uputila ga Savetu ministara EU na usvajanje. Krajem juna 2011. godine Savet EU doneo je zaključak u kome je pozvao sve aktere da se aktivno uključe u sprovođenje strategije.

Završni radovi na modernizaciji pančevačke Rafinerije

Novi kompleks startuje u novembru

Predstartne aktivnosti u novom rafinerijskom kompleksu * Američka kompanija završila gradnju novog proizvodnog pogona * Srbija i NIS postaju lider na Balkanu

Prema izveštaju NIS-a, u Rafineriji nafte Pančevo, u okviru tzv. predstartnih aktivnosti, prošle nedelje je uspešno izvršeno testiranje novih pogona na radni pritisak u postrojenju za blagi hidrokreking i hidroobradu.

Prema rečima nadležnih, proveren je rad ključne opreme (peći, kompresora i pratećih uređaja). Uspešno je obavljeno i „rasterećenje pritiska u postrojenjima kroz liniju novoizgrađene ugljovodonične baklje”. Kontrolisano snižavanje pritiska izazvalo je kratkotrajno pojavljivanje plamena na baklji u visini od oko 30 metara, što se moglo videti u sredu oko 21 sat. Proizvodni kompleks MHC & DHTIzvršene aktivnosti pokazuju da su nova postrojenja spremna za punjenje katalizatorom, što je sledeća faza završne pripreme puštanja u rad nove pančevačke rafinerije. U saopštenju Rafinerije nafte Pančevo zaključeno je da testiranje nije negativno uticalo na životnu i radnu sredinu.

Prema rečima Vladimira Gagića, zamenika direktora tehničke direkcije Bloka „Prerada”, na novim rafinerijskim postrojenjima u okviru kompleksa MHC & DHT planirane predstartne aktivnosti privode se kraju.

– Na postrojenju za blagi hidrokreking i hidroobradu počeli su testovi i ispitivanje dela opreme pod visokim pritiskom, dok je na postrojenju Vodonik u toku proces sušenja reformera, dela peći koji je značajan za kasniji stabilan rad proizvodnje vodonika. Na postrojenju za regeneraciju istrošene sumporne kiseline (SARU) u toku su startne aktivnosti, dok je na novom postrojenju za proizvodnju sumpora (KLAUS) počeo proces sušenja termičke obloge – istakao je Gagić.

Uz ove, glavne poslove, kako je rekao Gagić, ostale aktivnosti, koje se odnose na završno testiranje uređaja i opreme, dobro su sinhronizovane i sve se odvija prema dinamičkom planu, pa se može očekivati da će u poslednjem ovogodišnjem kvartalu u Rafineriji početi proizvodnja najkvalitetnijih naftnih derivata standarda evro pet.

Preciznije, već početkom novembra zvanično treba da bude pušten u rad najsavremeniji sistem za preradu nafte u regionu.

Američka tehnologija

Da podsetimo, direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i predsednik kompanije „CB & I Lummus” Džon Redmon potpisali su u septembru 2009. godine ugovor o modernizaciji Rafinerije u Pančevu vredan 396 miliona evra, što je u skladu sa obavezama kompanije „Gasprom njeft” koje proizlaze iz kupoprodajnog ugovora o preuzimanju 51 odsto akcija srpske naftne kompanije.

Američka kompanija se obavezala da će za 35 meseci izgraditi pet novih, modernizovati i rekonstruisati postojeće i izgraditi još 19 objekata neophodnih za rad novog postrojenja.

Strategija do 2020. godine

Ciljevi NIS-a su da do 2020. godine postane najefikasnija, brzorastuća energetska kompanija u balkanskom regionu, održavajući lidersku poziciju na tržištu Srbije, i ulazak među tri top-kompanije u jugoistočnoj Evropi. Strateški planovi do 2020. godine su: povećanje obima proizvodnje ugljovodonika; povećanje resursne baze; povećanje obima prerade i proizvodnje goriva evropskog kvaliteta; realizacija projekata korišćenja obnovljivih i alternativnih izvora energije; razvoj regionalne prodajne mreže; razvoj naftnih skladišta i aeroservisa; razvoj prerade gasa i snabdevanje gasom; razvoj proizvodnje baznih ulja i petrohemijskih proizvoda; pribavljanje udela na energetskom tržištu Srbije i EU; intenzivan razvoj projekata u inostranstvu; povećanje unutrašnje efikasnosti i inovacije u energetici.

Upravni odbor Naftne industrije Srbije izabrao je kompaniju „CB & I Lummus” za izvođača projekta „Izgradnja postrojenja za meki hidrokreking vakuum gasnih ulja i čišćenje sumpora u srednjim destilatima po licenci ChevronLummus u Rafineriji nafte Pančevo”. Ta američka firma je jedna od najvećih svetskih kompanija i više od sto godina bavi se izradom i realizacijom projekata u sferi energetike. SARU postrojenje za regeneraciju istrosene sumporne kiseline Ogranak „CB & I Lummus-a” koji je sklopio ugovor s NIS-om specijalizovan je za izgradnju privrednih objekata (od cele rafinerije do pojedinačnih postrojenja kao dela već izgrađenog kompleksa namenjenog za preradu gasa i nafte) po principu „ključ u ruke”.

Postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu doprineće povećanju obima prerade nafte do maksimalnog kapaciteta od 4,8 miliona tona godišnje, čime će biti zadovoljene potrebe srpskog tržišta, a ruskom NIS-u biće omogućen izvoz derivata i u zemlje balkanskog regiona.

Puštanjem u rad novog postrojenja ruski NIS će u potpunosti preći na proizvodnju motornih benzina i evrodizela 5, sa sadržajem sumpora do 10 ppm, što odgovara ekološkim zahtevima Evropske unije i Srbije. Plan „Gasproma” jeste da se ostvari obim proizvodnje motornih benzina od 638.000 tona godišnje i da se znatno poveća zastupljenost domaćeg evrodizela na srpskom tržištu jer će se nakon izgradnje novog kompleksa u pančevačkoj Rafineriji proces proizvodnje sa sadašnjih 230.000 tona povećati na 1,5 miliona tona godišnje. Reč je o procesnom sistemu za blagi hidrokreking i hidroobradu vakuum gasnih ulja i čišćenje sumpora u srednjim destilatima, koji će NIS-u omogućiti da postane lider među naftašima u regionu. Realizacija ovog projekta predstavlja dramatičan zaokret u dosadašnjoj proizvodnoj delatnosti pančevačke Rafinerije, jer će po završetku izgradnje novog postrojenja put domaćeg i stranog tržišta krenuti derivati koji ispunjavaju visoke standarde EU, što do sada nikako nije bio slučaj.

Ekološki standardi

Obrada naftnih derivata u postrojenju za hidrokreking i hidroobradu znatno će smanjiključni je uslov da bi NIS zauzeo strateški važno mesto lidera na regionalnom tržištu goriva i sačuvao konkurentnost.

Pored ekonomskog interesa, izgradnja kompleksa ima i važan ekološki aspekt, naročito kada je reč o rešavanju problema višedecenijskog aerozagađenja našega grada. Prema rečima investitora, primena nove proizvodne tehnologije smanjiće emisije štetnih materija (lako isparljivi ugljovodonici, oksidi sumpora i oksidi azota i čvrstih čestica) jer tehnička rešenja u procesu hidrokrekinga i hidroobrade gotovo kompletno uklanjaju sumpor iz motornih goriva. S druge strane, nov sistem za rekuperaciju sumpora omogućiće smanjenje količine industrijskog zagađenja iz Rafinerije nafte Pančevo do nivoa od 32.800 tona godišnje. Na primer, u prvoj fazi prerade u novom sistemu obavljaće se prečišćavanje kiselih procesnih voda, a nakon toga one će biti usmeravane u „Petrohemiju” na finalnu obradu, tako da više neće biti problema prilikom biološkog tretmana u komšijskim bazenima, naročito u egalizacionom bazenu.

Menadžment NIS-a s ponosom ističe da su na projektu modernizacije prerađivačkih kapaciteta u Pančevu angažovane najbolje svetske i srpske kompanije, lideri u oblasti proizvodnje opreme za petrohemijsku industriju, inženjering i izgradnju.

Obim isplata NIS-a dobavljačima za proizvodnju opreme i obavljanje građevinskih radova i pripremu za puštanje u rad premašio je 500 miliona evra

Akcija „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”

Iznesite smeće

U okviru akcije „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”, koja se sprovodi od 1. do 31. oktobra, u intervalu od 7 do 15 sati, radnici JKPa „Higijena” odnosiće kabasto smeće: stari nameštaj, belu tehniku, ambalažu, auto-limariju, gume, baštensko smeće i sav drugi otpad izuzev građevinskog šuta, po sledećem rasporedu.

Ponedeljak, 29. oktobar – Karađorđeva (od Ulice Moše Pijade do Knićaninove), Tanaska Rajića, Knićaninova, Svetozara Šemića, Jovice Bezuljevića, Slavka Bokšana, prostor oko železničke stanice Aerodrom, Jabučki put i naselja Karaula i Skrobara.

Utorak, 30. oktobar – rad po pozivu građana i obilazak terena pređenog od 1. do 29. oktobra.

Sreda, 31. oktobar – rad po pozivu građana i obilazak terena pređenog od 1. do 29. oktobra.

Nadležni u JKP-u „Higijena” napominju da dobar deo grada nije obuhvaćen planom redovnog čišćenje, pa zato mole građane da smeće iz dvorišta i bašta određenog dana iznesu na pristupačno mesto, kako bi radnici tog preduzeća mogli da ga odnesu na deponiju. Obaveštenja o ovoj akciji mogu se dobiti putem telefona 327-010 i 310-931.

Projekat „ENVAP” – pripreme za pregovore

Službenici na treningu

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine mr Tatjana Đurić, u svojstvu imenovanog predstavnika AP Vojvodine u Podgrupi 27 (pitanja zaštite životne sredina i održivog razvoja), učestvovala je u radionici „Proces pristupanja Evropskoj uniji”, održanoj u Aranđelovcu, u okviru ENVAP-a, projekta pripreme za pregovore u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Cilj je da se državni službenicu i drugi akteri relevantni za proces pregovaranja sa EU upoznaju s pravilima i zakonitostima u oblasti zaštite životne sredine.

Radionica je bila namenjena predstavnicima institucija koje su članice Podgrupe 27, kao aktivnim učesnicima u pripremama i samom procesu pregovaranja u oblasti životne sredine, uključujući faze, procedure i relevantne dokumente neophodne za proces pregovaranja, s fokusom na pripremi materijala o kojima će biti reč.

U radionici su učestvovali izaslanici nadležne evropske delegacije u Srbiji, eksperti i predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Kancelarije za evropske integracije, stalne konferencije gradova i opština, Privredne komore Srbije i drugi.

Prisutni su se upoznali s procesom pregovaranja sa EU, relevantnim iskustvima Hrvatske u procesu pregovaranja i Makedonije u procesu priprema za pregovore, kao i s praktičnim delom izrade pregovaračke pozicije za Direktivu o deponijama 1999/31/EC.

Posledice ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine

Ugrožen proces razvoja reciklaže

Neizvesna sudbina omoljičkog centra za preradu elektronskog i električnog otpada * Ministarstvo obećalo pomoć, ali poziva na strpljenje

Srpski recikleri su na nedavno završenom Sajmu ekologije, najvećoj domaćoj privrednoj manifestaciji posvećenoj zaštiti životne sredine, otvoreno kritikovali meru Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine kojom je ukinut Fond za zaštitu životne sredine.

Prema rečima Nikole Egića, direktora „BiS IT reciklažnog centra”, pančevačkog operatera koji posluje u okviru kompanije „Božić i sinovi”, zbog neodgovornog ponašanja državnih institucija (još od početka godine zamrznuta je isplata subvencija iz Fonda), ugrožen je dalji rad, pa tako i opstanak firmi koje se bave reciklažom elektronskog i električnog otpada.

Sistem reciklaže i prikupljanja otpada dobrim delom zavisi od državnih subvencija, a počev od 2009. godine definisan je način obezbeđivanja sredstava za upravljanje opasnim otpadom. Poznato je da je vrednost ovog otpada na tržištu manja od troškova zbrinjavanja, pa je stoga država u poslednje tri godine stimulisala srpske reciklažne firme novcem prikupljenim od naplate ekološke takse za prodaju elektronskih i električnih uređaja na srpskom tržištu. Egić ovu situaciju smatra alarmantnom i upozorava da Srbiji preti „reciklažni kolaps” zbog opasnosti da se ceo sistem uruši.

Što se tiče zvaničnih izjava, Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, još ranije je navela da će novac od ekoloških taksa i dalje biti dostupan reciklerima, ali će se voditi računa kome će on biti isplaćivan. Pančevačkim reciklerima ostaje da se naoružaju strpljenjem i da čekaju.

Akcija „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”

Iznesite smeće

U okviru akcije „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”, koja se sprovodi od 1. do 31. oktobra, u intervalu od 7 do 15 sati, radnici JKP-a „Higijena” odnosiće kabasto smeće: stari nameštaj, belu tehniku, ambalažu, auto-limariju, gume, baštensko smeće i sav drugi otpad izuzev građevinskog šuta, po sledećem rasporedu.

Ponedeljak, 22. oktobar – naselje „Mladost”, prostor oko Sportskog centra i OŠ „Isidora Sekulić”.

Utorak, 23. oktobar – Novoseljanski put (do Nadele), Kudeljarski nasip i Poljoprivredna škola „Josif Pančić”.

Sreda, 17. oktobar – Bavaništanski put i naselja Stari Tamiš i nova Misa.

Četvrtak, 18. oktobar – naselje Strelište (od pruge do Ulice Stevana Sremca) i ulice Joakima Vujića i 7. jula.

Petak, 5. oktobar – rad po pozivu građana i obilazak terena pređenog od 15. do 18. oktobra.

Nadležni iz JKP-a „Higijena” napominju da dobar deo grada nije obuhvaćen planom redovnog čišćenje, pa zato mole građane da smeće iz dvorišta i bašta određenog dana iznesu na pristupačno mesto, kako bi radnici tog preduzeća mogli da ga odnesu na deponiju. Obaveštenja o ovoj akciji mogu se dobiti putem telefona 327-010 i 310-931.

Modernizacija pančevačke Rafinerije

NIS kupio skladište u Bugarskoj

Radovi na završetku novog procesnog sistema u Rafineriji u Pančevu privode se kraju. U skladu sa svojom razvojnom politikom, NIS je nedavno za potrebe prodora budućeg pančevačkog goriva evro 5 na susedna tržišta kupio skladišta za tečne derivate u Kostinbrodu u Bugarskoj.

Reč je o novoj, modernoj i dobro opremljenoj instalaciji koja će služiti za prijem, skladištenje, blendiranje i otpremu visokokvalitetnih derivata iz NIS-ovog rafinerijskog kompleksa u Pančevu. Objekat se nalazi 20 kilometara zapadno od Sofije, na prostoru od oko 90.000 kvadratnih metara, i obuhvata skladišni prostor za dizel, benzin, TNG, bio-dizel i etanol.

Ukupan kapacitet rezervoarskog parka iznosi 25.500 kubnih metara i iz tog skladišta će se plasirati derivati usklađeni s tržišnom regulativom za potrebe bugarskog tržišta. Očekuje se da će instalacija proraditi punim kapacitetom do kraja oktobra.

Ovo je prvi korak u pripremi za izvoz visokokvalitetnih proizvoda pančevačke Rafinerije po završetku modernizacije prerađivačkog kompleksa, što se očekuje do kraja godine. U skladu sa strateškim planovima NIS-a za izvoz derivata evro 5 kvaliteta iz Srbije i razvoj maloprodajne mreže u regionu, planirano je da se u Bugarskoj u naredne tri godine znatno prošire skladišni i distributivni kapaciteti, pogotovo za bele derivate, kao i za maziva iz programa „Gasprom grupe”.

Akcija „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”

Iznesite smeće

U okviru akcije „Oktobar – mesec čistoće i uređenja Pančeva”, koja se sprovodi od 1. do 31. oktobra, u intervalu od 7 do 15 sati, radnici JKP-a „Higijena” odnosiće kabasto smeće: stari nameštaj, belu tehniku, ambalažu, auto-limariju, gume, baštensko smeće i sav drugi otpad izuzev građevinskog šuta, po sledećem rasporedu.

Ponedeljak, 15. oktobar – Pere Segedinca, Sterijina, naselje Tesla, Miloša Obrenovića, Stevana Šupljikca, železnička stanica Predgrađe, Moše Pijade (od Svetog Save do S. Šupljikca), Kotež 2 i Ivana Milutinovića, Kotež 1 i OŠ „Isidora Sekulić”.

Utorak, 16. oktobar – Dimitrija Tucovića (od M. Pijade do S. Šemića), Marka Kulića, Hajduk Veljkova, Patrijarha Čarnojevića, Matije Gupca, Ive Kurjačkog, Mihajla Pupina, Jove Maksina, Uroša Predića i OŠ „Vasa Živković”.

Sreda, 17. oktobar – naselje Vojlovica, Spoljnostarčevačka, Janošikova, Svetozara Markovića, Šandora Petefija, Bratstva–jedinstva i škola „Bratstvo–jedinstvo”.

Četvrtak, 18. oktobar – naselje Vojlovica, 7. jula, Janka Čmelika, Dobrovoljačka, Grobljanska, Boračka, Poljska i naselje Topola.

Petak, 5. oktobar – rad po pozivu građana i obilazak terena pređenog od 15. do 18. oktobra.

Nadležni iz JKP-a „Higijena” napominju da dobar deo grada nije obuhvaćen planom redovnog čišćenje, pa zato mole građane da smeće iz dvorišta i bašta određenog dana iznesu na pristupačno mesto, kako bi radnici tog preduzeća mogli da ga odnesu na deponiju. Obaveštenja o ovoj akciji mogu se dobiti putem telefona 327-010 i 310-931.

Izveštaj o stanju životne sredine za 2011. godinu

Povišena koncentracija benzena

Aerozagađenje i dalje najveći problem * Zabrinjavajuće vrednosti praškastih materija

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove nedavno je podneo Gradskom veću izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji grada Pančeva. Kao i prethodnih godina, službenici Sekretarijata ponovo su akcenat stavili na problem aerozagađenja.

Velika koncentracija bazne hemije, blizina industrijske zone, nepovoljni klimatski uslovi, zastarela tehnologija, postrojenja stara skoro četrdeset godina, nelegalna gradnja bez poštovanja važeće planske dokumentacije, kao i nepoštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine negativno utiču na stanje životne sredine u Pančevu.

U skladu s tim, Sekretarijat je predložio niz mera koje se moraju hitno preduzeti.

Među njima se izdvaja intenziviranje saradnje s Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Vladom Republike Srbije kako bi se realizovali akcioni planovi za zaštitu životne sredine Rafinerije nafte Pančevo, „Petrohemije” i „Azotare” i sprovele planirane rekonstrukcije u fabrikama u južnoj industrijskoj zoni, a sve s ciljem da se emisije opasnih i zagađujućih materija usklade sa zakonom i evropskim prosekom.

Prekoračeni standardi

Prema izveštaju sačinjenom na osnovu rezultata merenja gradskog monitoring sistema i mernih stanica Zavoda za javno zdravlje, u zagađenju vazduha u Pančevu najveće učešće imaju čestično zagađenje (čađ, ukupne suspendovane čestice, čestice PM-10 i dr.) i benzen, čije su koncentracije na dva merna mesta porasle u odnosu na 2010. godinu. Kada je reč o tzv. praškastim materijama, ocena nadležnih gradskih ekologa jeste da se nivo te zagađujuće materije mora smanjiti za 77,5 procenata kako bi kvalitet pančevačkog vazduha bio prihvatljiv i usklađen s važećom zakonskom regulativom.

Što se tiče benzena, u 2011. godini došlo je do povećanja srednje godišnje vrednosti u odnosu na prethodne tri godine. Na dva merna mesta koncentracije ove opasne i kancerogene materije bile su veće od prosečne godišnje, normirane republičkom uredbom: na Vatrogasnom domu – 0,2 mikrograma po kubnom metru, a na mernom mestu Zavoda – 1,8 mikrograma po kubnom metru. Nadležni iz Sekretarijata smatraju da je povišena vrednost benzena prouzrokovana neodgovornim ponašanjem nadležnih u južnoj zoni – ne prilagođavaju procese proizvodnje nepovoljnim meteorološkim uslovima.

Najveći broj prekoračenja izmeren je u Vojlovici i njihov ukupan broj daleko je iznad dozvoljenog broja prekoračenja na godišnjem nivou prema propisima Evropske unije.

Prema direktivama EU, u toku jedne godine dozvoljeno je svega 35 dana, a u ovom gradskom naselju zabeleženo je 106 dana, što je tri puta više. Posebno zabrinjava podatak da je ukupna godišnja prosečna 24časovna vrednost te opasne materije u Vojlovici 48,2 mikrograma po kubnom metru.

Najviša srednja 24-časovna vrednost izmerena je 6. februara 2011. godine, a maksimalna jednočasovna, od 1.144,7, registrovana je istog dana.

Zagađenja obala Tamiša i Dunava

Što se tiče kvaliteta površinskih voda, uzorci iz desetak kampanja pokazuju da tamiška voda ne pripada drugoj klasi površinskih voda, pa se ne može koristiti za kupanje i rekreaciju i sportove na vodi. Isto je i s dunavskom vodom. Prilikom ispitivanja kvaliteta rečnih tokova utvrđeno je da u priobalju, po obodu korita Tamiša i Dunava, postoje velike količine različitih otpadnih materija.

Po navodima Sekretarijata, nerešeno pitanje gradskih otpadnih voda takođe ugrožava životnu sredinu u Pančevu.

Nedovoljno izgrađen sistem javne kanalizacije, nepostojanje postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda, veliki broj firmi koje ispuštaju neprerađene otpadne vode u kanalizaciju i otvorene vodotokove, kao i veliki broj septičkih jama koje ne zadovoljavaju tehničke propise – navedeni su kao osnovni uzročnici ovakvog tipa zagađivanja životne sredine. Nadležni u Sekretarijatu ističu da je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedino pravo rešenje ovog problema.

Treba naglasiti da su u okviru pilot-programa koji predstavlja deo saradnje srpskog i italijanskog ministarstva ekologije, kao donacija za Pančevo, izrađeni generalni projekat i prethodna studija izvodljivosti za proširenje i rekonstrukciju kanalizacione mreže i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema godišnjem izveštaju, veliki problem Pančevcima predstavlja i buka. Na osnovu rezultata merenja komunalne buke, utvrđeno je da je akustičko opterećenje veliko i danju i noću, što može negativno uticati na zdravlje ljudi.

Tragom velikog smrada

Truju i nikom ništa!

Građani Pančeva su prošle nedelje ponovo bili izloženi ekstremnim vrednostima opasnih i zagađujućih materija, ali niko od zvaničnika nije našao za shodno da ispita stvar i da upozori sugrađane da je boravak na otvorenom u noći između 6. i 7. oktobra bio opasan po život.

Tada je gradski monitoring zabeležio ekstremne vrednosti otrova, naročito praškastih materija i ukupnih ugljovodonika (videti nedeljni izveštaj o zagađenju), i nad gradom se satima nadvijala preteća izmaglica.

Javnost je ponovo bila uskraćena za pravo da sazna istinu – nema zvaničnih informacija o uzročniku, što može navesti na pomisao da se prošlonedeljni ekološki akcident nije dogodio. Zanimljivo je da u sredu, 10. oktobra, deo sajta Zavoda za javno zdravlje na kom se nalazi izveštaj mobilne merne stanice nije bio dostupan (www.paneko.rs).

Prema nezvaničnim informacijama, glavni krivac za enormno ispuštanje opasnih materija jeste „peglanje rafinerijskih procesnih sistema”. Pošto niko od zvaničnika iz republičke inspekcije i rafinerijskog industrijskog kompleksa nije našao za shodno da stručno objasni javnosti šta se to događalo prošle nedelje nad gradom, laički rečeno, Rafinerija je po okončanju remonta ponovo pokrenula proizvodnju i sada su, dok se proizvod ne dovede na prihvatljiv nivo, mogući ekološki akcidenti. Pored toga, ne treba smetnuti s uma da je uvek kada hemijska industrija startuje ili se obustavlja rad, sasvim prirodno i normalno da se u zemlju, vodu ili vazduh ispusti kojekakvo hemijsko đubre.

Bliže se dani zagađenja.

Stiče se utisak da je prošlonedeljni smrad samo najava paklenog perioda koji je pred nama. Podsećanja radi, u avgustu je lokalna samouprava pokrenula inicijativu da se izradi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha na teritoriji grada, koji bi obuhvatio kratkoročne i dugoročne mere, i uputila zahtev nadležnom ministarstvu da fabrikama naloži primenu mera prevencije radi redukcije neprijatnih mirisa u procesima u kojima se mogu emitovati gasovi neprijatnog mirisa.

Međutim, još uvek nisu preduzeti nikakvi koraci.

Pored toga, od nadležnog ministarstva je zahtevano da utiče na ovlašćena lica u fabrikama u južnojzoni da lokalnim medijima blagovremeno prenose informacije o svim planiranim aktivnostima koje eventualno mogu dovesti do povećanih emisija zagađujućih materija. Prošlonedeljni akcident jasno pokazuje da Ministarstvo ne haje za Pančevce i da fabrike u južnoj industrijskoj zoni još uvek nisu dopunile svoje planove preventivnih mera u situaciji prognoziranih nepovoljnih meteoroloških uslova, kako bi se sprečila pojava povišenih koncentracija zagađujućih materija.

Ideja beogradske firme „Medical wave”

Zbrinjavanje medicinskog otpada u Pančevu!?

Grad dao negativno mišljenje – čeka se stav Pokrajine

Firma „Medical Wave” d. o. o. iz Beograda (Lošinjska ulica 4) podnela je pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, kao nadležnom organu, zahtev za izdavanje dozvole za privremeno skladištenje medicinskog citotoksičnog, hemijskog i farmaceutskog otpada, kao i za skladištenje i tretman medicinskog infektivnog otpada u staroj „Utvi” u Pančevu.

Kako stoji u ovom dokumentu, beogradska firma planira da na teritoriji našeg grada godišnje skladišti 1.000 tona ovog otpada i da steriliše 450 do 740 tona medicinskog infektivnog otpada.

U postupku rešavanja zahteva nadležni organ je u skladu sa članom 63 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom („Sl. glasnik RS” broj 36/09 i 88/10) prosledio Gradskoj upravi Pančeva – Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove – predmetni zahtev s priloženom dokumentacijom radi davanja mišljenja. Lokalna vlast je dala negativno mišljenje, ali se pokrajinci još uvek nisu izjasnili. Valja napomenuti da postoji mogućnost da nadležne institucije, kao u slučaju asfaltne baze, ponovo nametnu Pančevcima ono što oni ne žele.

Prosto je neshvatljivo i nelogično to što su nadležni u AP Vojvodini ovaj slučaj prosledili našem gradu. Plan države je potpuno jasan kada je reč o zbrinjavanju ove vrste opasnog otpada. Pre nekoliko godina (zahvaljujući donacijama) izgrađen je čitav sistem za rešavanje ovog problema – utvrđena su i opremljena mesta za uništavanje; nabavljena su specijalizovana vozila za sakupljanje i transport (i raspoređena po bolnicama, u kojima nastaje najviše ovakvog otpada); obučen je kadar za ovu vrstu posla. Stoga je potpuno suludo da se ovakav predlog uzme u razmatranje, a kamoli da bude usvojen.

Eko-akcija u školi „Sveti Sava”

Javor i jela u školskom dvorištu

Učenici trećeg razreda – članovi eko-sekcije OŠ „Sveti Sava”, u okviru projekta „Ja brinem o svojoj planeti”, zasadili su dve mlade stabljike javora i jele u dvorištu te škole, kao simbol očuvanja šuma.

U sklopu ove ekološke akcije u Kulturnom centru je održana predstava „Kako su drvo i cvet spasli svet”.

Uslov da učenici nižih razreda osnovnih škola pogledaju predstavu bio je da donesu pet primeraka starih novina.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave, u okviru godišnjeg programa Fonda za zaštitu životne sredine, drugu godinu zaredom pomogao je da se realizuje ovoj edukativnoekološki projekat, namenjen razvoju svesti pančevačkih mališana o potrebi očuvanja životnog prostora.

Iz planinarskog društva „Materhorn”

Antiglobalistički ultramaraton

U organizaciji Planinarskoalpinističkog kluba „Materhorn”, prošle subote je održana ekološko- antiglobalistička šetnja duga 140 kilometara – od Rafinerije nafte Pančevo do Popovice, poznatog izletišta na Fruškoj gori.

Desetak učesnika uputilo se pešice put Fruške gore, a na cilj je, nakon 26 sati i 46 minuta, stigao jedino Lambros Hudeludis. Osnovna poruka manifestacije bila je da se građanima ukaže na posledice globalizma (pohlepa, eksploatacija, siromaštvo, nehumanost i slično).

Primena Arhuske konvencije u Srbiji

Građani nisu dovoljno informisani

Udruženje „EkoForum” iz Beograda i OEBS, u okviru programa „Jačanje vidljivosti Arhuske konvencije u Srbiji”, održali su u Pančevu tribinu na kojoj je veliki broj građana saznao više o značaju dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka, sudskim procesima i mnogim drugim zanimljivim temama koje se odnose na primenu i sprovođenje odredaba Arhuske konvencije, koju je Republika Srbije ratifikovala 2009. godine.

Cilj je bio da se zainteresovanim građanima, članovima lokalnih ekoloških udruženja, predstavnicima lokalne samouprave, novinarima lokalnih medija i predstavnicima biznis-sektora kroz zanimljivu prezentaciju približi Arhuska konvencija, sa osvrtom na sprovođenje koncepta održivog razvoja, njegovo ostvarenje i prepreke prisutne u Srbiji.

Da podsetimo, potpisnice Arhuske konvencije u obavezi su da obezbede dostupnost informacija i da omoguće učešće javnosti u donošenju odluka o pitanjima koja se odnose na životnu sredinu. Opšte je poznato da je u našoj zemlji učešće javnosti u postupku procene uticaja veoma malo – građani jednostavno ne dolaze na javne rasprave, što prema proceni stručnjaka ukazuje na to da oni nemaju dovoljno izgrađenu ekološku svest.

Stoga se organizuju Arhus centri (forma organizovanja civilnih društava koja postoji u više od dvadeset zemalja uglavnom istočne Evrope), čiji je zadatak da upoznaju javnost s Konvencijom i da pomognu nadležnim institucijama da sprovedu obaveze iz potpisanog protokola. Krajem aprila 2010. godine u Kragujevcu je oformljen prvi Arhus centar u Srbiji i trebalo je da on postoji nekoliko meseci. Međutim, članovi udruženja već tri godine, u saradnji sa evropskim institucijama, sprovode aktivnosti koje treba da omoguće da informacije o životnoj sredini budu dostupnije građanima.

Suština ovog međunarodnog ugovora jeste da se države obavežu da će svakom licu obezbediti pravo da živi u sredini koja odgovara njegovom zdravlju. S druge strane, u čitavoj zajednici treba da zažive uslovi i mehanizmi zaštite i unapređivanja prostora u kome žive u korist sadašnjih i budućih generacija.

Stoga, radi ostvarivanja ovog prava, građanima moraju biti dostupne informacije i treba da im bude omogućeno učestvovanje u donošenju odluka i obezbeđena pravna zaštita u pitanjima životne sredine.

Koliko je to važno, Pančevci najbolje znaju, jer do pre nekoliko godina niko u gradu nije imao pojma o količini, vrstama i oblicima emitovanja opasnih i zagađujućih materija iz južne zone.

Razvijeni svet je shvatio da dostupnost informacija i veće učešće javnosti u donošenju odluka povećavaju njihov kvalitet i sprovođenje, naročito onih iz sfere zaštite i unapređivanja života biljnog i životinjskog sveta. Pod ekološkim informacijama podrazumevaju se sve one koje su u pismenom, vizuelnom, zvučnom, elektronskom ili drugom materijalnom obliku i pružaju jasnu sliku o stanju elemenata životne sredine (vazduh, voda, zemljište, prirodni kompleksi, biološki diverzitet itd.), te informacije o stanju zdravlja, bezbednosti ljudi i uslovima života na jednoj teritoriji.

Nova ekološka politika

Racionalizacija u svim segmentima društva

Ko i koliko energije mora da štedi * Vetrogeneratorski kompleks u blizini Dolova – „Bela Anta” i „Čibuk 2”

Srbija će do kraja godine usvojiti novi zakon o racionalnoj upotrebi energije.

Ovaj pravni akt, koji je u završnoj fazi izrade, treba da omogući aktiviranje mehanizama uštede energije. Pored toga, biće jasno definisano ko i koliko energije mora da štedi. Prema informacijama iz Ministarstva energetike, u narednom periodu moraće da bude smanjena upotreba energenata u domaćinstvima, industriji i transportu.

Jedan od načina štednje je i veće korišćenje potencijala biomase, a prvi cilj je da 57 toplana u Srbiji mazut i ugalj zamene biomasom. Ujedno, država će dati podsticaj investitorima da se u slivu srpskih reka podigne veliki broj malih elektrana (trenutno je mapirano 900 pogodnih lokacija).

Za pančevačku lokalnu samoupravu može biti veoma interesantna najava Ministarstva da će do kraja godine biti izmenjene podsticajne tarife za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi ponovo aktuelizovalo gotovo zaboravljen projekat pančevačkog vetroparka.

Pančevački vetar

Još u januaru 2010. godine potpisana su dva ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji u realizaciji projekata izgradnje dvaju vetrogeneratorskih kompleksa u blizini Dolova – „Bele Ante” i „Čibuka 2”. Da podsetimo, firma „Vetroelektrane Balkana” i jedan britanski investicioni fond osnovali su konzorcijum za realizaciju projekta „Čibuk 2” – jedinstven vetroenergetski kompleks koji treba da se pruža na delu teritorije grada Pančeva i opštine Kovin.

Ne treba zaboraviti da su za pančevački „vetar” bili zainteresovani i španski investitori. Stoga je Grad, za svaki slučaj, na području od nove deponije pa do kraja katastarske oblasti (prostora koji pokriva naš grad prema Banatskom Novom Selu), gde prema prostornom planu treba da se izgradi vetropark, u zahtevu za izradu detaljne regulacije za „Čibuk 2” i „Belu Antu” naznačio da će ta dva kompleksa biti razdvojena – zemljište između njih je potpuno slobodno. Španci su bili najviše zainteresovani za taj deo kada su tražili informacije o prostornom planu i mogućim lokacijama za postavljanje vetrogeneratora.

A onda je sve stalo.

Manje birokratije

Što se tiče nove tarifne politike, ne treba očekivati dramatične promene, ali se nadležni u Ministarstvu nadaju da ova mera neće pokolebati investitore koji žele da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji.

Preispitivanje tzv. fid-in tarife (feed-in tariff) dovodi se u vezu s tim da mnogi ljudi od struke smatraju da su one previsoke. Fid-in je mehanizam energetske politike za ubrzavanje investicija za tehnologiju korišćenja obnovljivih izvora energije ponudom dugoročnih ugovora, zasnovanih na ceni proizvodnje energije iz alternativnih izvora.

Cilj fid-in tarife je da se proizvođačima energije iz obnovljivih izvora ponudi kompenzacija na osnovu troška za korišćenje takvih izvora, kao i izvesnost buduće cene i dugoročni ugovori koji pomažu finansiranje ove važne ekološke privredne grane.

U skladu s tim, ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović najavila je da će u Srbiji biti smanjene birokratske procedure za izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, tako da će Ministarstvo, sa sadašnjih 27, broj neophodnih dozvola svesti na svega pet-šest. Uvođenjem ovih mera Vlada Republike Srbije usklađuje naše propise s preuzetim obavezama – da procenat obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije do 2020. bude 27 odsto.

Nova investicija NIS-a

Gasna elektrana u Pančevu

Na prošlonedeljnoj konferenciji NIS-a, posvećenoj šezdesetogodišnjici otkrića nafte u Srbiji, Kiril Kravčenko, generalni direktor te kompanije, najavio je da će sledeće godine, u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, u Pančevu početi izgradnja gasne elektrane – toplane.

Reč je o novom investicionom paketu naftnog giganta, vrednom 25 milijardi dinara, koji obuhvata ulaganja u kadar, istraživanja, nove tehnologije i širenje poslovanja u regionu.

NIS planira da do 2020. godine uveća proizvodnju nafte i gasa na oko pet miliona tona, od čega će se u Srbiji proizvoditi dva miliona tona, a tri miliona u okolnim zemljama.

Povodom 60 godina od otkrića nafte i gasa u Srbiji, Kravčenko je rekao da ruskosrpska kompanija za narednu godinu planira istraživanje nafte i gasa u Mađarskoj, Rumuniji i Bosni Hercegovini, kao i širenje poslovanja u zapadnoj Africi, konkretno u Angoli, napomenuvši da je NIS zainteresovan za panonski basen, Jadransko more i zapadnu Afriku. Posebno je zanimljiva namera NIS-a da, u saradnji sa EPS-om, učestvuje u izgradnji gasnih elektrana – toplana u Novom Sadu i Pančevu. To je u skladu sa strategijom energetskog razvoja Srbije, koja se jednim delom temelji na izgradnji četiri elektrane pojedinačne snage 450 megavati električne energije.

Konkurs AP Vojvodine

Upravljanje zaštićenim područjima

Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata upravljanja zaštićenim područjima AP Vojvodine u toku 2012. godine.

Prednost će imati oni programi koji afirmišu zaštitu i unapređivanje stanja zaštićenih područja, a posebno biodiverziteta i retkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja i njihovih staništa, kao i oni koji će doprineti očuvanju, sanaciji i revitalizaciji osetljivih eko-sistema (vlažna staništa, slatine, peščare, stepe i stare šume).

Pravo učešća na konkursu imaju upravljači sledećih zaštićenih područja: nacionalnog parka, specijalnih rezervata prirode, predela izuzetnih odlika, parkova prirode i zaštićenih staništa, a ukupna sredstva planirana za dodelu po ovom javnom konkursu iznose četiri miliona dinara.

Zainteresovana udruženja i organizacije prijave podnose na posebnom obrascu, koji se nalazi na veb-sajtu Sekretarijata: www.ekourb.vojvodina.gov.rs. Neophodno je dostaviti sve relevantne informacije (naziv i sedište nosioca projekta; naziv projekta, ime i prezime kontaktosobe; broj telefona za kontakt; broj žiro računa, matični broj i PIB; vrstu, ciljeve i obim poslova; period i faze realizacije; očekivane rezultate; iznos potrebnih sredstava; dinamiku upotrebe sredstava; način na koji se planira nadzor nad namenskim korišćenjem sredstava; detaljan opis projekta).

Ukoliko je za izvođenje projekata potrebno sufinansiranje iz drugih izvora, uz prijavu za konkurs neophodno je priložiti i potvrdu (izjavu) tih subjekata. Pored toga, treba pribaviti akt o uslovima i merama zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Troškovi pojedinačnih projekata koje Sekretarijat treba da sufinansira ne mogu prelaziti iznos od milion dinara, a oni moraju biti u skladu sa aktom o uslovima i merama zaštite prirode. Priložene prijave koji ne sadrže potpunu dokumentaciju neće biti razmatrane.

Zainteresovani mogu podneti predloge do 12. novembra, na adresu: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad, s naznakom „prijava na konkurs za sufinansiranje projektnihaktivnosti upravljača u zaštićenim područjima AP Vojvodine u toku 2012. godine”, ili neposredno na pisarnici pokrajinskih organa (kontakt-osoba je Tamara Stojanović, telefoni 021/487-4486 i 021/557-283).