Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Ovo smo preživeli

Bilo i ne ponovilo se. Protekla 2006. ostaće upamćena kao godina kada je problem aerozagađenja Pančeva konačno prestao da bude samo briga građana Pančeva. Vest o državnom genocidu obišla je svet. Politički vrh ovoga puta potpuno je sabijen uza zid i država je postala svesna da građani Pančeva neće više trpeti sistematsko trovanje fabrika iz južne industrijske zone zarad energetske stabilnosti. Ovo je podsetnik na surovu pančevačku stvarnost natopljenu merkaptanima, benzenom, praškastim materijama...

Povratak na prethodnu stranu

Pažnja, aerozagađenje!!!

Noć kada su sirene postrojile predsednike

Sazvana vanredna sednica Opštinskog veća • Pravilnik o epizodnom zagađenju dobio epilog • Uznemireni građani i opustele ulice • U Srbiji postoji samo jedan mobilni uređaj za merenje otrovnih materija • Nema zakonskog osnova za zatvaranje fabrika

Utorak, 14. novembar, ostaće crnim slovima zabeležen u novijoj istoriji grada Pančeva kao dan Tadic: Nemojte da vam idem u obilazak fabrika! kada su zbog genocida koji je počinio rukovodeći tim fabrika u južnoj industrijskoj zoni prvi put uključene sirene za uzbunjivanje i obaveštavanje građana o prekomernom aerozagađenju. Te večeri, u 23.39, oglasile su se sirene za uzbunjivanje i obaveštavanje građana o radijaciono-biološko-hemijskoj (RBH) opasnosti nastaloj zbog višečasovne prekomerne imisije benzena. Tri sata posle ponoći jednoličan zavijajući ton označio je prestanak opasnosti, čime je za tu noć stavljena tačka na dramatične događaje koji su od ranih večernjih sati potresali Pančevo i zbog kojih je u vanrednu posetu gradu došao i sam predsednik države Boris Tadić.

20.00: benzen 40,20 mikrograma

Duga noć počela je oko 20 sati, kada su instrumenti za kontinualno praćenje aerozagađenja na Ima nas josmernom mestu Vatrogasni dom registrovali prve veće koncentracije opasnih i zagađujućih materija. Tada je vrednost benzena iznosila 40 mikrograma po metru kubnom i gradom se širio neprijatan miris. Uznemireni građani su zvali nadležne u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje i lokalne medije, zabrinuti zbog smrada i preteće izmaglice koja se pojavila u gradu. Po automatizmu, republički inspektor za zaštitu životne sredine Jelena Stanković uputila se ka „Petrohemiji” da izvrši zakonom propisani vanredni inspekcijski pregled.

21.00: benzen 107,31 mikrograma

Sat kasnije, zbog nepovoljnih meteoroloških prilika, otrovni oblak prepun benzena, koji se formirao u južnoj zoni, spustio se na grad. U vreme kada se preteća kancerogena izmaglica Cekajuci Tadica i Pajticaobogaćena sulfidima širila Pančevom, jednočasovna koncentracija benzena dostigla je 107 mikrograma po metru kubnom. O prekomernom zagađenju obavešten je predsednik opštine Srđan Miković. Usledili su pozivi članovima Opštinskog veća. Za 22.30 sazvana je vanredna sednica. Već tada je postalo jasno da će nadležni u gradu biti prinuđeni da aktiviraju mere propisane Pravilnikom o epizodnom zagađenju. Prema ovom dokumentu, u slučaju da jednočasovna imisija benzena pređe 80 mikrograma po metru kubnom, predsednik opštine ovlašćuje se da u interesu očuvanja zdravlja građana odobri uključivanje sirena za uzbunjivanje.

22.00: benzen 118,63 mikrograma

Grad je u to vreme bio jezivo pust. Na centralnim gradskim ulicama gotovo da nije bilo prolaznika. Elektronski mediji su uveliko obaveštavali građane o prekomernom zagađenju. Na vanrednoj sednici Opštinskog veća predsednik opštine obavestio je članove i predstavnike medija o rezultatima merenja monitoring sistema i o potrebi primene odredaba Pravilnika. Biljana Miladinović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine iznela je mišljenje da su sulfidi razlog smrada u gradu i istakla da su vrednosti benzena od 118,63 mikrograma u 22 sata bile blizu propisane granice, kada se, u skladu s Pravilnikom, proglašava drugi stepen epizodnog zagađenja, koji zahteva podizanje gotovosti u gradu na najviši nivo.

Usledila je rasprava o problemu koji može nastati nakon uključivanja sirena. Prema rečima Nikole I mladi u kampanji, ali za zdraviji zivotUgrčića, člana Veća zaduženog za ekologiju, Pravilnikom nisu definisane mere koje građani treba da preduzmu ukoliko se oglase sirene za radijaciono-biološko-hemijsku (RBH) opasnost, tako da bi, prema njegovom mišljenju, njihovo aktiviranje samo još više uspaničilo javnost. Istog mišljenja bio je i Aleksandar Zec.

Predlog Srđana Mikovića za uključivanje sirena usvojen je s dva glasa protiv (Ugrčić i Zec) i jednim uzdržanim (Suzana Jovanović). Najavljeno je i podnošenje krivične prijave. Nakon toga sednica je prekinuta do dolaska predstavnika iz južne zone i republičkog inspektora.

23.00: benzen 125,88 mikrograma

Elektronski mediji su non-stop obaveštavali građane o zagađenju i apelovali da se uzdrže od bilo Petrohemija: sirene za Upravni odborkakve evakuacije nakon uključivanja sirena. Savetovano im je da ostanu u zatvorenom prostoru, iza dobro zatarabljenih vrata i prozora. U 23.39 dežurni u Centru za uzbunjivanje i obaveštavanje, po nalogu predsednika opštine, aktivirao je sirene.

Na nastavljenoj vanrednoj sednici Veća republička inspektorka upoznala je prisutne s rezultatima vanrednog inspekcijskog pregleda obavljenog tokom noći u pogonima „Petrohemije”. Međutim, kako je rekla, bez rezultata merenja emisije (vrednosti izmerene na samom emiteru unutar fabrika u južnoj industrijskoj zoni) ona ne može precizno da utvrdi ko je krivac za enormno prisustvo benzena u vazduhu.

Crveno dugme: tako lako...Predsednik opštine zatražio je od republičkog inspektora da naredi dežurnima u fabrikama u južnoj zoni da obustave procese proizvodnje dok se aerozagađenje u gradu ne svede na zakonom propisanu meru. Jelena Stanković je tvrdila da nema zakonskog osnova da se to uradi, jer nije utvrđeno odakle zagađenje dolazi.

Na pitanje kada to može da se uradi, republička inspektorka je izjavila da se mobilna eko-toksikološka laboratorija, koja je ovlašćena da to izvrši, trenutno nalazi u Leskovcu, gde je došlo do hemijskog udesa lokalnog karaktera, a da drugih ekipa nema.

S druge strane, nadležni u fabrikama odbijali su da prihvate odgovornost za aerozagađenje, pravdajući se time da su procesi proizvodnje tekli u skladu s propisanim uslovima. Kao glavnog Petrohemija: sirene za Upravni odbor krivca označili su nepovoljne klimatske uslove koji su uticali na to da se oblak opasnih i zagađujućih materija spusti na grad.

Predsednik SO Pančevo Milan Babić zakazao je za 15. novembar vanrednu sednicu lokalnog parlamenta, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti zagađenje.

Posle ponoći lokalni monitoring sistem zabeležio je pad jednočasovne koncentracije benzena.