Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Nova vlada, novi problemi

Iako je država Srbija preduzela mere kako bi se stanje životne sredine u Pančevu popravilo, ova godina će ostati upamćena po dva velika ekološka akcidenta, posle kojih su analizatori monitoring sistema zabeležili dosad najveće vrednosti opasnih i zagađujućih materija. U oba slučaja reč je o ljudskim greškama, ali niko od zvaničnika nije završio iza rešetaka.

Povratak na prethodnu stranu

Ponovo radi bioskop

Lažni car Šćepan Dulić

„Ne čudim se ja jednoj budali – u svašto će ona zagaziti, no se čudim našim prvencima…”, Petar Petrović NJegoš, „Lažni car Šćepan Mali”

Predstavnici države Rusije i Srbije potpisali su 24. decembra Ugovor o prodaji NIS-a ruskoj kompaniji „Gaspromnjeft” i memorandume o izgradnji gasovoda „Južni tok” i izgradnji skladištaRuska rafinerija nafte Pancevo gasa u Banatskom Dvoru. Ovim svečanim činom počela je realizacija „posla veka” koji Srbiji treba da obezbedi energetsku stabilnost u narednih sto godina i mesto lidera u regionu na polju privlačenja stranih investicija.

„Pančevac” je u nekoliko navrata upozoravao građane Pančeva da se iza rusko-srpske energetske bajke valja strašna istina o tome da je srpska politička elita ponovo žrtvovala Pančevce zarad državnog interesa. Da je reč o surovoj činjenici, govore navodi beogradskih medija o sramnom delu ugovora koji treba da reši ekološka pitanja.

Sramni ugovor

Izjave i stavovi koje je ministar Oliver Dulić mesecima iznosio u javnosti, a tiču se ekološkog dela sporazuma s Rusijom, sasvim su suprotni od onoga što je potpisano u Moskvi. On je obećao Pančevcima da će Vlada Republike Srbije zaštititi građane Pančeva:

– Mi ćemo, kao Ministarstvo, šta god se desi, ko god bude bio vlasnik NIS-a, iz koje god zemlje da dolazi, insistirati na tome da se ispoštuju strogi ekološki standardi – rekao je nedavno Dulić građanima Pančeva i dodao da Pančevci ne treba da brinu.

Čujte i počujte

„Pančevac” je od Ministarstva zaštite životne sredine zatražio da se izjasni o navodima spornih delova Ugovora, a preneli su ih beogradski mediji. Tim povodom stiglo je saopštenje za javnost državnog sekretara Nemanje Komazeca, koji je bio u pregovaračkom timu o gasnom sporazumu:

Beograd, 24. 12. 2008.

Poštovani,

U vezi sa Sporazumom o prodaji Naftne industrije Srbije važno je naglasiti da on obuhvata i investicioni deo u ukupnom iznosu od 550 miliona eura. Od te sume 490 miliona opredeljeno je za ulaganja u proizvodne kapacitete a 60 miliona eura u projekte koji povećavaju stepen zaštite životne sredine.

Kada su u pitanju ekološki standardi i pozitivni propisi koji uređuju oblast zaštite životne sredine isti se bez izuzetaka odnose na sva pravna lica koja posluju na teritoriji Republike Srbije.

Uveravamo Vas da će Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i dalje sa posebnom pažnjom pratiti realizaciju potpisanog sporazuma, a u cilju unapređenja zaštite životne sredine na teritoriji Repubike Srbije.

„Srbija se obavezala da će pokrivati štetu u vrednosti do 25 odsto kupoprodajne cene, odnosno do 100 miliona evra (to praktično znači da ukoliko bi neko tužio novog vlasnika NIS-a za ekološki akcident u Pančevu, država Srbija bila bi dužna da isplati štetu do visine te garancije – prim. aut.). Uz to, u klauzuli 8.3 Srbija se obavezala da neće preduzimati nikakve sankcije protiv NIS-a u slučajevima zagađenja usled zastarelosti opreme, sve do momenta modernizacije opreme. Pri tome u ugovoru nije naveden rok za modernizaciju.

Gotovo neverovatno zvuči sledeći član, u kome se država obavezala da će povući sve tužbe i zahteve protiv NIS-a od strane bilo kog državnog organa (MUP-a, javnih preduzeća, ekološke inspekcije), te garantuje da neće postojati bilo kakva odgovornost NIS-a. Time je praktično država obezbedila ruskom vlasniku NIS-a nedodirljiv položaj pred srpskom policijom, tužilaštvom, ekološkim inspekcijama”.

Muk gradonačelnice

Kao jedini izuzetak od ovog svojevrsnog imuniteta naveden je slučaj „teške industrijske havarije”, šta god to značilo. S druge strane, u Ugovoru ne postoji nikakva garancija da će se sprovesti Program rekonstrukcije i modernizacije, dat u Prologu 2, već se „Gasprom” samo obavezuje da će NIS-u dati kredit za modernizaciju. Nema ni garancije ni kazne ukoliko „Gasprom” do 2012. ne sprovede planirane investicije.

U Ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije, na koji je saglasnost dao lično ministar Oliver Dulić 23. decembra (telefonska sednica održana je u 11.30, a materijal na više od sto strana ministar Dulić je dobio u 10 sati – prim. aut.), stoji zapisano da „’Gasprom’ neće plaćati nikakve kazne za ugrožavanje životne sredine zbog zastarele opreme sve dok se ta oprema ne modernizuje, a u Ugovoru nije preciziran nikakav rok za to”.

Jasmina Bukvić, u gradskoj vlasti zadužena za odnose s javnošću, obavestila je novinare „Pančevca” de će gradonačelnica Vesna Martinović izreći svoje mišljenje tek kada zvanično bude upoznata sa spornim delovima Ugovora.