Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Car je go i pomalo otrovan!

Krajem prošle i početkom ove godine sirene su postale zaštitni znak Pančeva. Stanje u Srbiji bilo je redovno: predizborna kampanja bila je u punom jeku, a Pančevci su se i dalje trovali. Slučaj prekomernog aerozagađenja tih prvih dana 2007. godine sve je više nadilazio okvire realne drame jednoga grada i pretvorio se u tragikomičnu sliku sveopšte predizborne hipokrizije koja je zahvatila sve pore društva...

Povratak na prethodnu stranu

Ekstremno visoke vrednosti opasnih i zagađujućih materija u radnoj sredini

Ispod šlema mozga nema!?

Tokom januara izmerena ekstremna srednja dvonedeljna vrednost benzena od čak 229 mikrograma po metru kubnom • Najugroženiji radnici fabrika u južnoj zoni i žitelji Vojlovice i Topole • Teorija zavere: ekološki protesti obaraju cenu fabrikama

Prošle nedelje radnici „Petrohemije” podržali su svoj poslovodni tim u akciji „Ekološka istina”. Čak su i oba sindikata ovog preduzeća uputila apel široj javnosti da smiri strasti kako bi taj petrohemijski gigant mogao mirno da uđe u završnu fazu privatizacije. Ali niko od zvaničnika na protestnom skupu nije spomenuo katastrofalne uslove rada niti je javno prozvao bord direktora zbog ekstremnog ugrožavanja zdravlja. Svi prećutkuju gorku istinu i guraju pod tepih činjenicu da se u radnoj sredini fabrika u južnoj zoni nalaze velike koncentracije opasnih i zagađujućih materija i da će blagodet velikog novca zarađenog od privatizacije osetiti samo odabrani, a ne i obični radnici. Nadležni pričaju samo o novcu, a o bezbednosti i zdravlju radnika govore demagoški, bez osvrta na poražavajuće i veoma zabrinjavajuće rezultate istraživanja italijanskih stručnjaka.

Prostori drasticno kontamirani benzenom (najtamnija oblast na mapi) Umesto da štite zdravlje radnika i da izvrše pritisak na poslovodstvo da se obezbede adekvatni uslovi u radnoj sredini i da se umanji rizik, sindikalci pomirljivo prihvataju ulogu poslušnika koji ćutke s radnicima ulaze u zone opterećene ekstremnim vrednostima benzena, toluena, ukupnih suspendovanih čestica, merkaptana, TNMHC-a, ksilena i ko zna još kakvih opasnih otrova.

Stiče se utisak da se pojedinci kockaju s vlastitim životom i da se uzdaju u ludu sreću kad ulaze u kontaminirana područja fabrika. Da ovo nije samo subverzivna konstatacija, potvrđuje i nedavno objavljena studija „Sistem upravljanja industrijskim aerozagađenjem”, čiji su zaključci i ponuđeni predlozi mnogima u južnoj zoni i državi zapušili usta. Institut za atmosfersko zagađenje italijanskog Nacionalnog istraživačkog saveta uradio je prvu ozbiljnu i sveobuhvatnu studiju o proceni kvaliteta vazduha na teritoriji grada Pančeva.

Dobijeni rezultati jasno potvrđuju da je izvor enormno velikog zagađenja u gradu poreklom iz južne industrijske zone i samim tim ovo istraživanje predstavlja dokaz za sve neverne Tome da su merenja opštinskog monitoring sitema tačna i da su protesti srednjoškolaca i ekoloških entuzijasta sasvim opravdani. Ujedno, uključivanje sirena dobija ovom studijom legitimitet kao jedinstven oblik borbe žitelja jednoga grada za ostvarivanje Ustavom zagarantovanog prava na život.

Smrtonosni koktel

Ovo su najveće srednje vrednosti opasnih i zagađujućih materija izmerene tokom dvonedeljnih kampanja.

SUMPOR-DIOKSID – Najveće koncentracije sumpor-dioksida zabeležene su u zoni fabrika južne industrijske zone. Tokom zime njegovo prisustvo naročito je povećano u blizini prvih kuća duž puta koji ide paralelno s Rafinerijom, kao i unutar „Petrohemije” i u samoj Rafineriji u zoni između blokova 8–11 (područje rezervoara za skladištenje dizela i goriva), a najveće izmerene dvonedeljne uprosečene emisije kretale su se od 89 mikrograma do 102 mikrograma po metru kubnom. Ove prosečne vrednosti su u skladu s propisanim vrednostima.

AMONIJAK – To se ne može reći za emisije amonijaka jer su tokom prolećnih kampanja izmerene najveće vrednosti emisija, i to u zoni „Azotare” i njenoj neposrednoj blizini („Petrohemija”, Vojlovica i Topola). Vrednost od oko 200 mikrograma po metru kubnom predstavlja duplo veću koncentraciju nego što je dozvoljeno važećim standardima.

BENZEN – U svim kampanjama vrednosti benzena u zoni fabrika južne industrijske zone bile su znatno povišene. Najveće su izmerene tokom zimske kampanje u januaru 2006. godine. U zoni ispusta otpadnih voda u kanal („Petrohemija”) dvonedeljna prosečna koncentracija benzena iznosila je 103 mikrograma po metru kubnom. Unutar rafinerijskog kompleksa, u zoni API separatora, sempleri su registrovali koncentraciju benzena od 152,91 mikrogram po metru kubnom. U rejonu rezervoarskog prostora (blokovi 8–11) najveća prosečna koncentracija benzena iznosila je 143 mikrograma. Enormno visoku dvonedeljnu vrednost ove kancerogene materije izmerio je sempler postavljen na sam ugao fabrike, u blizini skladišta repromaterijala i prvih kuća u naselju Vojlovica – čak 229 mikrograma po metru kubnom.

TNMHC – U dve kampanje merenja tokom januara prošle godine registrovane su visoke vrednosti emisija. U zoni ispuštanja otpadnih voda u recipijent koji se uliva u Dunav koncentracija TNMHC iznosila je 552,13 mikrograma po metru kubnom. Na prostoru između fabrike bitumena i punilišta izmereno je uprosečenih 700 mikrograma, a najveću srednju vrednost instrumenti su registrovali u krugu Rafinerije: u skladišnom prostoru repromaterijala – 1.928,45 mikrograma; 1.359,82 u zoni blokova 8–11, a 1.364,78 mikrograma u oblasti API separatora. U ovim zonama sempleri su izmerili i najveće uprosečene koncentracije toluena (143,55 i 135) i ksilena (106,80 mikrograma po metru kubnom).

„Preporučena” doza benzena

Tako je bilo nekad, tačnije pre samo godinu dana. Treba uzeti u obzir da su republički organi 2006. godine izdali niz rešenja koja su bar donekle smanjila rizik, ali su radnici u fabrikama južne zone i građani u naseljima Vojlovica i Topola i dalje opasno ugroženi. To se naročito odnosi na periode kada su meteorološke prilike nepovoljne, uglavnom zimi.

Ako se izuzmu sve druge opasne i štetne materije koje se svakodnevno ispuštaju iz velikog broja emitera unutar fabričkih žica, zabeležene enormno visoke vrednosti benzena dovoljan su razlog da radnici i Vojlovčani stave prst na čelo i da se debelo zamisle nad 229 mikrograma ove kancoregene materije, koliko su tokom dve nedelje u januaru prošle godine konstantno udisali.

Primera radi, žiteljima zemalja EU maksimalna „preporučena” dnevna doza benzena jeste pet mikrograma, a to je oko četrdeset puta manje od one koju su u svoj organizam januara 2006. godine uneli žitelji Vojlovice i radnici „Petrohemije”, Rafinerije i „Azotare”.

Samo sebičan i novcem opterećen um ima tu dozu bolesne ludosti da opravdane proteste revoltiranih građana Pančeva naziva „subverzivnim elementima koji podrivaju integritet i stabilnost” privatizacionog procesa. Ratovi tokom devedesetih pokazali su da „ispod šlema mozga nema”. Na sreću, ratovi su postali prošlost, ali se postavlja pitanje da li je u Pančevu opasan virus pomoću otrova mutirao i nekako pronašao put do novog utočišta – pod HTZ šlemom.