Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Zelena oaza i ekološke fatamorgane

Kada je reč o zagađenju, situacija u gradu i dalje je daleko od prihvatljive, ali je upravo 2009. godine lokalna samouprava u saradnji s našim prijateljima iz Italije, pančevačkim javnim preduzećima, gradskim ustanovama i privatnicima, bez pomoći zagađivača, uspela da uradi jednu sjajnu stvar. Reč je o obeležavanju 22. aprila, Svetskog dana planete Zemlje, kada je u našem gradu ponovo rođena Narodna bašta.

Povratak na prethodnu stranu

Pančevo obeležilo Dan planete Zemlje

Bašta u srcu zagađenoga grada

Podstrek za razvoj ekološke svesti • Misli globalno, radi lokalno • Konkretne akcije i mere • Reci „ne” plastičnim kesama

Posle niza godina besmislenog ekološkog lutanja grad Pančevo ima čime da se podiči. Prva akcija organizovanog prikupljanja stare računarske opreme u Srbiji, usvajanje odluka o zabrani upotrebe plastičnih vreća u prodavnicama i uvođenju obaveznog razvrstavanja komunalnog Basta u srcu zagadjenog gradaotpada u domaćinstvima, akcija čišćenja Peskane, eko-kviz u vrtićima i otvaranje najlepšeg gradskog parka u Srbiji obeležili su 22. april – dan kada svet slavi planetu Zemlju i kada ekološki aktivisti upozoravaju čitavo čovečanstvo na potrebu da se životno okruženje mora očuvati i za buduće naraštaje.Angažovanje gradske vlasti, javnih preduzeća i ustanova, privrednih subjekata, različitih organizacija, građana i dece u najzagađenijem gradu u Srbiji, omogućilo je da Pančevo bar na jedan dan postane grad za primer. Reč je pre svega o dvema odlukama koje se tiču rešavanja problema komunalnog otpada. Jednoglasno je usvojen predlog da se u Pančevu, kada se za to stvore zakonski uslovi (država Srbija tek krajem 2009. godine treba da donese zakon za regulisanje pitanja ambalažnog otpada), zabrani upotreba plastičnih kesa u prodavnicama.

Odlučeno je i da se izmeni postojeća ili izradi nova gradska odluka o održavanju čistoće koja će propisati obavezu odvajanja otpada u domaćinstvu. Vladimir Delja, većnik zadužen za ekologiju, obrazložio je predlog time da bi bilo dobro da se obezbedi separacija komunalnog otpada pre nego što on završi na novoj deponiji. Usvojen je i predlog da se uputi poziv fabrikama iz južne industrijske zone da se uključe u proces ozelenjavanja površina u Pančevu.

Pančevačka oaza

Centralna manifestacija održana je u obnovljenoj Narodnoj bašti. Pesma, razigrana deca, baloni, iće i piće, kratki i konkretni govori zvaničnika obeležili su svečano otvaranje. Na licima svih koji su se tog trenutka zatekli u popularnom „Narodnjaku” moglo se videti zadovoljstvo.Razlupane svetiljke, izrovarene staze, slomljene klupe i dečje skalamerije za igru jesu prošlost. Umivena i preporođena, s novom trim-stazom, dečjim igralištem, volijerom umesto zapuštene fontane, udobnim klupama i nezaobilaznim drvećem i cvećem nova Narodna bašta nikog nije ostavila ravnodušnim.

Prave vrednosti

Gradonačelnica Vesna Martinović čestitala je „Zelenilu” na uloženom trudu, kao i „EFG Banci”, partnerskom gradu Červiji i bratskoj Provinciji Raveni, koji su pomogli da Narodna bašta postane Basta u srcu zagadjenog gradaprimer za to da „prave vrednosti nastaju kada se donesu prave odluke i kada se one sprovedu u partnerstvu grada, javnog preduzeća, privatnog sektora i međunarodnih institucija”.Direktor „Zelenila” Danilo Bjelica pozvao je Pančevce da budu odgovorni i da sačuvaju ovaj park i za buduće mališane u Pančevu.Po podne je realizovana akcija „Očistimo Peskanu”. U saradnji Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JKP „Higijene”, Planinarskog društva „Jelenak” i OŠ „Sveti Sava” učenici su, u pratnji nastavnika i ostalih učesnika, očistili deo Peskane.Obeležavanje Dana planete Zemlje završeno je koncertom gimnazijskih bendova na rekonstruisanom Trgu slobode.

Prikupljanje IT otpada

Sve je počelo u prepodnevnim satima, kada su Pančevci, prvi u Srbiji, dobili priliku da odlaganjem stare IT opreme u kontejner daju konkretan doprinos spasavanju naše planete. Ovu ekološku akciju, pod nazivom „Cveće za smeće”, pokrenuli su gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, JKP „Higijena” i JKP „Zelenilo” u saradnji s BIS IT reciklažnim centrom iz Omoljice, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i uz medijsku podršku lista „Pančevac” i Radija, odnosno Televizije Pančevo. Ekološki svesne sugrađane „Zelenilo” je simbolično nagradilo cvećem.

Park od milion evra

Do sada u obnovu Narodne bašte uloženo je blizu 830.000 evra, a očekivana vrednost investicije po završetku svih radova jeste milion evra. „EFG Banka” donirala je za Narodnu baštu sadnice u vrednosti oko 100.000 evra, dok je preko programa Evropske unije INTERREG III italijanski grad Červija darovao pančevačkoj deci igralište vredno 23.000 evra. Bratska Provincija Ravena finansirala je izgradnju trim staze s 50.000 evra.

Svi zainteresovani mogu do subote, 25. aprila, da bace stare monitore, računare, tastature, štampače i skenere u kontejner koji se nalazi na parkingu gradske kuće. Ovom akcijom organizatori žele da skrenu pažnju na ovaj veoma važan ekološki problem, čije nerešavanje može samo još više otežati i ovako tešku ekološku situaciju u gradu. BIS IT reciklažni centar zadužen je da reciklira prikupljen IT otpad u svom postrojenju u Omoljici.

Tri odluke

Onda su na scenu stupili gradski većnici. Oni su na 81. sednici Gradskog veća usvojili tri odluke koje u budućnosti treba da smanje zagađenje.