Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Decentralizacija, šta to bi?

U 2010. je doneto nekoliko dramatičnih odluka kada je reč o ekološkoj sudbini grada. Jedna od njih jeste davanje saglasnosti nadležnih organa na Studiju o uticaju asfaltne baze. U slučaju „Štrabagovog” čeda lokalna samouprava je načinila, svesno ili nesvesno, nekoliko propusta. Pokrajinci su presavili tabak i odlučili umesto nas.
Kako bilo, sasvim je jasno da je u Srbiji, kada je o važnim lokalnim ekološkim pitanjima reč, na snazi centralizacija: ili novosadizacija ili beogradizacija.

Izgradnja novog postrojenja u rafineriji

Oni brinu za našu budućnost

Detaljnije...

Grad dao zeleno svetlo za izgradnju nove asfaltne baze

„Štrabag” dočekao Godoa

Detaljnije...

Slučaj „utopijska magluština”

Jesenje spaljivanje lišća i istine

Detaljnije...

Slučaj „posledice nečinjenja”

Ohrabreni trovači teraju po svom

Detaljnije...

„Punjenje” budžeta

Potpisani su ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji u realizaciji projekata izgradnje dvaju vetrogeneratorskih kompleksa u blizini Dolova – „Bela Anta” i „Čibuk 2”. U ime Grada to je učinio zamenik gradonačelnice Dušan Mrvoš, a za investitore: u slučaju vetroelektrane „Bela Anta” predstavnik privrednog društva „Wellbury – Bela Anta” d. o. o. iz Beograda (austrijski kapital), a kada je reč o podizanju vetroelektrane „Čibuk 2”, izaslanik privrednog društva „Vetroelektrane Balkana” d. o. o., takođe iz prestonice (britanski kapital).
Jedan vetrogenerator donosi zaradu od 500.000 evra godišnje. Investitor će ostvarivati dobit od 25 miliona evra bruto, a u budžet će se slivati 125.000 evra na godišnjem nivou.

Protest za Nadel

Nezadovoljni građani naselja Misa 2 i Kudeljarskog nasipa održali su protest zbog sporog rešavanja problema nedostatka kanalizacione mreže, zapuštenih kanala za odvonjavanje i nerešavanje pitanja stočnog groblja.

Edukacija profesora

Seminar pod nazivom „Zaštita životne sredine i održivi razvoj” održan je u Tehničkoj školi „23. maj”. U opuštenoj radnoj atmosferi 24 profesora su se upoznala sa savremenim metodama rada u sprovođenju ekološke edukacije. Stručno usavršavanje nastavnika obuhvatilo je sadržaje za koje ne postoje odgovarajuća nastavna sredstva.

Petogodišnjica društva „Soko”

Povodom pet godina od osnivanja Planinarsko-ekološkog kluba „Soko”, u prostorijama Doma vojske priređena je svečanost na kojoj je predstavljen rezime dosadašnjeg rada članova i rukovodstva tog pančevačkog društva. Za ovu priliku premijerno je prikazan dokumentarni film „Prvih pet godina“ i promovisan je prvi broj časopisa „Soha nebeska”.

Ekološka taksa

Prema rešenju republičke inspekcije, pančevačka fabrika đubriva morala je da plati 6.388.637 dinara za korišćenje voda (prirodni resurs), a za njihovu zaštitu Ekoloska taksa9.447.077. Ovog puta godišnja naknada „Azotare” za zagađenje (odnosi se na ispuštene gasove i stvoreni otpad) procenjena je na 753.671 dinar.

„HIP – Petrohemija” izdvojila je 4.309.173,36 dinara za korišćenje i zaštitu voda u 2010. godini, dok je ukupno na ime troškova zaštite i unapređivanja životne i radne sredine platila 27.074.994,51 dinar. Ruski NIS je po istim osnovama bio prinuđen da odvoji 41 milion dinara u 2010. godini.

Asfaltna baza

Investicija „Štrabaga” vredna 2,3 miliona evra, koja se odnosi na projekat izgradnje najsavremenije asfaltne baze na području južne industrijske zone, bila je glavna tema na martovskoj sednici Skupštine grada. Tada su odbornici za govornicom pokrenuli niz ekoloških, moralnih, pravnih, političkih i ekonomskih pitanja. Usvojen je zaključak kojim je Gradskom veću naloženo da obavi uvid u celokupan postupak dobijanja saglasnosti na Studiju uticaja asfaltne baze „Vojvodinaputa” koja treba da bude postavljena u južnoj industrijskoj zoni, na parceli između „Petrohemije” i Starčeva.

Akcident u ruskoj Rafineriji

U petak, 26. februara, u 11.40, došlo je do manjeg požara na postrojenju za preradu istrošene lužine. Kako stoji u saopštenju ruske Naftne industrije Srbije, plamen je „operativno ugašen”, a u akcidentu manjih razmera nije ugrožena životna sredina. Tom prilikom lakše je povređen jedan radnika NIS-a. Služba za odnose s medijima Rafinerije navela je da je operater koji je radio u blizini postrojenja u trenutku izbijanja požara „pao od straha i udario glavu”. Nakon lekarskog pregleda radnik je pušten kući.

U izveštaju Ministarstva stoji da tog dana nije bilo negativnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Zeleni aktivizam

U pančevačkoj Gimnaziji, u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, održano je predavanje pod nazivom „Zeleni aktivizam”. Gosti predavači bili su docent Nenad Bojat, doktor bioloških nauka, i Nenad Živković, politikolog i novinar. Tom prilikom oni su predstavili studiju „Okvirni pregled stanja životne sredine u Pančevu za period od decembra 2000. do decembra 2008. godine”, koja je izrađena u saradnji s Delegacijom evropske komisije u Srbiji.

Očistimo Pančevo

U okviru akcije „Očistimo Srbiju” radnici JKP-a „Higijena” uklonili su dve divlje deponije u pančevačkim naseljima Topola i Vojlovica.

Neodgovorni građani Pančeva godinama bacaju različite vrste otpada u ulicama Toze Markovića i Bore Šipoša, tako da, naročito tokom letnjih meseci, stanovnici Vojlovice koji stanuju u blizini tog smetlišta ne mogu da žive od nesnosnog smrada.

Polovni računari

Firma „BiS reciklažni centar”, koja se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada i fluorescentnih cevi i sijalica, organizovala je akciju besplatnog Polovni racunariprikupljanja, prevoza i reciklaže IT otpada za učenike OŠ „Bratstvo – jedinstvo” u Vojlovici i OŠ „Aksentije Maksimović” u Dolovu. Ova edukativno-ekološka aktivnost realizovana je kao deo programa „Recikliraj, misli na budućnost”, pokrenutog 2009. godine na inicijativu osnovnih škola u Pančevu.

Pod velom tajni

Delegacija Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, s ministrom Oliverom Dulićem na čelu, posetila je Pančevo u okviru kampanje „Zeleni karavan Srbije”. Ova „lepa” i nadasve „korisna” ekološko-politička ujdurma počela je sastankom Radne grupe za praćenje stanja životne sredine i realizaciju akcionih planova i projekata za rešavanje problema životne sredine u Pančevu.

Za razliku od prošlog puta, kada je medijima bilo dozvoljeno prisustvo, a poučen tadašnjim iskustvom (sukob na relaciji gradonačelnica – nadležni državni sekretar), ministar Dulić je uveo novinu – da novinari tek na kraju budu informisani o zaključcima koji kroje ekološku sudbinu građana Pančeva. Lokalni mediji ostali su s druge strane vrata. Po okončanju zatvorene sesije ministar Dulić je upoznao javnost s detaljima i usvojenim zaključcima.

Sat za našu planetu

U Pančevu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima u Srbiji u subotu, 27. marta, na sat vremena, od 20.30 do 21.30, bila je isključena dekorativna rasveta radi podrške globalnoj akciji „Sat za našu planetu”.

Svoj doprinos štednji struje, ali pola sata ranije, dali su žitelji Dolova, Banatskog Novog Sela i dela Kačareva, koji su ostali bez struje zbog kvara na elektrodistributivnoj mreži.

Kod pumpe „Tank” pronađene uginule ribe

Udruženje građana za zaštitu vodotoka reke Nadel i njenog priobalja održali su konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o incidentu od pre desetak dana, kada su u delu pančevačkog kanala 33 kod pumpe „Tank” pronađene uginule ribe.

Dan planete Zemlje

Centralna gradska ekološka manifestacija održana je u Narodnoj bašti, koja je posle gotovo trideset godina ponovo postala stanište veverica. Zahvaljujući JKP „Zelenilu” i odgajivačnici iz Subotice, u pančevačkoj zelenoj oazi nastanjeno je 20 ovih životinjica.

Gradonačelnica Vesna Martinović godinu dana posle svečanog otvaranja obnovljene Narodne bašte simbolično je pustila prvu vevericu i tom prilikom je istakla da je veoma ponosna što naš park i nakon 12 meseci izgleda kao da je tek otvoren. Pohvalila je građane i nadležne koji se staraju o njemu.

Veliki jubilej

U okviru tradicionalne manifestacije „Prolećni karneval”, kao i svake godine, u pešačkoj zoni bila je otvorena cvetna pijaca na kojoj su, pored cveća i sadnica, bili izloženi pčelarski proizvodi, igračke, voskarska roba i narodne rukotvorine. Akciju je organizovao Pokret gorana Pančeva u saradnji s lokalnim Centrom volontera.

Na Dan planete Zemlje gorani su održali i svečanu sednicu u pančevačkoj Privrednoj komori povodom obeležavanja 50-godišnjice svog udruženja.

Zagađena južna zona

U okviru projekta „Ocena zagađenih lokacija životne sredine – hidrogeološki aspekt, pilot projekat južna industrijska zona” predstavljeni su rezultati analize kvaliteta zemljišta i podzemnih voda u južnoj industrijskoj zoni.

Na teritoriji grada, u zoni hemijskog kompleksa, u vodi i zemljištu pronađene su veoma opasne materije. Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da se, pored arsena, olova, benzena i različitih tipova ugljovodonika, tu nalaze i kadmijum, živa, hrom, cink, bakar, nikl, ali i amonijak.

Ekološki poslovi

Republički inspektori za zaštitu životne sredine proveravali su rad lokalnih samouprava. Nadležnima u našem gradu zamereno je što nisu doneli regionalni, a ni lokalni plan upravljanja otpadom, iako su ova strateška dokumenta zakonom propisana.

Mladi vrtlari

Učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” zasadili su cveće u centru grada. Ulepšavanje Trga Nikole Tesle sprovedeno je uz pomoć Rotari kluba „Mihajlo Pupin”. U toj akciji zasađeno je 1.200 raznih sadnica.

Čišćenje Pančeva

U okviru akcije „Očistimo Srbiju 2010” 5. juna, na Dan zaštite životne sredine, žitelji Vojlovice i učenici OŠ „Bratstvo – jedinstvo” očistili su dvorište škole, vojlovački park i Poljsku ulicu. Njima su se priključili i radnici „Azotare”, Rafinerije, „Petrohemije” i privatne firme „MD” koji su kosili travu i uklanjali šut Ciscenje Pancevaiz naselja.

Odred izviđača „Nadel” iz Starčeva sakupljao je smeće duž puta između tog mesta i Omoljice. U organizaciji Udruženja za zaštitu reke Nadel stanari iz Kajmakčalanske i okolnih ulica uredili su dva kilometra priobalja jednog od kanala. Pančevčki gorani, članovi Centra volontera i đaci OŠ „Isidora Sekulić” čistili su tamiški kej, a radno je bilo i u okolnim selima.

Centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana planete Zemlje u Pančevu, koja je održana u Tehničkoj školi „23 maj”, prisustvovala je visoka delegacija iz Beograda. U okviru kampanje velikog spremanja Pančevo su 5. juna posetila dva ministra: Oliver Dulić i Žarko Obradović.

Akcident na stanici

Zbog neispravnog poklopca na vagonu cisterne koja je stajala na železničkoj stanici „Aerodrom” isparila je izvesna količina hlorovodonične kiseline. U incidentu niko nije povređen, niti je isparenje imalo ekološke posledice jer je u atmosferu otišla manja količina 33-procentne hlorovodonične kiseline.

Modernizacija ruske Rafinerije

Svečanom ceremonijom pod sloganom „MI GRADIMO BUDUĆNOST” u ruskoj Rafineriji nafte Pančevo započeli su 21. juna radovi na podizanju savremenog proizvodnog pogona vrednog 396 miliona evra.

Opasan otpad

„BiS – reciklažni centar” poslao je na dalek put u Singapur prvi od šest kontejnera s neobrađenim komponentama računara. Reč je o kontingentu od 100 tona nereciklabilnog elektronskog i električnog (EE) otpada.

Asfaltna baza 2

Olivera Subotić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove donela je 19. jula Rešenje o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za „Štrabagovu” investiciju vrednu 2,3 miliona evra, čime je gradska vlast dala zeleno svetlo za izgradnju asfaltne baze na području južne industrijske zone.

Akcident u „Petrohemiji”

U fabrici Polietilen niske gustine (PENG) 30. jula, oko 7 sati, došlo je do dekompozicije u separatoru visokog pritiska V203, drugim rečima, „PENG je odradio beng”. Prema rečima nadležnih, nije bilo negativnog uticaja na životnu sredinu. U atmosferu je ispuštena minimalna količina produkata sagorevanja etilena i polimera koja nije imala posledica na zdravlje građana i okolinu, tvrde petrohemičari.

Eko-kamp

Mladi ekolozi su u predivnom ambijentu Deliblatske peščare jedanaesti put učestvovali u „Eko-kampu” Pokreta gorana i Centra volontera Pančeva.

Regata

Ekspertski forum „Dunavska regionalna inicijativa” organizovao je „Eko-regatu Tamiš 2010” koja afirmiše ideju o potrebi obnavljanja i očuvanja Dunava i njegovih pritoka.

Zabava i edukacija

U organizaciji Teatra ZA dečjeg pozorišta „Čarapa” iz Beograda i lokalne samouprave realizovan je projekat „Ja brinem o svojoj planeti – Limenkica ulaznica”. U okviru tog događaja u sali Kulturnog centra Pančeva održane su tri predstave kojima su prisustvovali učenici prvih razreda osnovnih škola iz našeg grada i polaznici predškolske ustanove „Dečja radost”.

Obeležene pešačke staza

Članovi Planinarsko-smučarskog društva „Jelenak” obeležili su na Čardaku u Deliblatskoj peščari četiri pešačke staze dužina od pet do 15 kilometara, čijim se kombinovanjem dobija pešačka maršruta od gotovo 40 kilometara.

Peti ultramaraton

U organizaciji Planinarsko-alpinističkog kluba „Materhorn” održan je peti ekološki ultramaraton od Rafinerije nafte Pančevo do Fruške gore.

Aerozagađenje 1 i 2

Zagađujuće materije prekrile su Sodaru, Strelište i Vojlovicu 12. oktobra, oko 20 sati. Opor i težak miris čestičnog zagađenja prosto je gušio svakog ko se tada našao u ovim delovima grada. Opsadno stanje trajalo je nekoliko sati. Ista situacija ponovila se i 20. oktobra.

Aerozagađenje 3

Stanovnici Starčeva su 29. oktobra bili izloženi ekstremno visokim vrednostima praškastih materija. Prema nedeljnom izveštaju gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, toga dana aparati monitoring sistema izmerili su prosečnu 24-časovnu vrednost ove opasne materije od neverovatnih 202 Aerozagadjenje 3 mikrograma po kubnom metru, a između 18 i 19 sati registrovana je maksimalna jednočasovna koncentracija od 511 mikrograma po kubnom metru.

S druge strane, ni prošlonedeljna situacija u gradu, kada je reč o stanju vazduha, nije bila ništa bolja od genocida u Starčevu. Prema podacima gradskog Zavoda za javno zdravlje, merne stanice su 28. oktobra registrovale povećane količine čađi, benzena i ukupnih azotnih oksida. Maksimalna izmerena vrednost azotnih oksida (granična vrednost 85 mikrograma po kubnom metru) od 192 mikrograma registrovana je u 9 sati, a maksimalnih 30 mikrograma benzena aparati su izmerili između 21 i 23 sata.

Akcident u „Azotari”

Dva radnika „Azotare” povređena su 29. oktobra, kada se u 7.30 izlio tečni amonijak u najvećoj srpskoj fabrici za proizvodnju veštačkog đubriva.

Aerozagađenje 4

Aparati gradskog monitoring sistema registrovali su 6. novembra dramatične vrednosti praškastih materija. Prema izveštaju Sekretarijata za zaštitu životne Aerozagadjenje 4sredine, 24-časovna vrednost ove opasne materije dostigla je neverovatnih 313 mikrograma po kubnom metru, što je šest puta više od dozvoljenih 50 mikrograma.

Da je građanima toga dana život bio u opasnosti potvrđuje i jednosatni pik od 1.461,7 mikrograma po kubnom metru (!), što je vrednost koju dosad uređaji nikada i nigde u ovom delu sveta nisu zabeležili. To znači da čak ni upozorenje zagađivačima s najviše gradske političke instance, izrečeno samo dan ranije, nije vredelo.

Aerozagađenje 5

Gradski monitoring zabeležio je 12. novembra nova povećanja koncentracija zagađujućih materija na mernom mestu Vatrogasni dom. Vrednost ukupnih ugljovodonika oko 23 sata bila je 513 mikrograma, a benzena u 22 sata 49,2 mikrograma po kubnom metru.

Tribina omladinaca

U okviru projekta „Čisto PA”, koji realizuje Omladinski motivacioni centar, održana je tribina o aktuelnim ekološkim pitanjima, trenutnom stanju životne sredine, našoj zagađenoj prošlosti i sivilu, a bilo je reči i o svetloj budućnosti.

Saradnja

Pančevačka „Higijena” i organizacija „Sekopak” potpisale su nedavno ugovor o saradnji na poslovima upravljanja ambalažnim otpadom. Neprofitno udruženje velikih kompanija „Sekopak” pokrenulo je inicijativu da se u Srbiji organizuje masovno prikupljanje svih vrsta ambalaže i da se u saradnji sa srpskim komunalnim preduzećima obavi edukacija celokupnog stanovništva o potrebi razvrstavanja otpada u domaćinstvima.