Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Zelena oaza i ekološke fatamorgane

Kada je reč o zagađenju, situacija u gradu i dalje je daleko od prihvatljive, ali je upravo 2009. godine lokalna samouprava u saradnji s našim prijateljima iz Italije, pančevačkim javnim preduzećima, gradskim ustanovama i privatnicima, bez pomoći zagađivača, uspela da uradi jednu sjajnu stvar. Reč je o obeležavanju 22. aprila, Svetskog dana planete Zemlje, kada je u našem gradu ponovo rođena Narodna bašta.

O Keniji i pančevačkim mukama

Lepota najrobijske misli

Detaljnije...

Pančevo obeležilo Dan planete Zemlje

Bašta u srcu zagađenoga grada

Detaljnije...

Gasna kriza

Pošto su Rusi i Ukrajinci zavrnuli slavine, pančevački radijatori su se ohladili. U drugim srpskim gradovima lokalne samouprave su uspele da toplanama obezbede mazut kao alternativni energent, ali su nastali problemi jer je usled sagorevanja mazuta ogromna količina opasnih materija završila u vazduhu.

Usledile su žalbe, a prednjačili su stanovnici Beograda.

Tih dana, u susednoj Mađarskoj, gradonačelnik Budimpešte Gabor Demski doneo je odluku o uvođenju posebnih mera zaštite pošto su se u vazduhu osetile nesnosne količine sumpor-dioksida, prašine i drugih supstanci opasnih po zdravlje.

Gradonačelnik Budimpešte je uveo vanredne mere kada su vrednosti PM čestica bile 100 mikrograma jer je postojala realna opasnost da se ugrozi zdravlje žitelja mađarske prestonice. Pančevački gradski monitoring je tokom čitave 2009. godine beležio vrednosti koje su bile i do sedam puta veće i niko ništa nije preduzeo, niti je iko zbog toga odgovarao.

Akcident u Rafineriji

U ruskoj Rafineriji nafte Pančevo dogodio se manji akcident, kada je izbio požar na liniji loživog gasa. Zahvaljujući brzoj i pravovremenoj intervenciji vatrogasnih ekipa RNP-a sprečena je havarija većih razmera. Nadležni u Rafineriji obustavili su rad na postrojenjima Platforming i Hidrodesulforizacija kako ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine.

Pre tri godine, kada su se prvi put aktivirale sirene za oglašavanje hemijsko-biološke opasnosti, Pančevci su postavili pitanje nadležnim strukturama u gradu o merama i planovima aktivnosti u slučaju opasnosti od hemijskog udesa. Lokalna samouprava tada nije imala, a ni sada nema, adekvatan plan niti strategiju za to šta građani treba da rade kada se u fabrikama u južnoj industrijskoj zoni dogodi havarija.

Mobilni lovac

Republika Italija poklonila je Pančevcima još jednu mobilnu mernu stanicu. Kombi opremljen pokretnom analitičkom laboratorijom za analizu i merenje emisija vredan je 295.000 evra i dar je italijanskog ekološkog ministarstva i Instituta za atmosfersko zagađenje Republike Italije. Ovo je drugo od dva specijalizovana vozila koja su u vlasništvu pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Zavod je tek krajem 2009. godine prvi put javno izneo rezultate merenja s jedne mobilne merne stanice.

PM-10

Ivo Alegrini, bivši direktor rimskog Instituta za atmosfersko zagađenje, predstavio je studiju o čestičnom (PM-10) zagađenju u Pančevu.

Na osnovu merenja obavljenih u više kampanja tokom 2006. i 2007. godine, utvrđeno je da najveći deo neorganskog i čestičnog zagađenja dolazi iz južne zone.

Animalni otpad

Zaboravljeni problem stočnog groblja ponovo postaje interesantan gradskoj vlasti. Gradski većnik zadužen za resor zaštite životne sredine istakao je da „nema potrebe da mnogo mudrujemo kada se zna šta država planira sa Animalni otpadanimalnim otpadom”. Vladimir Delja je naveo da je, zbog očiglednog propusta određenih struktura gradske vlasti i upornog insistiranja JKP „Higijene” da se animalni otpad spaljuje, došlo do toga da se, usled prenatrpanosti, leševi uginulih životinja ne zakopavaju.

Zanimljivo je da izvesne političke strukture u gradu podržavaju ideju o izgradnji inceleratora na novoj gradskoj deponiji, tako da je u plan prioritetnih investicija uvršten projekat izgradnje postrojenja za neškodljivo uklanjanje animalnog otpada, vredan 38 miliona dinara.

Ženska ekološka agenda

Ženska mirovna grupa, uz podršku grada Pančeva, pokrajinskog Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i lokalne ženske fondacije „Rekonstrukcija ženski fond”, izdala je ekološku agendu u kojoj se nalazi publikacija o hronologiji vaninstitucionalnih aktivnosti građana Pančeva u protekle dve decenije.

Očistimo Pančevo i sela

Ocistimo Pancevo i selaPrema izveštaju Ministarstva životne sredine, na teritoriji grada Pančeva trenutno postoje 24 smetlišta i jedna deponija.

Zanimljivo je da su nadležni republički organi primetili da nema organizovanog i sistematskog prikupljanja komunalnog otpada u Ivanovu, Banatskom Brestovcu, Banatskom Novom Selu, Glogonju, Jabuci i Kačarevu.

Inicijativa „Božića i sinova”

Kompanija „Božić i sinovi” („BiS IT reciklažni centar”) pokrenula je inicijativu da se na teritoriji grada Pančeva razvije sistem besplatnog prikupljanja elektronskog otpada. „Božići” su predložili da se u saradnji s JKP „Higijenom” i nadležnim organima uprave odredi lokacija (reciklažno dvorište) za postavljanje velikog metalnog kontejnera zatvorenog tipa koji će ispunjavati propise za bezbedno sakupljanje i čuvanje elektronskog otpada.

Pančevo još nema reciklažno dvorište.

Verovali ili ne

Dvojica Pančevaca koji su pre dve godine učestvovali u ekološkoj akciji „Sat vremena za zdrav život” morali su da plate kaznu od 5.000 dinara zato što su tokom protesta ugrozili saobraćaj. Oni su februara 2007. godine svojim automobilima blokirali Ulicu Miloša Obrenovića u znak protesta zbog ugrožavanja prava i života građana Pančeva.

Akcident u Omoljici

U kanalu kraj puta u Omoljici završila je cisterna s tečnim azotom, nakon čega je došlo do isparavanja ove opasne materije. Zahvaljujući brzoj intervenciji dveju vatrogasnih ekipa, koje su se u veoma kratkom roku našle na mestu hemijskog udesa, sprečen je ekološki akcident širih razmera.

Srećom, cisterna s dva kubika tečnog azota nije se prevrnula.

Konkretna eko-akcija

Članovi Planinarsko-smučarskog društva „Jelenak”, u okviru plana ekoloških akcija, realizovali su pešačkoekološku turu u specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara. Pedesetak učesnika, na stazi dugoj 23 kilometra, sakupljalo je plastične flaše, kese, konzerve, najlonske džakove i drugi plastični Konkretna eko-akcijai metalni otpad tokom šetnje kroz predele Zagajičkog brda, Dumača i mrtvaje Karaša. Tom prilikom ovi savesni ljubitelji prirode napunili su dvadesetak vreća otpada, koje su potom odložene u kontejnere.

Dan planete Zemlje U našem gradu sprovedena je prva akcija organizovanog prikupljanja stare računarske opreme u Srbiji, usvojene su odluke o zabrani upotrebe plastičnih vreća u prodavnicama i obavezi razvrstavanja komunalnog otpada u domaćinstvima, izvedena je akcija čišćenja Peskane, održani su eko-kvizovi u vrtićima i otvorena je Narodna bašta, najlepši gradski park u Srbiji, i to sve u jednom danu – 22. aprila, kada ceo svet slavi planetu Zemlju.

Plamen u Rafineriji

U ruskoj Rafineriji nafte Pančevo došlo je do kratkog spoja na „motoru pumpe za rashladnu vodu u pogonu Energana, pri čemu je ispala trafostanica u krugu preduzeća, što je izazvalo ispadanje svih postrojenja”. Nije bilo posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali je visoki plameni stub koji se vinuo iz jednog emitera uplašio građane koji žive u blizini ovog rafinerijskog kompleksa.

Aerozagađenje 1

Na mernom mestu na Vatrogasnom domu, 16. maja, maksimalna jednočasovna koncentracija ukupnih ugljovodonika bila je 315,8 mikrograma po metru kubnom. Nekoliko dana kasnije, 19. juna, sofisticirana oprema pančevačkog monitoring sistema u Vojlovici je izmerila 48,5 mikrograma u jednom satu. Tri dana kasnije, 22. maja, najviša izmerena jednočasovna vrednost ugljovodonika bila je neverovatnih 630 mikrograma po metru kubnom, a benzena 36,6 mikrograma.

Niko od zvaničnika nije reagovao. Izostali su izveštaji velikih televizijskih stanica iz prestonice o ekološkom genocidu koji se tih dana događao u Pančevu.

Šesnaest zakona

Poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su 16 zakona kojima se reguliše oblast zaštite životne sredine. Prvi put u istoriji srpskog ekološkog zakonodavstva uređeno je pitanje neprijatnih mirisa.

„Operater stacionarnog izvora zagađivanja, kod koga se u procesu obavljanja delatnosti mogu emitovati gasovi neprijatnog mirisa, dužan je da primenjuje mere koje će dovesti do redukcije mirisa iako je koncentracija emitovanih materija u otpadnom gasu ispod granične vrednosti emisije”, piše u Zakonu o zaštiti vazduha, član 55.

Informacija

Gradsko veće je usvojilo Informaciju o proceduri za postupanje u slučaju povećanog aerozagađenja u Pančevu i Predlog za izmenu rešenja o obrazovanju tima za definisanje plana za postupanje u vanrednim situacijama koje mogu dovesti do zagađenja životne sredine.

Na sastanku nije bilo reči o velikom aerozagađenju koje se dogodilo proteklog meseca, ali je prihvaćen predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine da se građanima savetuje da se sklone s ulica u trenucima kada su u gradu velike koncentracije opasnih materija.

Aerozagađenje 2

Aparati na Vatrogasnom domu 6. juna opet su zabeležili povišenu Aerozagadjenje 2jednočasovnu koncentraciju ukupnih ugljovodonika. Reč je o 435,9 mikrograma po metru kubnom.

Ponovo niko od gradskih zvaničnika nije putem lokalnih elektronskih medija obavestio građane o zagađenju, a kamoli da je kontaktirao s novinarima B92 ili RTS-a i pred kamerama zatražio pomoć kako bi se snizio nivo zagađenja u gradu.

Nadel

Udruženje građana za zaštitu reke Nadel sprovelo je akciju čišćenja Kanala 33, u saradnji s pančevačkim goranima i uz pomoć gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i javnih komunalnih preduzeća „Zelenilo” i „Higijena”. Stotinak ekološki svesnih Pančevaca uklonilo je različite vrste otpada i šiblje u pojasu dužine 1.000 metara u priobalnom delu ovog kanala, koji pripada vodosistemu reke Nadel.

Sporo rešavanje

Nevladina organizacija Građanska akcija Pančevo promovisala je dokument „Analiza javne politike u oblasti zaštite životne sredine na slučaju Pančeva”.

Opšti je zaključak autora da rešavanje ekoloških problema na čitavoj teritoriji Srbije (to se najbolje može videti na primeru Pančeva) ide veoma sporo i da za to postoji više razloga. Među najvažnijim se ističu: nepostojanje zakonskih rešenja, nedostatak institucija i sredstava, kao i odsustvo saradnje nacionalnih i lokalnih institucija.

Aerozagađenje 3

U noći između ponedeljka i utorka, 27. i 28. jula, lokalni monitoring sistem ponovo je registrovao prekomerne količine opasnih i zagađujućih materija u vazduhu. Aparati na Vatrogasnom domu zabeležili su povišene vrednosti ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa (TNMHC). Koncentracija ove opasne materije 28. jula (merenja u 1 i 2 sata) dostigla je vrednost od 886,7 mikrograma po metru kubnom.

Pančevci su i tokom te noći zvali Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje. Nadležni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine obavestili su republičku inspekciju, ali niko iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja nije obišao postrojenja u južnoj industrijskoj zoni.

Nismo mi, majke mi

Na inicijativu Sekretarijata za zaštitu životne sredine, u gradskoj kući je održan sastanak predstavnika ruske Naftne industrije Srbije, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i lokalne samouprave, a glavna tema razgovora bilo je povećano aerozagađenje tokom jula. U delegaciji NIS-a bio je i Vladimir Asimov, savetnik generalnog direktora najveće naftne kompanije „Gasproma” na Balkanu.

Aerozagađenje 4

Pančevci su 1. septembra ponovo bili izloženi neprijatnim mirisima iz južne zone. Sofisticirana oprema na Vatrogasnom domu registrovala je 207 mikrograma sumpor-dioksida po metru kubnom, a još tokom ranog jutra TNMHC je dostigao visok nivo. Aparati su u 4 sata zabeležili koncentraciju od 349 mikrograma.

Aerozagađenje 5

Prekomerno ispuštanje otrova nastavljeno je 3. septembra. Koncentracija Aerozagadjenje 5ugljovodonika u vazduhu tog dana premašila je dozvoljene granične vrednosti. Zvaničnici Rafinerije obavestili su nadležne u gradu da preti opasnost od mogućeg aerozagađenja jer je došlo do problema u radu kisele baklje. Tehnički direktor ruske Rafinerije upozorio je republičku inspektorku Jelenu Stanković da se u krugu fabrike osećao neprijatan miris.

Ultramaraton

U organizaciji Planinarskoalpinističkog kluba „MaterStranu pripremio Zoran Stanižan horn” održan je četvrti Ekološki ultramaraton od Rafinerija nafte Pančevo do Fruške gore.

Sajam ekologije

Delegacija Tehničke škole „23. maj” učestvovala je na Međunarodnom sajmu „Eko-svet”, u okviru Novosadskog sajma turizma, lova, ribolova, sporta i hortikulture LORIST.

Aerozagađenje 6

Pančevačkom Centru za uzbunjivanje i obaveštavnje javio se veliki broj Pančevaca koji su od dežurnog operatera tražili informaciju o tome odakle dolazi nesnosan smrad. Republička inspektorke za zaštitu životne sredine Jelena Stanković obavestila je javnost da je „Petrohemija” obustavila prijem otpadnih voda iz ruske Rafinerije nafte Pančevo „na sekundarnu obradu voda” zbog povećanog sadržaja sulfida.

Akcident na Aerodromu

Na železničkoj stanici Aerodrom isparila je izvesna količina hlorovodonične kiseline iz vagona cisterne na kojoj je bio neispravan poklopac. U incidentu niko nije povređen niti je isparenje prouzrokovalo ekološke posledice.

Aerozagađenje 7

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u četvrtak, 26. novembra, oko Aerozagadjenje 7ponoći, vrednost benzena kod Narodne bašte, u centralnoj gradskoj zoni, kretala se od 65 do 80 mikrograma po metru kubnom. Merenja sat ranije registrovala su koncentracija benzena više od 100 mikrograma.

Lokalna samouprava je nakon enormnog zagađenja prvi put u 2009. godini oštro reagovala i javno prozvala nadležne u Ministarstvu i fabrikama iz južne zone smatrajući da su krivi za višednevno trovanje građana.

Moralno zagađenje

Izjava ministra Dulića sa sastanka Tima za rešavanje problema zagađenja u Pančevu: – Mislim da nije korektno da u istom trenutku, na istom mestu, u zavisnosti od toga koju instituciju predstavljamo, imamo različita tumačenja te situacije i da različito nastupamo prema medijima.

Aerozagađenje 8

Monitoring je 21. i 22. decembra registrovao povišene vrednosti benzena i sumpordioksida. Republička inspektorka je utvrdila da je došlo do proboja na liniji sirovine postrojenja za redestilaciju benzina.

Građane Pančeva je 23. decembra neprijatno iznenadila preteća tutnjava koja se čula iz pravca južne industrijske zone. Prema rečima Mladena Popovića, izvršnog direktora za proizvodno-tehničke poslove „Petrohemije”, tog dana u fabrici PENG došlo je do poremećaja u proizvodnji usled naglog porasta pritiska u reaktoru.