Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Car je go i pomalo otrovan!

Krajem prošle i početkom ove godine sirene su postale zaštitni znak Pančeva. Stanje u Srbiji bilo je redovno: predizborna kampanja bila je u punom jeku, a Pančevci su se i dalje trovali. Slučaj prekomernog aerozagađenja tih prvih dana 2007. godine sve je više nadilazio okvire realne drame jednoga grada i pretvorio se u tragikomičnu sliku sveopšte predizborne hipokrizije koja je zahvatila sve pore društva...

Ekstremno visoke vrednosti opasnih i
zagađujućih materija u radnoj sredini

Ispod šlema mozga nema!?

Detaljnije...

O Nikčeviću

Nakon prošlogodišnjeg novembarskog trovanja republičkim organima bila su puna usta obećanja. Pompezno su najavljivali sveopšte angažovanje svih merodavnih službi u čitavoj zemlji kako bi građani Pančeva sačuvali ovo malo zdravlja što im je preostalo. Gospodin Nikčević, nošen entuzijazmom i promućurnom logikom jednog vrsnog prevaranta, predložio je pokrajinskim ekološkim inspektorima da se pridruže lovu na pančevačke veštice, misleći pre svega na tada neodgovornog bivšeg petrohemijskog generala.

Pošto su pokrajinci javno pozvani na saradnju i kada su ekološki inspektori sa zamenikom pokrajinskog sekretara na čelu, uz blagoslov pokrajinskog parlamenta, namerili da zađu u „Petrohemiju” i onjuše odakle to izviru aromatizovani ugljovodonici i druge štetne materije, usledila je prava „banana”. Nikčevićevo „dalje nećeš moći” bilo je utemeljeno na Zakonu o utvrđivanju određenih nadležnosti AP Vojvodine, kao i na Memorandumu o operativnom preduzimanju nadležnosti Pokrajine u oblasti životne sredine, kojima je definisano da „nadzor nad radom objekata obavlja republička inspekcija za zaštitu životne sredine”. Mož’ misliti... Kada mu je došlo iz dupeta u glavu da bi Lale mogle da raskrinkaju ono što je godinama pokušavao da prikrije šarenom lažom o temperaturnoj inverziji, udario je rajber na „Petrohemiju” kao da mu je ona dedovina.

Epilog: po završetku republičkih izbora Nikčević (valjda se nadao da će tako kupiti mesto budućeg ministra zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije) dozvolio je zameniku pokrajinskog sekretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine da uz pratnju republičkog inspektora poseti postrojenja fabrika u južnoj industrijskoj zoni. Izveštaj pokrajinaca nikada nije dostavljen široj javnosti.

Elektroliza

Početkom januara u Opštinskom sudu pokrenut je i četvrti proces protiv „Petrohemije” i Siniše Borovića, bivšeg generalnog direktora tog državnog preduzeća, na osnovu tužbe Dejana Sliškovića, radnika Elektrolize. I on, kao i ostala tri obolela radnika „Petrohemije”, traži nadoknadu zbog gubitka zdravlja, pretrpljenog straha i bola, nastalih usled trovanja živom. Da podsetimo, čitav slučaj trovanja radnika Elektrolize uzdrmao je širu javnost u oktobru 2006. godine, kada su obelodanjeni rezultati analize Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad, u kojoj stoji da se kod jedne trećine radnika Elektrolize nalazi povećana koncentracija žive u urinu (akutna ekspozicija).

Epilog: vansudskog poravnanja nije bilo. Procesi još traju.

Aerozagađenje 1: slučaj „Etilen”

Havarija u petrohemijskoj fabrici Etilen, preteće kuljanje plamena s etilenske baklje, zastrašujuća tutnjava koja se prolamala iz pravca „Petrohemije” i sirene koje su tri uzastopna dana obaveštavale građane o enormno visokim Aerozagadjenje 1: slucaj „Etilen”vrednostima benzena, toluola i ukupnih ugljovodonika, prisilile su zvaničnike da javno i glasno pred odbornicima lokalnog parlamenta saopšte pravu istinu o zagađenju koje je poslednjih dana nemilosrdno ugrožavalo zdravlje građana Pančeva. Pomoćnik generalnog direktora „Petrohemije” za Sektor proizvodno-tehničkih poslova Dobrosav Dakulovć nevoljno je upoznao prisutne u sali Skupštine opštine Pančevo s problemima koji su nastali u procesnim sistemima etilenske linije i s emisijama benzena iz egalizera.

Odlazeći državni službenik Miroslav Nikčević smogao je snage da za govornicom lokalnog parlamenta, pred odbornicima i prisutnim medijima, oštro optuži nadležne u „Petrohemiji” za prikrivanje istine, nestručnost i nesposobnost, i da u maniru velikog govornika poentira na kraju istinom: da su „za ekstremne i nagle pikove benzena krivi procesi proizvodnje u fabrikama u južnoj industrijskoj zoni, a ne pretakanje goriva na pumpama i emisije iz izduvnih grana automobila”.

Epilog: republički inspektor za zaštitu životne sredine Jelena Stanković dozvolila je „Petrohemiji” da nakon akcidenta u Etilenu obnovi proizvodnju pre okončanja istrage i sagledavanja pravog stanja u postrojenju, protivno Zakonu o zaštiti životne sredine, u kome se kaže da nadležni inspektor mora da zabrani rad svim onim procesnim sistemima čiji rad može da ugrozi bezbednost i zdravlje ljudi. Bivši ministar zaštite životne sredine Aleksandar Popović zapretio je direktorima „Petrohemije” i istražiteljima Bezbednosno-informativne agencije.

Skandal

Da su u ondašnjem ekološkom ministarstvu obitavali diletanti i lažovi, poznata je stvar i na to ne treba trošiti reči. Međutim, događaj sa zatvorene prezentacije projekta „Sistem upravljanja industrijskim aerozagađenjem” i pokušaj podmetanja lažnog pres materijala pola sata pre konferencije za novinare mogli su opasno da ugroze dobre odnose naše voljene Srbije i bratske nam države Italije. Skandal je izbegnut, tako da su predstavnici Instituta za atmosfersko zagađenje italijanskog Nacionalnog istraživačkog saveta mogli da odahnu jer su za dlaku izbegli ekološko mešetarenje pojedinih interesnih grupa, pa je ova ugledna kuća, zahvaljujući prisebnosti i zdravoj pameti prisutnih u maloj sali, izbegla suočavanje s istragom u vlastitoj državi.

Pola sata pre konferencije za novinare pojavio se prerađeni i dopunjeni materijal za novinare u kome je mesecima pričana bajka o nesavesnim pumpadžijama i zlim vozačima činila srž izveštaja uglednih doktora nauka i magistara iz Italije, dok je krivica zagađivača svedena na nivo slučajnosti. Brzom intervencijom predstavnika lokalne uprave ovaj krajnje diletantski pokušaj podmetanja propao je tako da su u TV-prilozima i novinama prenete prave informacije o izvorima aerozagađenja u Pančevu.

Epilog: italijanska studija o aerozagađenju postala je oružje u rukama građana Pančeva u borbi za pravo na život.

Aerozagađenje 2

Poslednja u nizu blesa-izjava bivšeg direktora Uprave za zaštitu životne sredine Miroslava Nikčevića posle aerozagađenja koje se dogodilo 15. januara (benzen 148 mikrograma po metru kubnom), koja glasi: „Za povišeno zagađenje u Pančevu nisu krive fabrike iz južne industrijske zone, nego benzinska pumpa i saobraćaj”, prosto isijava glupost. Niko, naravno, nije naseo na taj providan politički gaf državnog službenika, ali je Uprava i dalje bezuspešno pokušavala da poturi krivicu neodgovornim pumpadžijama i nesavesnim vozačima u Pančevu.

Epilog: po logici stvari, uz devizu „ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži”, usledila je inicijativa Pančevaca da se obustavi saobraćaj u Spoljnostarčevačkoj ulici i na deonici novog beogradskog puta.

Benzen 229 mikrograma

Javno je prezentovana Studija „Sistem upravljanja industrijskim aerozagađenjem”. Institut za atmosfersko zagađenje italijanskog Nacionalnog istraživačkog saveta uradio je prvu ozbiljnu i sveobuhvatnu studiju o proceni kvaliteta vazduha na teritoriji grada Pančeva.

Italijanska studija

U svim kampanjama koncentracije benzena u fabričkim blokovima u južnoj industrijskoj zoni bile su znatno povišene. Najveće vrednosti izmerene su tokom zimske kampanje u januaru 2006. godine. U zoni ispusta otpadnih voda u kanal „Petrohemije” koncentracija benzena iznosila je 103 mikrograma po metru kubnom. Unutar rafinerijskog kompleksa, u zoni API separatora, sempleri su registrovali koncentraciju benzena od 152,91 mikrogram po metru kubnom. U rejonu rezervoarskog skladišnog prostora (blok 8 i 11) najveća prosečna koncentracija benzena bila je 143 mikrograma. Enormno visoku vrednost ove kancerogene materije izmerio je sempler postavljen na sam ugao fabrike u blizini skladišta repromaterijala i prvih kuća u naselju Vojlovica – čak 229 mikrograma po metru kubnom.

Tokom dve kampanje merenja u januaru prošle godine registrovane su visoke vrednosti emisija. U zoni ispuštanja otpadnih voda u recepcijent koji se uliva u Dunav koncentracija TNMHC-a iznosila je 552,13 mikrograma po metru kubnom. Na prostoru između fabrike bitumena i punilišta izmereno je 700 mikrograma, a najveće vrednosti instrumenti su registrovali u krugu Rafinerije: skladišni prostor repromaterijala – 1928,45 mikrograma; u zoni bloka 8 i 11 – 1359,82; u oblasti API separatora – 1364,78 mikrograma. U ovim zonama sempleri su izmerili i najveće koncentracije toluena (143,55 i 135) i ksilena (106,80 mikrograma po metru kubnom).

Tokom prolećnih kampanja 2006. godine izmerene su najveće prosečne 24-časovne vrednosti emisija amonijaka u zoni „Azotare” i njenoj neposrednoj blizini („Petrohemija”, Vojlovica i Topola). Vrednost od oko 200 mikrograma po metru kubnom predstavlja dvostruko veću koncentraciju nego što je dozvoljeno važećim standardima.

Epilog: zaključci i ponuđeni predlozi mnogima u južnoj zoni i državi zapušili su usta. Dobijeni rezultati jasno potvrđuju da je izvor ogromnog zagađenja u gradu poreklom iz južne industrijske zone i samim tim ovo istraživanje predstavlja dokaz svim nevernim Tomama da su merenja opštinskog monitoring sistema tačna i da su protesti srednjoškolaca i ekoloških entuzijasta sasvim opravdani. Ujedno, uključivanje sirena ovom studijom dobija legitimitet kao jedinstven oblik borbe žitelja jednoga grada za ostvarivanje Ustavom zagarantovanog prava na život.

Petrohemijska blesa

Petrohemijska blesaRadnici „Petrohemije” podržali su svoj poslovodni tim u akciji „Ekološka istina” – na platou najveće petrohemijske fabrike u našoj zemlji održan je protest. Pred okupljenim radnicima direktori i predstavnici sindikata uputili su apel široj javnosti da se smire strasti kako bi ovaj petrohemijski gigant mogao mirno da uđe u završnu fazu privatizacije.

Epilog: bez komentara.

Rafinerijski bajpas

Odavno je poznato da su otpadne vode Rafinerije jedan od najvećih emitera opasnih materija. Od zvaničnika to niko nikada nije osporavao, ali se o tome nije javno govorilo. Nakon prošlogodišnjeg novembarskog ekološkog incidenta donedavni v. d. direktora „Petrohemije” Ambruš optužio je Rafineriju za ispuštanje otpadnih voda u kanal preko cevi za odvođenje atmosferskih voda. Kako je tada rekao, povećana emisija benzena i drugih otrova dobrim delom bila je uslovljena ovom aktivnošću komšija. Bivši direktor srpskih rafinerija Nikola Garić u februaru je priznao da se to često radilo u prošlosti kako bi se održala proizvodnja u Rafineriji. O tome je rekao: „Neprerađene otpadne vode ispuštane su direktno u kanal i takve kampanje trajale su i po dva meseca. Usled bombardovanja došlo je do razaranja kanalizacionih instalacija unutar fabrike, što je dovelo do spajanja atmosferskih i tehnoloških otpadnih voda. Tako je količina otpadnih voda bila četiri puta veća od normalne. Posle analize došli smo do zaključka da smo ka „Petrohemiji” upućivali oko 600 kubika otpadnih voda na sat, a kapacitet fabrike za preradu otpadnih voda jeste oko 150 kubika”.

Epilog: nekoliko meseci kasnije sporni bajpas u Rafineriji dobio je pampur.

Kontrolisani sastanak

Početkom marta u Rafineriji nafte Pančevo održan je radni sastanak predstavnika Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, Ministarstva za zaštitu životne sredine Kraljevine Norveške i dela rukovodnog tima RNP-a. Tom prilikom bilo je reči o realizaciji projekta za jačanje kontrole industrijskog zagađenja.

Epilog: prazne priče, gomile planova i nova zagađenja.

Aerozagađenje 3: epizoda „Benzen 117”

Preteće sirene ponovo su 22. marta „probile” uši građanima Pančeva. Razlog: prekomerno aerozagađenje. Nakon višečasovnog prisustva ekstremnih vrednosti benzena, metil-merkaptana, praškastih materija i ukupnih ugljovodonika u vazduhu, predsednik opštine Srđan Miković izdao je naredbu Centru za uzbunjivanje i obaveštavanje da se aktiviraju sirene za biološko-hemijsku opasnost. U 23.30 sati oglasio se zavijajući ton.

Prema izveštaju Sekretarijata za zaštitu životne sredine lokalni monitoring sistem na mernom mestu Vatrogasni dom zabeležio je maksimalnu jednočasovnu koncentraciju benzena od 117 mikrograma po metru kubnom.

Epilog: ovog puta genocid nije izazvao pažnju političkih centrala, tako da su izostale posleponoćne vanredne vizite viđenijih ličnosti iz prestonica. U toku je bila predizborna kampanja. Krivac nikada nije otkriven. Sumnja je pala na petrohemijski egalizacioni bazen.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Pokrivena U-stanica

U „Petrohemiji” su završeni radovi na postavljanju krovnog pokrivača na U-stanicu, čime se ovaj potencijalni emiter gasovitih i parnih ugljovodonika, prema vlastitom mišljenju, briše s liste izvora zagađujućih materija.

Epilog: U-stanica nikada više nije se našla u izveštajima republičkog inspektora Jelene Stanković.

Utakačke ruke

Utakacke rukeBivši ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović i generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković pustili su u rad rekonstruisana punilišta za otpremu derivata u Rafineriji. Modernizacija voznog punilišta i auto-punilišta, prema najavi stručnjaka, smanjiće emitovanje opasnih i zagađujućih materija. Za realizaciju čitavog posla NIS je izdvojio 32 miliona evra.

Epilog: VRU jedinice još nisu postavljene, a one su srce sistema.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Kad ministar kaže

Ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović i generalni direktor NIS-a, pred velikim brojem zvanica, simbolično su pustili u rad rekonstruisana punilišta za otpremu derivata u Rafineriji nafte Pančevo. Pre dve nedelje završena je kompletna modernizacija auto-punilišta postavljanjem novih OPV utovarnih ruku s konusom i sistemom povraćaja gasne faze. Kako je predviđeno projektom, rekonstruisane su odlivne pumpe 4, 5, 6, 7, 9 i 10, gde se obavlja otprema motornih benzina, dizel goriva i lož-ulja. Ovo je deo Akcionog plana Rafinerije nafte Pančevo, kojim je obuhvaćeno rešavanje problema emisije gasnih faza u atmosferu na auto-punilištu, železničkom punilištu i pretakalištu na Dunavu. Za realizaciju čitavog posla NIS je izdvojio oko 32 miliona evra.

Epilog: Prema rečima ministra Popovića, postavljanjem najsavremenijih utakačkih ruku i primenom sistema povraćaja gasne faze rešen je krupan ekološki problem u Rafineriji nafte Pančevo.

Katalitički kreking

Jelena Stanković, republički inspektor za zaštitu životne sredine, tokom martovskog inspekcijskog pregleda, uvidom u merenje emisije ovlašćene Kataliticki krekingstručne organizacije a. d. „Zaštita na radu i zaštita životne sredine Beograd”, utvrdila da na postrojenju za Fluidni katalitički kreking (S-2300), zajedničkom emiteru kotla BF-2301 i regeneratora katalizatora DC-2302, dolazi do prekoračenja granične vrednosti emisije za ukupne praškaste materije propisane Pravilnikom o graničnim vrednostima emisije, načinu i rokovima merenja i evidentiranja podataka.

Epilog: Na adresu Rafinerije stiglo je novo rešenje Uprave za zaštitu životne sredine u kojem se kaže: „NALAŽE SE preduzeću NIS a. d. Novi Sad ’NIS–Petrol’ o. d. Rafineriji nafte Pančevo, Spoljnostarčevačka 199, da sprovede odgovarajuće tehničko-tehnološke i druge potrebne mere na postrojenju za Fluidni katalitički kreking (S-2300), kako bi se emisija praškastih materija svela ispod dozvoljenih graničnih vrednosti emisije”. Ovaj problem mora biti rešen do kraja oktobra 2008. godine.

Stukalova studija

U maloj sali Skupštine opštine Pančevo, 15. maja, održana je promocija knjige „Procena uticaja zagađenog vazduha na zdravlje stanovništva Pančeva 1995–2005” našeg sugrađanina dr Vladimira Stukala. Pre šest godina objavljen je prvi deo istraživanja o uticaju opasnih i zagađujućih materija na zdravlje građana Pančeva za period od 1965. do 1995. godine. Strpljivim radom, prelistavajući zdravstvene kartone i biltene, on je pažljivo beležio sve značajne informacije o malignim oboljenjima na teritoriji grada. Isti princip primenjen je i prilikom analize stanja zdravlja stanovništva za period od 1995. do 2005. godine. Studija je puna detaljnih tabela i podataka koji pružaju jasan pregled zdravstvenog stanja građana u ovim periodima i broja umrlih i obolelih od različitih tipova karcinoma.

Republika Srbija do sada nikad nije uradila studiju o uticaju zagađenja vazduha na zdavlje ljudi, niti je voljna da to sada učini, i to ne zato što ovde nema stručnjaka već zato što bi podaci bili poražavajući. Građanima nije potrebna takva studija da bi zaključili ko je kriv za porast obolelih i umrlih od određenih bolesti koje su direktno povezane s radom dotrajalih procesnih sistema u južnoj zoni. Ona je Pančevcima potrebna da bi mogli da tuže državu za dugogodišnje trovanje i ugrožavanje zdravlja, što niko ne može da ospori. Zato je rad dr Vladimira Stukala važan doprinos u borbi naših građana za pravo na život.

Epilog: Dr Stukalo u svom radu jasno ukazuje na vezu između porasta malignih oboljenja, bolesti disajnih organa i smrtnosti s dramatičnim stanjem životne sredine, ističući u prvi plan upravo emisije opasnih i zagađujućih materija iz fabrika južne industrijske zone.

Godišnjak

Sekretarijat za zaštitu životne sredine podneo je Opštinskom veću izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji opštine Pančevo. Kao i prošle godine, službenici Sekretarijata stavili su akcenat na problem aerozagađenja.

Epilog: Sekretarijat je nekoliko meseci kasnije, s istim tim trovačima iz južne zone, nastupio na Sajmu ekologije u Beogradu.

Epizoda „Kanal HIP-a”

U izveštaju o vanrednom inspekcijskom pregledu republička inspektorka Jelena Stanković konstatovala je da je Rafinerija 23. juna u 3 sata započela „svesno ispuštanje neprečišćenih zauljenih tehnoloških voda u napred navedeni recipijent”.

Epilog: istog dana republičke vodoprivredne kolege Jelene Stanković zabranile su dalje ispuštanje otpadnih voda u kanal HIP-a, a rafinercima je bilo naređeno da preduzmu sve mere kako bi se smanjilo zagađenje i otklonile posledice po vodotok.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Saša Dragin, prvi put

Mediji u Srbiji danima su brujali o ekološkoj katastrofi u Knjaževcu. Dramatičan pomor ribe u Timoku, nakon ispuštanja amonijaka u tok ove reke, naterao je Ministarstvo životne sredine i republičke inspekcijske organe da pribegnu nepopularnim merama – zabrani rada firmama i hapšenju neodgovornih direktora.

Epilog: tih dana nadležni ministar ekologije i zaštite životne sredine Saša Dragin istakao je da će „insistirati na tome da policija ubuduće na isti način tretira i druge zagađivače, pa i one koji su na čelu velikih državnih preduzeća u Pančevu”.

Aerozagađenje 4: epizoda „Saša Dragin”, drugi put

Novo zagađenje – manipulativni procesi u Rafineriji. Dok su se Pančevci oporavljali od „aerozagađenja 4”, u Klubu narodnih poslanika na Dedinju ministar Saša Dragin održao je radni doručak s predstavnicima sedme sile. Iz velelepnog zdanja, zagađivačima u Pančevu poručeno je da će biti oštro kažnjeni za ispuštanje opasnih i zagađujućih materija.

Epilog: „Bilo je pretakanja i pored toga što meteorološki uslovi nisu bili adekvatni. Počinioci će biti kažnjeni”, rekao je ministar i dodao da će tražiti do deset puta veće novčane kazne za one koji ugrožavaju životnu sredinu.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Nepristojna ponuda

Milan Borna, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine, najavio je da su toku pregovori s Ministarstvom zaštite životne sredine i Republičkim hidrometeorološkim zavodom o stvaranju jedinstvenog monitoring sistema (država planira da postavi jednu mernu stanicu nove generacije na teritoriji grada).

Epilog: postoji nekoliko „nepristojnih” ponuda države o kojima lokalci još razmišljaju.

Aerozagađenje 5: epizoda „Claus”

Republička inspekcija posetila je Rafineriju. Vanredni pregled usledio je nakon Aerozagadjenje 5: epizoda „Claus”poziva tehničkog direktora ove fabrike Miodraga Bogojevića zbog problema u radu „Claus-a”, postrojenja za proizvodnju tečnog sumpora. Kako stoji u Izveštaju Ministarstva zaštite životne sredine, bilo je problema u procesu konverzije vodonik-sulfida. Usled toga, a to ne stoji u izveštaju, rafinerci su bili prisiljeni da primene veoma nepopularnu meru spaljivanja na baklji kako bi neometano nastavili procese proizvodnje.

Epilog: povećanje koncentracije sumpornih jedinjenja u vazduhu.

Aerozagađenje 6: epizoda „Dvorska luda”

Vikend zagađenje. Svi koji su se u noći između 18. i 19. avgusta, oko 23 sata, nalazili u Vojlovici, bili su svedoci intenzivnog smrada koji je dolazio iz južne industrijske zone. Usledili su pozivi zabrinutih građana jer je preteća izmaglica gotovo potpuno „pojela” ovo gradsko naselje, u čijoj se blizini nalazi kompleks Aerozagadjenje 6: epizoda „Dvorska luda”trovačnica. U Centru za obaveštavanje uradili su ono što je zakonom propisano, tako da je nakon dojave republička inspekcijska ekipa, u gluvo doba noći, zašla u južnu zonu.

Da nije reč o sticanju utiska o zagađenju, već o stvarnom ugrožavanju zdravlja ljudi, potvrdu je dao i lokalni monitoring sistem. Izmerene vrednosti benzena na mernom mestu Vojlovica u 23 sata bile su 87,9 mikrograma po metru kubnom. I sat kasnije sempleri su registrovali njegovo prisustvo (86,9).

Epilog: posebno mesto u vikend zagađenju zauzima nova brljotina rukovodnog tima najveće srpske fabrike za proizvodnju petrohemijskih proizvoda. Ovog puta uloga „petrohemijske dvorske lude” pripala je direktoru Direkcije za proizvodnju Cvjetinu Žarkiću. Obesni motoristi turirali su mašine ispred mernog mesta u Vojlovici, rekao je on tada.

Aerozagađenje 7: epizoda „Litvanci”

U utorak, 28. avgusta, oko 10 sati, skala na monitoring sistemu zalepila se za neverovatna 427,2 mikrograma po metru kubnom. Sempleri na Vatrogasnom domu beležili su ekstremne vrednosti amonijaka i u naredna dva sata. Isto je bilo i s izmerenim vrednostima azotnih oksida (165 mikrograma) i praškastih materija (PM-10: 149,2 mikrograma po metru kubnom). U Centar za obaveštavanje pristiglo je stotinak optužbi. Ni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine situacija nije bila bolja. Revoltirani građani tražili su objašnjenje i zaštitu. Ubrzo je inspektorka Jelena Stanković zajedno s pokrajinskim inspektorom Šimonom Bančovim krenula u vanredni inspekcijski pregled. Utvrdili su da je u „Azotari” došlo do poremećaja u procesima proizvodnje i da je to dovelo velikog zagađenja.

Epilog: poslednje veliko aerozagađenje dobilo je epilog u krivičnoj prijavi koju je republički inspektor u ime Ministarstva zaštite životne sredine podneo opštinskom tužilaštvu protiv odgovornih lica u „Azotari”.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Ekološko vašarište

Opština Pančevo na Sajmu ekologije u Beogradu. Osvojena prva nagrada – najbolji štand na sajmu.

Epilog: nastupili svi zajedno – trovači i vlast, koja treba da štiti prava građana.

Odgovorni sebi

U Beogradu je održana Konferencija o korporativnoj društvenoj odgovornosti u organizaciji uglednog časopisa „Ekonomist”. Jedna od tema bila je i odgovornost privrednika u oblasti unapređivanja i zaštite životne sredine. O ovome i o mnogim drugim pitanjima govorili su: poslovna elita naše zemlje, predstavnici Vlade Republike Srbije i stručnjaci iz oblasti medija i odnosa s javnošću. Pitanja korporativne društvene odgovornosti odavno zaokupljaju pažnju najvećih svetskih kompanija, kao i medija i javnosti uopšte.

Epilog: NIS i „Petrohemija” predstavili su se javnosti kao društveno odgovorne kompanije.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Kasne 15 godina

U Rafineriji nafte Pančevo, uz prisustvo visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, NIS-a i lokalne samouprave, svečano je pušteno u rad postrojenje za rekuperaciju gasova s baklje. Generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković na platou ispred postrojenja u kratkom obraćanju naglasio je da realizacija ovog projekta predstavlja „samo jedan segment plana NIS-a da u dogledno vreme dosegne visok nivo poslovanja i rada u skladu s prirodom”.

Epilog: posle 15 godina pušteno postrojenje u rad. Toliko o poslovanju u skladu s prirodom.

Aerozagađenje 8: epizoda „PM-10”

Građani su 3. oktobra otežano disali zbog povećanog aerozagađenja. Međutim, prepoznatljivi smrad južne zone ovog puta je izostao. Osakaćeni lokalni monitoring sistem nije beležio povećane koncentracije benzena, ali je sredinom nedelje tokom večernjih sati registrovano povećano prisustvo PM-10 čestica. Pik nije trajao dugo, već je ubrzo naglo opao na razumnu meru. Otrovni oblak nastao je usled sagorevanja čvrstih energenata u industrijskim ložištima komšija u južnoj industrijskoj zoni, gradskim toplanama, individualnim ložištima i kotlarnicama. Teška smrdljiva magla danima je tavorila nad gradom, a sempleri Zavoda za javno zdravlje Pančevo u nekoliko navrata registrovali su visoke koncentracije čađi.

Epilog: potpisan ugovor o saradnji Vlade Republike Srbije i NIS-a. Iz republičkog Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno šest miliona evra za realizaciju dela Akcionog plana NIS-a.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Aerozagađenje 9: epizoda „Nepovoljni klimatski uslovi”

U utorak, 13. novembra, u ranim večernjim satima, na grad se ponovo spustio dobro znani otrovni oblak. Preteća magla zadržala se nekoliko sati u centralnim gradskim ulicama i po obodnim naseljima. Najteže je bilo na Strelištu, gde je otrovni koktel iz južne industrijske zone pomešan s velikom koncentracijom čađi nastalom sagorevanjem u individualnim i gradskim ložištima prosto rasterao stanovnike ovog dela grada s ulica. Ništa bolje nije bilo ni u drugim delovima grada, kao ni u obližnjem Starčevu, gde su zabeležene enormno visoke vrednosti PM-10 (srednja 24-časovna vrednost bila je 181 mikrograma po metru kubnom, a najveća jednočasovna izmerena vrednost iznosila je 648 mikrograma).

Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nad gradom su tokom večeri vladali nepovoljni klimatski uslovi, koji su pogodovali formiranju otrovnog oblaka u južnoj industrijskoj zoni. U periodu od 19 do 23 sata lokalni monitoring sistem zabeležio je enormna prekoračenja graničnih vrednosti imisija za veliki broj opasnih i zagađujućih materija.

Epilog: sirene se nisu oglasile. Prema rečima ljudi iz Sekretarijata, u Opštini je bilo većanja o tome, ali prikupljeni rezultati, koji su ukazivali na enormno visoke vrednosti opasnih i zagađujućih materija, nisu bili dovoljan razlog predsedniku opštine da aktivira sistem za obaveštavanje i uzbunjivanje.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.

Gde god nađeš zgodno mesto...

Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, uz veliku medijsku pompu i pratnju lokalnog DS establišmenta, zasadili su stabla na vidno uređenoj poljani duž Spoljnostarčevačke ulice, na području između ograde Rafinerije i prvih kuća u Vojlovici. Upućeniji Pančevci, naročito oni koji su sedamdesetih godina „brinuli” o zdravlju građana, setiće se da je na ovom potezu, pre gotovo dve i po decenije, bilo planirano da se u ovoj oblasti uticaja zagađivača kao tampon zona zasadi šuma. Ovaj zeleni zid napokon je dobio svoj delimičan oblik, ali ono što je urađeno početkom nedelje, nije ni blizu onome što je planirano. Politička žurba, ko zna koji put u ovoj zemlji, opet je od jednog krajnje korisnog i ozbiljnog posla sve svela na otaljavanje po modelu „daj šta daš”.

Eko-fond

Predsednik opštine Srđan Miković doneo je odluku o osnivanju pančevačkog Fonda za zaštitu životne sredine.

Epilog: i bi svetlost...

Reciklaža

U maloj sali Opštine Pančevo predstavljen je projekat nevladine organizacije Centar za ekološke balkanske inicijative (CEBI) pod nazivom „Reciklaža – put Reciklazaurbane održivosti”. U okviru ovog ekološkog skupa održana je javna kampanja JKP-a „Higijena” posvećena problemu komunalnog otpada. Projekat koji CEBI sprovodi, u saradnji s partnerima iz opštine Pančevo, finansiraju Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA) i Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC). Pored predstavnika lokalne samouprave, partneri u ovom projektu jesu „Higijena”, DVP „Tamiš–Dunav”, Radio Pančevo i osam osnovnih škola.

Epilog: potpredsednik Vlade Božidar Đelić predložio Pančevcima da izgrade reciklažni centar za preradu stakla.

Monitoring na Vatrogasnom domu – sempleri za benzen u kvaru.