Daniel Vamoš i Zoran Stanižan, autori sajta www.greenpoint.rs, dobitnici su nagrade „Moje zeleno delo” koju dodeljuje pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine društveno odgovornim građanima, udruženjima, lokalnim samoupravama i privrednicima sa teritorije AP Vojvodine čije su akcije i projekti doprineli zaštiti i unapređivanju stanja životne sredine i održivom razvoju vojvođanske regije.

Nagrada na konkursu „Moje zeleno delo” | Opširnije

Ovo smo preživeli

Bilo i ne ponovilo se. Protekla 2006. ostaće upamćena kao godina kada je problem aerozagađenja Pančeva konačno prestao da bude samo briga građana Pančeva. Vest o državnom genocidu obišla je svet. Politički vrh ovoga puta potpuno je sabijen uza zid i država je postala svesna da građani Pančeva neće više trpeti sistematsko trovanje fabrika iz južne industrijske zone zarad energetske stabilnosti. Ovo je podsetnik na surovu pančevačku stvarnost natopljenu merkaptanima, benzenom, praškastim materijama...

Pažnja, aerozagađenje!!!

Noć kada su sirene postrojile predsednike

Detaljnije...

Nadel

Decembra 2005. godine, usled učestalog celovečernjeg nesnosnog smrada, stanovnici Mise dostavili su Sekretarijatu za zaštitu životne sredine peticiju u kojoj su tražili da se reši problem aerozagađenja, utvrde krivci i spreči dalji teror. Inspekcijske službe svakodnevo su obilazile kritično područje, a Zavod za zaštitu zdravlja u nekoliko navrata obavio je merenja. Utvrđeno je da su prekoračene dozvoljene vrednosti vodonik-sulfida, i to za deset puta.

Epilog: firmi ECO MED zabranjena je proizvodnja biodizela i od vlasnika firme zatraženo je da izvrši prenamenu izgrađenih objekata.

Izvorište

Bezobzirni vozač cisterne ponovo je ispustio u blizini gradskog izvorišta veliku količinu opasnih materija. Policija opštine Palilula izvršila je uviđaj. Inspektori za zaštitu životne sredine čije je sedište u Pančevu obišli su pomenuto mesto. Beogradski Zavod za zaštitu zdravlja uzeo je uzorke zagađujuće materije koja se s puta, preko nekoliko desetina kvadratnih metara, odlivala ka širem području izvorišta pančevačkog vodovoda. Mesto je udaljeno nekoliko stotina metara od bunara pijaće vode, a redovno se ugrožava i pored jasnih saobraćajnih znakova kojima se obaveštavaju vozači kamiona i cisterni da put prolazi kroz zaštićeno područje vodovoda.

Epilog: na inicijativu Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Ministarstvo za kapitalne investicije odobrilo je da se problematična deonica puta zatvori. U septembru je postavljena montažna ograda.

Rafinerijska rupa

Rafinerija je počela da zatrpava legendarnu rupu koja je pre dve godine u neposrednoj blizini Poljske ulice u Vojlovici iskopana da bi bila deponija. Pre Rafinerijska rupanego što su na teren izašli republički inspektor za zaštitu životne sredine, njegov opštinski kolega i opštinski građevinski inspektor, u rupi je, prema izjavi Zorana Predića, jednog od rukovodilaca Rafinerije, završilo oko 40 kubika zemlje iz rafinerijskog bloka osam. Građevinski inspektor konstatovao je da Rafinerija nema potrebnu dokumentaciju za ove radove i naložio obustavu do njenog pribavljanja.

Epilog: rupa još nije zatrpana, a pokrenuti postupak protiv odgovornih u Rafineriji vodi se u Novom Sadu jer naš sud nije nadležan. Postavljena je ograda pa je rupa postala fabrički krug.

Pralište

Slučaj izgradnje prališta za auto-cisterne i železničke cisterne, koji je pre pet godina uznemirio pančevačku javnost, ponovo je prošle godine aktuelizovan. Predsednik opštine Srđan Miković, na predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, generalnom direktoru Rafinerije nafte Pančevo Nikoli Gariću poslao je 14. marta dopis u kome predlaže da ovo preduzeće hitno izgradi instalaciju za pranje auto-cisterni i železničkih cisterni.

Epilog: ova ideja predsednika opštine nikada nije zaživela. Direktor Rafinerije Nikola Garić odbio je ovu ponudu uz obrazloženje da mu samo još to fali.

Aerozagađenje 1 Epizoda: Visbrejking

Nepodnošljivo aerozagađenje iz fabrika u južnoj industrijskoj zoni u noći između subote i nedelje, 1. i 2. aprila, raspametilo je Pančevce. Aparati opštinskog monitoringa na mernom mestu u Vojlovici izmerili su 8,51 mikrogram ukupnog redukovanog sumpora (TRS) u kubnom metru vazduha između 20 i 21 sat, da bi u sledećem satu koncentracija ovih jedinjenja porasla na čak 42,23 mikrograma. Zvaničnici Rafinerije tada su rekli da ako je do nekog zagađenja došlo, to je moglo da bude samo zbog problema u ložištu Serije 200, poznatije kao pogon Visbrejking, i da je ono trajalo samo jedan sat. Republički inspektor Stojanović za ovoj ekološki incident je optužio, kao i svaki put do sada, jugoistočni vetar.

Epilog: izostao. Krivična i prekršajna prijava nisu podnete.

Aerozagađenje 2 Epizoda: plivajući krov

U noći između subote i nedelje, 8. i 9. aprila, propao je plutajući krov na rezervoaru 1502 u Rafineriji nafte Pančevo, gde je bilo uskladišteno oko 4.000 Aerozagadjenje 2 Epizoda: plivajuci krovkubnih metara tzv. slopa, otpadnih materija koje nastaju tokom različitih procesa prerade sirove nafte. Agresivne materije kojima je zasićena ova smesa izgrizle su oplatu i komore plivajućeg krova, koji je delimično potonuo, što je za posledicu imalo širenje otužnog, oporog i slatkastog smrada merkaptana i sulfida.

Epilog: republički inspektor za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i MUP podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornih u Rafineriji. Tužba inspektora je odbačena jer nije adekvatana, a ostale su u procesu.

Merkaptani u SO Pančevo (tako je počelo)

Sednica Skupštine opštine Pančevo koja je održana u ponedeljak, 10. aprila, prekinuta je baš kada je trebalo da bude reči o ekologiji, odnosno da nam se za zagađenje izvini direktor NIS-a. Novinari „Pančevca” uneli su u salu minimalnu količinu merkaptana i ošamutili, tj. ofrkestili odbornike!

Epilog: po nalogu iz Beograda policija obavila informativne razgovore u redakciji. Neke vladajuće političke stranke, s centralama u Beogradu, uputile kritike „Pančevcu”.

Ekološki ustanak

Ekoloski ustanakNekoliko hiljada građana, među kojima je bilo najviše učenika srednjih škola, odazvalo se pozivu redakcije lista „Pančevac” i 14. aprila došlo na plato ispred Opštine kako bi podiglo glas protiv trovanja, kako je ovaj ekološki protest nazvan. Prvi put je spomenuto da bi Rafineriju trebalo zatvoriti. Predsednik opštine dobio metlu uz poruku: „Ili čisti il’ se čisti”.

Epilog: republički organi su se kanda uznemirili i počeli da glume da rade svoj posao.

Dopisom protiv zagađenja

Kao odgovor na prekomerno aerozagađenje i ugrožavanje zdravlja građana Pančeva, predsednik opštine Srđan Miković uputio je dopis državnim institucijama i fabrikama u južnoj industrijskoj zoni. „Predsednik opštine insistira da Vlada Republike Srbije HITNO izdvoji finansijska sredstva za temeljnu modernizaciju postrojenja Rafinerije nafte Pančevo, kako bi se povećala bezbednost rada postrojenja i emisije zagađujućih materija svele na zakonom dozvoljene vrednosti.” Predsednik Miković zahtevao je tada da javnost i nadležni organi budu blagovremeno obaveštavani o svim promenama i poremećajima u procesu proizvodnje fabrika u južnoj industrijskoj zoni. On je insistirao na tome da se na odgovornost pozovu svi oni koji nisu postupili u skladu sa zakonom jer nisu na vreme obavestili nadležne organe lokalne samouprave i građane Pančeva o havariji koja se dogodila u Rafineriji 8. aprila, kada je propao krov na rezervoaru 1502. Dopis sa zaključcima upućen je Vladi, Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine, Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu finansija, NIS-u, kao i fabrikama u južnoj industrijskoj zoni.

Epilog: predsednik opštine se trudi da sve izgleda tako kao da i on ispunjava ono što nam je obećao u kampanji.

Rešenja

Republički inspektor za zaštitu životne sredine uputio je Rafineriji nafte Pančevo četiri rešenja, u kojima od odgovornih lica traži da u određenom roku otklone nedostatke na problematičnim procesnim postrojenjima i rezervoarima.

Epilog: Rafinerija je na pojedinim postrojenjima izvršila krpljenje.

Peskana

Na inicijativu građana Mesne zajednice Mladost, ponovo je aktuelizovano pitanje uređenja Peskane kod železničke stanice Varoš. Nekada popularno kupalište i klizalište postalo je divlja deponija prepuna šuta, starudije i otpada.

Epilog: skupljeni su potpisi građana za pokretanje inicijative za izgradnju kupališta na Peskani.

Stočno groblje

Prošla je opasnost od poplava usled visokog vodostaja Dunava i Tamiša. Voda se povukla, ali je povišeni nivo podzemnih voda prouzrokovao niz problema u Stocno grobljezoni postojećeg stočnog groblja. Podzemne vode uticale su na to da zakopani ostaci uginule stoke izađu na površinu. Za razliku od naše službe sanitacije, koja se uporno zalaže za izgradnju spalionice, u Vršcu su se odlučili za drugačiji model – prikupljanje animalnog otpada u specijalne kontejnere. O tom modelu bilo je reči na četvrtoj sednici Odbora udruženja za ekologiju i grupacije komunalne delatnosti, u organizaciji Privredne komore Pančevo.

Epilog: održana je prezentacija knjige „Moć otpada”, na kojoj je bilo reči o opasnostima spaljivanja opasnog otpada.

Pokrajinski organi

Izvršno veće Vojvodine odlučilo je da zajedno s organima opštine Pančevo formira posebno radno telo, krizni štab, koji će pratiti ekološko stanje u našoj opštini. Na sednici održanoj 14. juna pokrajinsko Izvršno veće donelo je i odluku da će biti partner organima opštine Pančevo u svim akcijama na zaštiti životne sredine. U saopštenju pokrajinske vlade ističe se da je dramatičnu ekološku i zdravstvenu situaciju u Pančevu, koja traje već godinama, neophodno trajno i sistemski rešiti pre privatizacije NIS-a.

Epilog: pokrajinski organi konačno su počeli da rade svoj posao. Ili bi voleli da tako izgleda.

Rešenja republičkog inspektora 2

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Jelena Stanković, u skladu s ovlašćenjima, uputila je tri nova rešenja na adresu Rafinerije nafte Pančevo. Prvo, ujedno i najzanimljivije, odnosilo se na donošenje plana aktivnosti za situacije kada su meteorološki uslovi nepovoljni.

Epilog: od tada se u prvi plan ponovo ističu nepovoljni klimatski uslovi, a ne zagađenje i trovanje građana. Upravi za zaštitu životne sredine meteorološki uslovi postaju glavni izgovor u prikrivanju prave istine.

Solidifikat

SolidifikatPre nekoliko godina Rafinerija nafte Pančevo angažovala je firmu „Ekotank” za proces prerade naftnog mulja iz kruga fabrike. Velika količina ove praškaste materije 2004. i 2005. godine bila je dislocirana. Dobar deo ovog praha završio je na deponiji u Vinči, uz odobrenje beogradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Epilog: podneta je prekršajna prijava protiv odgovornih u ovoj firmi i obustavljeno je dalje iznošenje solidifikata iz Rafinerije.

Stop deponiji opasnog otpada

Skupština opštine Pančevo donela je odluku o pristupanju izradi Plana generalne regulacije kompleksa „Petrohemije”, „Azotare” i Rafinerije nafte u naseljenom mestu Pančevu, čiji je osnovni cilj da se odredi dugoročna projekcija razvoja i prostornog uređenja ovog kompleksa, kao i pravila regulacije, uređenja i građenja. Odbornici su usvojili izmenjeni Predlog odluke o izradi generalne regulacije kompleksa Rafinerije nafte Pančevo, tako da je u opštinskom parlamentu odbijen predlog Rafinerije da izgradi privremenu deponiju, gde bi se otpad skladištio i razvrstavao.

Epilog: zaustavljena je realizacija plana ministra Aleksandra Popovića da na teritoriji opštine Pančevo izgradi deponiju za skladištenje opasnog otpada.

Reciklaža računara

Nakon dobijanja saglasnosti Uprave za zaštitu životne sredine na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat formiranja centra za reciklažu računarske opreme u Omoljici, firma „Božic i sinovi” započela je mehanički proces rasklapanja računara. Prema rečima Miroslava Nikčevića, direktora Uprave za zaštitu životne sredine, reciklažni centar u Omoljici posluje u skladu s svim važećim zakonima i propisima i kao takav je veoma važan poslovni objekat koji pomaže u rešavanju problema kompjuterskog otpada na teritoriji Republike Srbije.

Epilog: mogući novi ekološki problemi na teritoriji opštine Pančevo.

Elektroliza

U redakciju lista „Pančevac” stiglo je otvoreno pismo Dejana Sliškovića,Elektroliza radnika „Petrohemije”, u kojem on oštro optužuje direktora Elektrolize Radana Ristića za nepoštovanje Zakona o bezbednosti i zdravlju radnika. Pozivajući se na zvanična dokumenta Službe za zaštitu na radu „Petrohemije” i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad, Slišković smatra da je direktor Ristić najveći krivac što je jedna trećina radnika u ovom pogonu na granici hroničnog trovanja.

Epilog: tragična sudbina radnika Elektrolize dospela je u javnost. Pokrenuta je lavina istraga u ovom pogonu „Petrohemije”. Grupa radnika podnela je krivične prijave. Procesi su u toku.

Spalionica u krugu Bolnice

U neposrednoj blizini Dečjeg internog odeljenja, bez potrebne dokumentacije, počela je izgradnja nove zgrade krematorijuma za spaljivanje amputiranih organa, o čemu inspekcija ništa nije znala.

Epilog: nadležni organi obustavili su gradnju. Ovaj nemili slučaj pokazao je da u ovom gradu ima onih kojima je malo zagađenja iz južne zone.

Peng–beng

Po zvaničnoj verziji, došlo je do dekompozicije u pogonu Polietilen niske gustine (PENG), koja je bila praćena požarom. Do vatre su za dva minuta stigli fabrički vatrogasci, a gašenje je potrajalo petnaestak minuta.

Epilog: pokrenuto je pitanje plana evakuacije građana usled hemijskog akcidenta. U narednom periodu u ovom pogonu još dva puta se dogodila redovna „ograničena havarija”. Ubrzo je smenjen direktor fabrike PENG.

Elektroliza 2

Republički inspektor za zaštitu na radu uručio je „Petrohemiji” dva rešenja u kojima se traži uklanjanje nepravilnosti u pogonu Elektroliza. Prema prvom rešenju, nadležni u „Petrohemiji” dužni su da u roku od pet dana uklone uzrok pojave žive u električnoj radionici, kao i da Upravi za zaštitu životne sredine dostave rezultate merenja i izveštaj ovlašćene kuće. Na ovom mernom mestu, prema zvaničnom izveštaju, prekoračena je maksimalna dozvoljena koncentracija žive.

Epilog: preduzete su mere da se obezbede zakonom propisani uslovi rada. S problemom u fabrici Eletroliza upoznat je i ministar Lalović.

Aerozagađenje 3: Epizoda dreniranje rezervoara

Gotovo nedelju dana fabrike iz južne industrijske zone nemilosrdno su trovale građane Pančeva. U dva navrata, 28. septembra i 1. oktobra, u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, nesnosni smrad u gradu nagnao je stotinak Pančevaca da se obrate Centru za uzbunjivanje i obaveštavanje. Na mernoj stanici Vatrogasni dom tada je registrovana povišena emisija benzena od 42,02 mikrograma po metru kubnom. U jutarnjim satima 29. septembra vrednost toluola iznosila je 160,89 mikrograma, a jednočasovna koncentracija metil-merkaptana bila je 64,22 mikrograma po metru kubnom. Republički inspektor za zaštitu životne sredine Jelena Stanković obavila je vanredni inspekcijski pregled fabrika u južnoj industrijskoj zoni.

Tokom pregleda Stankovićeva je utvrdila da su se u „Petrohemiji” tog dana prali i drenirali rezervoari za skladištenje pirolitičkog benzina. Nadležni u „Petrohemiji” diplomatski su potvrdili navode iz zapisnika republičkog inspektora, ali nisu bili spremni da komentarišu navode o mogućnosti da je smrad koji je uznemirio građane nastao kao posledica obavljanja aktivnosti na pripremi rezervoara za rekonstrukciju.

Epilog: republički inspektor je „Petrohemiji” uručio novo rešenje u kome zabranjuje da se ovi procesi obavljaju u situaciji kada su nepovoljni klimatski uslovi.

Nadoknada za zagađenje

Uprava za zaštitu životne sredine dostavila je fabrikama zagađivačima cenovnik plaćanja nadoknade za ispuštanje opasnih i štetnih materija. Prema obračunu republičkog inspektora, Rafinerija za nadoknadu treba da izdvoji oko 14,5 miliona dinara, što je jedna petina od ukupno 72,5 miliona, a „Petrohemija” oko 2,2 miliona od 11 miliona dinara punog iznosa nadoknade zbog zagađivanja životne sredine.

Epilog: u lokalnoj samoupravi niko se nije obradovao ovom novcu, jer je dovedena u pitanje opštinska odluka o naplaćivanju takse na točkove; „glupo” bi bilo da se zagađivačima dva puta isto naplaćuje. Razlika je u tome što opštinska taksa pančevačkom budžetu donosi najmanje deset puta više para za ekološku nadoknadu nego što nam udeljuje Republika.

Aerozagađenje 4: Epizoda dinamika prepumpavanja

Na mernom mestu Vatrogasni dom 19. oktobra lokalni monitoring sistem od ranih jutarnjih sati beležio je visoke koncentracije amonijaka. Od 4 do 7 sati, dok je većina građana Pančeva mirno spavala, izmerena je vrednost od 241,84 mikrograma, a u periodu od 6 do 8 sati koncentracija amonijaka povećala se na maksimalnih 325,7 mikrograma po metru kubnom.

Prema izveštaju o vanrednom inspekcijskom pregledu koji je nadležni republički organ obavio 24. oktobra, utvrđeno je da je tokom druge smene u „Petrohemiji” vršeno „prepumpavanje otpadnih voda iz gravitacionog separatora zauljenih otpadnih voda fabrike Etilen u prijemnu stanicu postrojenja za preradu vode”. Ukratko, u popodnevnim satima, prilikom prepumpavanja tečnog otpada, došlo je do aerozagađenja.

Epilog: na licu mesta inspektorka Stanković naložila je nadležnima u ovoj fabrici da prilagode dinamiku prepumpavanja kako bi se smanjila emisija opasnih i štetnih materija. Prema njenim rečima, rukovodnom timu „Petrohemije” uručeno je početkom oktobra rešenje Uprave za zaštitu životne sredine u kome se traži sprovođenje tehničko-tehnoloških mera za smanjene emisije opasnih i zagađujućih materija na ovom gravitacionom separatoru (uključujući i ispuste iz rezervoara). Dat je rok od godinu dana da se ovaj problem reši. Nije podneta ni krivična ni prekršajna prijava protiv odgovornih lica.

Prevrnuta cisterna

Prevrnuta cisternaU Prvomajskoj ulici, pored benzinske pumpe „Maks-petrol”, 23. oktobra, cisterna se prevrnula u jarak, a iz njenih probušenih rezervoara počela je da curi nafta. Ovo se događalo na nepunih desetak metara od pumpe „Maks-petrol”, na jednoj, i pruge za Beograd, autoputa za Kovin i nekoliko kuća i stambenih zgrada, na drugoj strani.

Epilog: samo pukim slučajem izbegnuta je velika ekološka katastrofa. Predsednik opštine nije odgovorio našem listu zašto se tog dana nije našao na mestu udesa.

Aerozagađenje 5: Epizoda Miković nije uključio sirene

Koncentracija benzena 24. oktobra bila je 106 mikrograma po metru kubnom. Iako su se tada stekli svi uslovi da Centar za uzbunjivanje i obaveštavanje dobije od predsednika opštine naređenje da uključi sirene, to se nije dogodilo. Zlonamerni smatraju da je to izostalo zato što je trebalo da za nekoliko dana bude održan referendum za usvajanje ustava Republike Srbije.

Epilog: početak političke ekološke ujdurme.

Aerozagađenje 6: Epizoda otpadne vode ili prepumpavanje

Utorak, 14. novembar, ostaće crnim slovima zabeležen u novijoj istoriji grada Pančeva kao dan kada su zbog genocida koji je počinio rukovodeći tim fabrika u južnoj industrijskoj zoni prvi put uključene sirene za uzbunjivanje i obaveštavanje građana o prekomernom aerozagađenju. Benzen: 125,88 mikrograma.

Aerozagadjenje 6: Epizoda otpadne vode ili prepumpavanjeNa nastavljenoj vanrednoj sednici Opštinskog veća republička inspektorka upoznala je prisutne s rezultatima vanrednog inspekcijskog pregleda obavljenog tokom noći u pogonima „Petrohemije”. Međutim, kako je rekla, bez rezultata merenja emisije (vrednosti izmerene na samom emiteru unutar fabrika u južnoj industrijskoj zoni) ona ne može precizno da utvrdi ko je krivac za enormno prisustvo benzena u vazduhu.

Epilog: konačno je šira javnost u Srbiji shvatila ozbiljnost aerozagađenja u Pančevu. Predsednici Tadić i Pajtić bili su te večeri u Pančevu.

„Pančevac” organizuje ekološki ustanak!

Epilog: gluvima su malo pročačkane uši.

Zahtevi lokalne samouprave

Radi obezbeđivanja energetske stabilnosti Republike Srbije, boljih poslovnih rezultata NIS –Rafinerije nafte Pančevo i „HIP–Petrohemije” a. d. Pančevo, a najviše zarad dugoročne zaštite životne sredine u opštini Pančevo i čitavoj Srbiji, u skladu sa zaključcima Skupštine opštine Pančevo donetim tokom 2005. i 2006. godine, predsednik opštine Pančevo uputio je Vladi Republike Srbije nekoliko zahteva.

Epiloga nema.

Protest ispred Vlade Republike Srbije

Protest ispred Vlade Republike Srbije

Epilog: Trodnevna blokada auto-punilišta.

Aerozagađenje 7: Epizoda ministar Aleksandar Popović

„Izuzetno nepovoljni meteorološki parametri” (vetar jugoistočnog smera brzine do jednog metra u sekundi, povišen vazdušni pritisak od 1.020 milibara, vlažnost 98 procenata) označeni su kao glavni krivac za nenormalno, nepodnošljivo, katastrofalno i apokalitično aerozagađenje koje je u noći između 27. i 28. novembra zadesilo građane Pančeva. Te noći monitoring je zabeležio sledeće: PM10 872 mikrograma; benzen 87,98, a ukupna sumporna jedinjenja (za koja nije definisana granicna vrednost imisije) 69,3 mikrograma po metru kubnom. Na mernom mestu Vatrogasni dom u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima 28. novembra zabeležene su izrazito visoke jednočasovne koncentracije benzena (u mikrogramima), čak do 140, dok je najviša koncentracija metil-merkaptana, za koji takođe nije propisan GVI, bila 44.

Epilog: nakon dvočasovne analize situacije ministar Popović je naložio da se proizvodni procesi u svim pogonima mogućim emiterima štetnih materija u južnoj zoni momentalno svedu na minimum dok vazdušne mase miruju. Krivična prijava – pusti san.

OEBS

Visoka delegacija misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji posetila je opštinu Pančevo. Šefa misije OEBS-a ambasadora Hansa Ola Urstada i njegove saradnike s aktuelnom ekološkom situacijom upoznali su predsednik opštine Srđan Miković i njegovi saradnici.

Epilog: na sednici Vlade Republike Srbije raspravljalo se o aerozagađenju. Doneto je nekoliko zaključaka.

Srednjoškolci

Srednjoskolci Na platou ispred SO Pančevo održan je protest na kome su učestvovali učenici svih srednjih škola u Pančevu. Organizatori su bili učenički parlamenti srednjih škola, uz pomoć SEC-a (Srednjoškolski ekološki centar). Učenici su tražili da se trajno reši problem zagađivanja vazduha u našem gradu, kao i da se kazne svi oni koji su odgovorni za ovakvu situaciju. S protesta je upućeno otvoreno pismo predsedniku Vlade.

Epilog: razlupana jaja na vratima Opštine.

Uredbe Vlade Republike Srbije

Dva podzakonska akta: Uredba o regulisanju pravila igre za sticanje statusa ugrožene životne sredine i Uredba o dinamiči merenja.

Epilog: deveto ovogodišnje enormno aerozagađenje, zabeleženo 28. decembra: benzen 117, PM10 913, a metil-merkaptani 76 mikrograma po metru kubnom. Ponovo su se oglasile sirene i svi su ćutali o uzrocima zagađenja.